kadr z filmu Jedzenie ma znaczenie |
Zdrowe odżywianie niesie za sobą potrzebę spożywania produktów bogatych w witaminy, minerały, produktów łatwo przyswajanych i przede wszystkim odpowiednich dla naszego ciała (to, co mi jest niezbędne, Tobie może okazać się kompletnie niepotrzebne i odwrotnie).
Na temat super pokarmów możesz się dowiedzieć dużo również z filmu Jedzenie ma znaczenie, który szczegółowo opisałam tutaj. Ile ekspertów tyle teorii co do najbardziej wartościowego jedzenia, ja wybrałam najbardziej popularny podział, którego używają twórcy wspomnianego filmu i G. McKeith.
Co charakteryzuje super pokarm?
sproszkowane: trawa pszeniczna, spirulina, alfa-alfa i trawa jęczmienna |
- jest naturalnego pochodzenia,
- zawiera bardzo dużo witamin, makro- i mikroelementów, tłuszczy, protein, antyoksydantów itd.,
- ma więcej wartości odżywczych niż żywność tradycyjna,
- jest łatwo przyswajany dla ludzkiego ciała,
- ma niewiele kalorii,
- wzmacnia narządy wewnętrzne,
- odżywia komórki,
- wspomaga sprawność,
- sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki,
- daje doskonałe samopoczucie,
- zastąpi wiele chemicznych leków,
- zapobiega chorobom, ale i może pomóc w wyleczeniu tzw. "chorób nieuleczalnych" przez współczesną medycynę,
- jest dostępny w różnych postaciach (proszek, tabletki, granulki, płyn, naturalna forma), więc nawet osoby chore nie powinny mieć problemów z jego przyjęciem.
5 grup super pokarmów
- Super pokarmy zielone (w tym liściaste)
- Wodorosty morskie
- Super pokarmy ziołowe
- Super pokarmy: owoce i orzechy
- Super pokarmy pszczele
Po kawałku w kolejnych postach opiszę trochę właściwości każdego super pokarmu, ciekawostek. Dziś tylko o super pokarmie zielonym: trawach, algach i warzywach z zielonymi liśćmi.
..............................
Zamiana białego na zielone to bardzo mądre postępowanie... i wcale nie powtarzam tego po pewnej celebrytce, co wydała książkę :-) Ta biała żywność to najczęściej najczystsze formy naturalnego pożywienia, najczystsze = czyli pozbawione odpadków, drogocennych składników, filtrowane, rafinowane, wybielane..już kiedyś o tym pisałam, że biała mąka wydaje się konsumentowi czystsza, sterylniejsza od tej razowej czy pełnoziarnistej...a to, co zielone jest nieprzetworzone, zdrowsze, pełne witamin, żywe i lepsze.
Zielone super pokarmy zawierają najlepszy zestaw łatwo przyswajanych składników pokarmowych. Związki spalające tłuszcze, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały chronią i leczą ciało. Zdrowe bakterie to idealne wspomaganie pracy całego układu trawiennego - nie potrzebne są leki na zaparcia czy wspomagające trawienie.
Kwestią dyskusyjną i nadal dla mnie pod znakiem zapytania jest chlorofil - naturalny, zielony barwnik. Najważniejszą jego rolą jest hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe.
Jeśli wierzyć niektórym artykułom chlorofil uzupełnia naszą krew, ponieważ struktura molekularna obu tych substancji różni się tylko jednym molekułem. Więcej hemoglobiny we krwi to więcej tlenu we krwi, a to znów daje szerokie pole do regeneracji komórek..zatem zielone = młodość. (Kilka propozycji uzupełnienia diety w chlorofil jest tutaj).
Trawa jęczmienna
Trawa jęczmienna to nic innego jak skiełkowany jęczmień do wysokości około 15 cm. Ścinany, gdy źdźbła są zielone, rozwinięte i mają największą ilość zdrowych składników.
źródło:nieznane |
- zielony jęczmień zawiera niemal wszystkie składniki pokarmowe potrzebne organizmowi, poza witaminą D,
- ma tak dużo białka jak mięso,
- ma 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko,
- ma 5 razy więcej żelaza niż szpinak,
- ma 7 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy,
- sok z trawy ma działanie przeciwwirusowe,
- neutralizuje metale ciężkie, takie jak rtęć we krwi [korzystne jest picie soku po usunięciu plomb amalgamatowych - klik, lub przy odtruwaniu ze szczepionek - klik],
- jest łatwy do strawienia i można jeść całe źdźbła.
Działa korzystnie na serce, płuca, tętnice, stawy i kości. Pomaga chronić organizm przed promieniowaniem, zanieczyszczeniami, nowotworami, wrzodami żołądka i wszelkimi problemami z trawieniem. Podnosi poziom energii, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeiowo i wzmacnia odporność. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
5 g (1 łyżeczka) proszku z zielonego jęczmienia odpowiada 100 g surowego szpinaku, jarmużu, brokułów, kiełków lucerny!
Forma proszku jest dostępna nawet jako półprodukt kosmetyczny i świetny, naturalny barwnik. Zatem nawet sok, czy pulpę, która zostaje po wyciskaniu trawy można stosować odpowiednio jako tonik czy maseczkę. Skóra stanie się wygładzona, rozjaśniona i dobrze nawilżona.
Forma proszku jest dostępna nawet jako półprodukt kosmetyczny i świetny, naturalny barwnik. Zatem nawet sok, czy pulpę, która zostaje po wyciskaniu trawy można stosować odpowiednio jako tonik czy maseczkę. Skóra stanie się wygładzona, rozjaśniona i dobrze nawilżona.
Trawa pszeniczna
Pamiętacie artykuł o tym jak wycisnąć sok z trawy pszenicznej bez użycia wyciskarki do soków? Zajrzyjcie tutaj, bo praktycznie wszystkie informacje o trawie pszenicznej są zawarte w archiwalnym już poście. Dodatkowo małe uzupełnienie:
źródło |
- trawa pszeniczna jest praktycznie niemożliwa do strawienia, trzeba więc robić z niej sok,
- znów sok jest ostry w smaku dlatego na początku lepiej mieszać go z wodą lub sokiem z pomarańczy,
- sok z trawy pszenicznej jest nazywany najbardziej odżywczym spośród znanych napoi,
- dzięki wysokiej zawartości enzymów i właściwości oczyszczających sok z trawy pszenicznej może wspomagać odchudzanie.
Uwaga! Z doświadczenia wiemy, że taki super zielony sok może uderzyć do głowy i to nawet bardzo. I to już nie chodzi tylko o trawy, ale o sok z wszystkich zielonych warzyw, owoców, traw, kiełek. Ogromna dawka witamin i innych zdrowych składników to prawdziwa bomba, a jak ciało dostaje coś takiego pierwszy raz w życiu to może różnie zareagować. Dlatego nie polecam na pierwszy raz picia więcej niż pół szklanki zielonego soku, a najlepiej już rozcieńczonego z wodą. Co się może zdarzyć? Bóle głowy, wymioty, biegunka...czyli oczyszczanie organizmu (detoksykacja), a o tym już mówiłam, że powinno przebiegać powoli :-)
Dzikie niebieskozielone algi
- polecane dla osób odchudzajacych się, żyjących w ciągłym biegu, przemęczonych,
- zawierają praktycznie wszystkie minerały, aminokwasy, żywe enzymy i białka - 60% białek i bardziej kompletny profil aminokwasów niż wołowina i soja,
- są najlepszym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i chlorofilu,
- zwiększają sprawność umysłową, poprawiają koncentrację i pamięć,
- wzmacniają układ odpornościowy-> pomagają walczyć z wirusami, przeziębieniem i grypą,
- powstrzymują rozwój choroby Alzheimera.
Spirulina
- jest hodowlanym mikroglonem o jednej z najwyższych zawartości białek wśród naturalnej żywności - 60-70% kompletnego białka, w mięsie jest zaledwie 25% kompletnego białka,
- jest jednym z najlepszych źródeł kwasu GLA - odpowiedzialnego za nawilżenie i elastyczność skóry ciała (występuje on także w nasionach wiesiołka, konpii siewnej i nasionach porzeczki, )
- reguluje poziom cukru we krwi,
- ogranicza napady apetytu, pomaga w chudnięciu,
- odżywia organizm,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- łagodniejsza dla układu pokarmowego od chlorelli.
Stosowana jako kosmetyk odżywi i ujędrni skórę. Pomaga zlikwidować trądzik, wypryski, różne zaczerwienienia. Jako specjalista do naprawy: łagodzi pękającą skórę, łuszczącą się i przede wszystkim dobrze radzi sobie z cellulitem.
Barwnikiem jest doskonałym, ale wszelkiego rodzaju kosmetyki z dodatkiem spiruliny trzeba trzymać z dala od promieni słonecznych, ponieważ traci zielony kolor. Dodawana do słodkich wypieków, deserów sprawdza się równie dobrze, ale trzeba uważać na typowo gloniasty, morski, rybi posmak.
Spirulina na górze, a na dole chlorella :-)
Chlorella
- jest słodkowodnym glonem,
- zawiera białka, witaminę B12, cynk, żelazo, chlorofil i nienasycone kwasy tłuszczowe,
- idealna dla palaczy i osób nadużywających alkoholu,
- wzmacnia układ wydalniczy,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega wapnieniu ścianek tętnic.
Warzywa o zielonych liściach
Zielone rośliny
|
Dlaczego jest super pokarmem?
|
Jarmuż
|
Jarmuż opisałam dokładnie tutaj.
|
Szpinak
|
|
Lucerna
|
|
Seler naciowy
|
·
wygląda jak kości…
i jest dla ich poprawy: kości zawierają 23% sodu i w tych produktach
jest...23% sodu!,
·
zawartość błonnika nierozpuszczalnego daje
uczucie sytości, dlatego seler jest idealny dla osób odchudzających się,
·
apigenina – flawonid zawarty w selerze działa
antynowotworowo.
|
Kapusty i
sałaty
|
|
Pokrzywa
|
Szczegółowo opisana tutaj.
|
Mniszek lekarski
|
|
Brokuł
|
|
....................
Źródła:
- notatki własne
- "Jesteś tym, co jesz." G. McKeith
- "Czy można żyć 150 lat?" M. Tombak
- http://www.foodmatters.tv/
- http://www.foodmatters.tv/superfoods
- http://www.era-zdrowia.pl/suplementy-zdrowia/spirulina/algi-spirulina-i-chlorella-podobienstwa-i-roznice.html
- "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw".
- "Wiesz co jesz? Poradnik konsumenta..." K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz