autor: H.Mendenhall |
Probiotyki można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością, albo po prostu w aptece i użyć do potrawy tylko zawartości kapsułek.
Mech irlandzki - irish moss - popularny w sklepach z akcesoriami do wyrobu wina, piwa i w sklepach ze zdrową żywnością. Genialna rzecz, bo powala uzyskać stężoną konsystencję, galaretkę, mus czy żel.
PIZZA NIETYPOWA
Ciasto-spód:
Serek a'la mozzarella
- około 1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, moczonej, a nastepne albo odwodnionej w dehydratorze, albo suszonej na patelni lub w piekarniku (można też użyć płatków owsianych górskich - mi ta wersja smakowała bardziej),
- 1,5 szklanki nasion słonecznika
- gomasio lub sól morska/himalajska
- oliwa z oliwek - około pół szklanki plus odrobina wody
- odrobina agar-agar lub mchu/żelu irlandzkiego
- łyżeczka syropu z agawy/melasy
- miąższ z 1-2 kokosów
- około szklanka moczonych nerkowców
- odrobina mchu/żelu irlandzkiego (w wersji wegańskiej agar-agar)
- odrobina probiotyku
- gomasio lub sól morska/himalajska
- sok z cytryny - do smaku
Wykonanie:
Sos pomidorowy
Wszystko zblendować na gładką masę.
Spód pizzy
Gotową mąkę z płatków abo z kaszy zmiksować z wodą, dodać resztę składników. Ciasto wysuszyć w dehydratorze.
Serek
Wszystko zblendować na gładką masę.
Spód pizzy
Gotową mąkę z płatków abo z kaszy zmiksować z wodą, dodać resztę składników. Ciasto wysuszyć w dehydratorze.
Serek
Zmiksować wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć masę w pieluszkę tetrową lub gazę, mocno ścisnąć, przydusić kamieniem, lub obciążoną deską, tak, by płyn miał możliwość ściekania. Na drugi dzień serek pokroić.
W wersji z agar-agar: agar-agar zalać wrzątkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami i odłożyć do lodówki do ostygnięcia i pokroić.
W wersji z agar-agar: agar-agar zalać wrzątkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami i odłożyć do lodówki do ostygnięcia i pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz