Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 20 stycznia 2012

"Food Matters - Jedzenie ma znaczenie." - o lekach, zdrowiu, jedzeniu i naturze.


     


     Tradycyjnie i "Jedzenie ma znaczenie" doczekało się swojego streszczenia ;-). Dokument ten obejrzeć należy też z powodu bardzo dobrze dobranych zdjęć - pokazujących najczęściej jak naprawdę wygląda wszystko co związane z jedzeniem, poznania różnych osobistości (lekarzy, naukowców, założycieli ośrodków dziennikarzy, badaczy) -  w większości naprawdę bardzo znanych ;-) w środowiskach osób zdrowo się odżywiających, np. córkę Maxa Gersona - założyciela instytutu leczenia raka za pomocą diety sokowej, poznania tysiąca faktów, przekazanych bardzo prostym i nieskomplikowanym językiem...
     Film ten sama obejrzałam może ponad 10 razy, ale wciąż wracam, i nawet teraz, pisząc te streszczenia byłam nim po raz kolejny zafascynowana ;-). Śmiało powiem, że dokument jest wzruszający, bo pokazuje jak wiele kłamstwa i manipulacji jest w codziennym życiu.



Co znajdziesz w filmie dokumentalnym
 Jedzenie ma znaczenie
(każde z poniższych zagadnień jest omówione szeroko w poszczególnych częściach)


część 1:

  • co według starożytnej medycyny powinno być naszym lekarstwem, a co pożywieniem,
  • dlaczego dobre zdrowie nie jest mile widziane prze koncerny farmaceutyczne,
  • dlaczego choroby serca i rak są co roku dwoma głównymi przyczynami przypadków śmiertelnych w USA,
  • ile dziesiątek tysięcy osób umiera na skutek niepotrzebnych operacji i błędów lekarskich, infekcji i zakażeń szpitalnych, ile setek tysięcy umiera z powodu niepożądanych reakcji na leki,
  • czy żywność może i powinna być lekarstwem,
  • zjawisko żywności z supermarketu: jak stare jest twoje jedzenie, ile ma w sobie wartości odżywczych, ile żywności jest przetworzonej, 
  • azot, fosfor i potas (czyli chemiczne nawozy) jako TYLKO 3 z  AŻ 52 różnych minerałów potrzebnych glebie do wydania zdrowej żywności, 
  • dlaczego nawet wegetariańska i witariańska (raw food) dieta jest nie do końca zdrowa?
  • dlaczego gotowana żywność = toksyczna żywność,
  • czym są enzymy w naszym pożywieniu,
  • problem leukocytozy,
  • co takiego świetnego widzą zwolennicy raw food w: trawie pszenicznej, nasionach goji, jeżówce purpurowej, surowym i naturalnym (czyli od pszczół, a nie z fabryki;-) miodzie, spirulinie (ma najwyższą zawartość enzymów na świcie), owocach noni, ziarnach kakaowca (najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, żelaza, cynku miedzi), witaminy C (zawiera najwyższą dawkę antyoksydantów), imbirze, tłuszczu kokosowym,
  • co to jest żywność super-food,
  • problem białka we współczesnym świecie.



.............................
część 2:

  • ciąg dalszy z pierwszego fragmentu o ziarnach kakaowca,
  • czym jest inwestycja we własne zdrowie,
  • dlaczego nie jest możliwe nadrobienie braków w witaminach i minerałach z poprzednich dni (problem: od jutra jem zdrowo i uzupełnię braki witamin z dzisiaj),
  • dlaczego nigdzie nie przeczytamy na temat leczenie chorób witaminami, po co w środkach masowego przekazu mówi się " uwaga można przedawkować witaminy, nie powinno się brać ich za dużo" - i dlaczego nie pokazuje się żadnych dowodów na to, 
  • dlaczego lekarze jako naukowcy (!) mówią: "nie wierzę w witaminy", dlaczego witaminy przedstawia się jako niebezpieczne, dlaczego przeprowadza się badania, które mają za zadanie pokazać, że zażywanie witamin może być szkodliwe,
  • dlaczego usiłowano pokazać w badaniach, że witamina C powoduję kamicę nerkową i dlaczego nie ma na to żadnych dowodów naukowych,
  • fakty: w ciągu 23. lat wg amerykańskiego instytutu toksykologii mało miejsce 10 przypadków zgonów spowodowanych witaminami, 
  • problem różnicy wykształcenia medycznego u lekarzy, a lekarzy - dietetyków,
  • dlaczego lekarze medycyny nie zwracają nigdy uwagi na to co jemy, jaka jest nasza codzienna dieta (mniej niż 6% lekarzy po studiach w USA ma jakikolwiek szkolenie z zakresu żywienia),
  • białaczka, szpital, białe pieczywo i galaretka, czyli dlaczego 26% pacjentów wychodzących ze szpitala jest bardziej niedożywiona niż w momencie gdy tam trafiają, a co ciekawe 80-90% osób, które trafiają do szpitala po prosty źle się odżywia,
  • witamina C: o pionierach, którzy zaczęli stosować duże dawki tej witaminy w leczeniu już w latach 40-tych (!) i braku tych informacji na studiach medycznych, dlaczego jest to pomijane w codziennych wiadomościach, do których dostęp ma każdy, przeciętny obywatel,  Linus Pauling (podwójny noblista, kolega m. in. A. Einsteina) na podstawie badań stwierdza, że witamina C może leczyć przeziębienie  - opowieść o tym, jak środowisko medyczne go wyśmiało,
  • składniki odżywcze i fakt działania jednej witamin na wiele schorzeń (np. wit E jest dobra na leczenie oparzeń, na schorzenia serca, na ograniczenie ataków padaczki; wit. C - działa antytoksycznie, antyhistaminowo, antywirusowo, pomaga w regulacji poziomu cukru, pomaga poprawić nastrój w depresji ) - jedna witamina może leczyć chorób, ponieważ brak tej jednej może spowodować wiele chorób - ten fakt jest pomijany przez współczesną medycynę (nauka medyczna uczy: jeden lek na jedną chorobę), a w organizmie jedna witamina bierze udział w wielu reakcjach.





.............................
cześć 3:

  • ciąg dalszy leczenia wielu schorzeń jedną witaminą: dlaczego choroby nie powinny być leczone selektywnie, dlaczego za pomocą dietetyki nie da się wyleczyć jednej choroby pomijając dwie pozostałe u tego samego pacjenta,
  • dlaczego podawanie leków, lub operacje tak naprawdę nie powodują poprawy zdrowia,
  • skąd się bierze stwierdzenie, że np. witamina C pomaga tylko niektórym pacjentom,
  • rekomendowane dzienne dawki ilości danego składnika w naszej diecie - czy słynne GDA na opakowaniach produktów spożywczych ma dla nas jakikolwiek znaczenie,
  • dlaczego potrzebujemy o wiele, wiele więcej witaminy niż zalecają dzienne dawki,
  • dlaczego lekarze medycyny leczą tylko chorobę lub objawy, a nie jej przyczynę, dlaczego medycyna konwencjonalna ma problem z wyleczeniem chorób przewlekłych,
  • choroba wieńcowa jest odwracalna, dr Dean Ornish przepisywał chorym dietę witariańską (raw food, surową) i pracował z nimi nad redukcja stresu, w efekcie jego pacjenci byli w stanie albo odwrócić, albo powstrzymać chorobę w ciągu 1-2 lat, przyczyny choroby wieńcowej to: brak właściwej diety i brak witamin, część pacjentów z chorobą wieńcową uniknęła operacji dzięki temu leczeniu, dr Ornish wyleczył wiele osób z choroby wieńcowej bez użycia ani jednego leku!!,
  • bezpieczny, najtańszy, działający doskonale lek na chorobę wieńcową i dlaczego kardiolodzy nie zalecają tego leku,
  • skutki uboczne i niepożądane danego leku: w UK w ciągu roku umiera około 10 tysięcy osób z powodu przedawkowania leków; na raka prostaty umiera około 9 tysięcy osób; amerykański magazyn opublikował statystki: 106 tysięcy Amerykanów umiera rocznie z powodu PRAWIDŁOWO przypisanych (czyli: według wskazań lekarza) farmaceutycznych leków - są to skutki uboczne, które są normalnie spodziewane, dodatkowo w tych statystykach nie są podane przypadki przedawkowań i nadużyć; w wypadkach samochodowych ginie 3,5 tysiąca w ciągu roku;  - wyjaśnienie tego zjawiska.







.............................
część 4:

  • ciąg dalszy opisywanego problemu:  23. lat wg amerykańskiego instytutu toksykologii mało miejsce 10 przypadków zgonów z powodu używania witamin, natomiast  106 tysięcy Amerykanów umiera rocznie z powodu prawidłowo przepisanych leków farmaceutycznych (w ciągu 23 lat liczba ta wynosi: 2 438 000osób!!), 
  • przemysł farmaceutyczny robi pieniądze, a nie leki - wyjaśnienie zjawiska, głównie na przykładzie sponsorowania instytucji, które badają leki,
  • dlaczego ma  literatura medyczna z ostatnich 65- 75 lat nie zawiera tysięcy napisanych i opublikowanych artykułów pokazujących, że wysokie dawki minerałów leczą choroby, i dlaczego większość z nich jest niedostępna nawet w  w największej medycznej bibliotece świata, 
  • dlaczego w telewizji mamy tak wiele reklam leków (w USA jest to aż 25%),
  • o epidemii zdrowia i zysku jaki da nam zdrowie (w USA przemysł farmaceutyczny jest wart pół tryliona dolarów rocznie!!! ), czyli dobre zdrowie jest sensowne, ale nie jest dochodowe,
  • jak otrzymuje się licencję na lek i jak koncerny farmaceutyczne rdzą sobie z tym problemem,
  • dlaczego bezpieczne dla nas są tylko te leki, które bierze się przez krótki czas,
  • jak wygląda idealny lek według koncernu farmaceutycznego,
  • co mają wspólnego ze sobą: dr A. Hoffer i B. Williams (założyciel Anonimowych Alkoholików),
  • leczenie depresji i alkoholizmu za pomocą niacyny (witaminy B3, lub inaczej PP) w ilości 3000 mg dziennie  - dlaczego nikt o tym nie mówi, przypadek kobiety cierpiącej na depresję samobójczą i fakt: w ciągu roku nie odnotowuje się ani jednego zgonu spowodowanego witaminą B3, przez 15-25 lat były TYLKO 1-2 takie przypadki,
  • problem pewnego antydepresantu.





.............................
część 5:

  • ciąg dalszy o antydepresantach,
  • Prozac R - jako ulepszony lek, który "nie będzie powodował myśli samobójczych, przypisywanych dotychczasowej wersji leku"  - Prozac,powoduje właśnie takie myśli,
  • 2 garście orzechów nerkowca daję efekt terapeutyczny zażycia Prozacu,
  • jak lekarze powinni leczyć depresję,
  • plomby rtęciowe z jedną z najbardziej toksycznych substancji - problem niebezpieczeństwa na biurku stomatologa i całkowitego bezpieczeństwa w jamie ustnej pacjenta,
  • dlaczego zdrowe odżywianie jest dla nas niewiele przydate jeśli nie zrobimy detoksykacji (oczyszczania organizmu), jaki jest sens w oczyszczaniu ciała,
  • najprostszy sposób na detoksykację, 
  • w jaki sposób można się odchudzić nie chodząc na siłownię,
  • rak: dlaczego chemioterapia jest rakotwórcza, dlaczego ludzie wciąż umierają na raka, guzy nowotworowe to nie rak, ponieważ dyby tak było, po ich usunięciu podczas operacji i nigdy by nie odrosły.




.............................
część 6:

  • ciąg dalszy o raku: dlaczego tylko 30% chorych na raka przeżywa do 5 lat po amputacji guza, o terapii Maxa Gersona - sposobie wyleczenia raka w różnych fazach zaawansowania, 
  • zdjęcia chorych na raka przed i po terapii dietetycznej M. Gersona,
  • istota leczenia raka: co robi się w terapii farmakologicznej, a co w terapii dietą, i dlaczego tylko dzięki tej drugiej można wyleczyć tą chorobę,
  • "jeśli chcesz podarować komuś raka, poddaj go chemioterapii" - co tak naprawdę jest rakotwórcze w chemii,
  • dlaczego lekarze farmaceuci nie potrafią odpowiedzieć na pytanie: czy usunięty operacyjnie guz odrośnie, i czy w ogóle rak jest uleczalny,
  • rak piersi: manipulacje przemysłu farmaceutycznego co do przeżywalności, czyli jak powstają statystyki,
  • dlaczego kampanie antyrakowe, dofinansowanie, badania i inne akcje nie mają racji bytu i dzięki niem nie zmniejsza się zachorowalność, ani nie zwiększa liczba wyzdrowień chorych na raka,
  • rak jako przemysł wart 200 miliardów dolarów rocznie,
  • w większości krajów leczenie raka dietą jest nielegalne, jedyne dozwolone kuracje to operacje, naświetlania i chemioterapia,
  • rak jelita, przewodu pokarmowego: jak można mu zapobiec w 100%,
  • dlaczego w Japonii odnotowuje się najmniej zachorowań na raka.





.............................
część7:

  • rak piersi i macicy: kiedy Japonka może zachorować na jedną z tych chorób,
  • wysokie dawki witaminy C podwane dożylnie jako łatwa, tania i bezpieczna chemioterapia, stosowana z powodzeniem od ponad 25 lat,
  • mit na temat kamicy nerkowej, spowodowanej witaminą C,
  • wyjaśnienie pojęcia: ortomolekularny i jego ważności dla naszego życia i zdrowia,
  • koncerny, polityka dotycząca regulacji przepisów zdrowotnych,
  • dlaczego jedzenie ma znaczenie.





.............................
część8:

  • dlaczego w ostatnich latach wzrasta zainteresowanie leczeniem dietą,
  • w jaki sposób przyglądać się kulturom, w których choroby przewlekłe nie wsytępują wcale, lub jest ich niewiele,
  • jak wybrać sobie najlepszego lekarza i dietetyka,
  • odpowiedzialność za siebie i swoje zdrowie.






25 komentarzy:

  1. rewelacyjny film , ogladałam juz jakis czas temu, super ze ktos go przetlumaczyl na polski:)
    wrzucilam u siebie Aniu na bloga wywiad z bardzo interesujacym lekarzem, generalnie wszystko mi sie podoba, zwlaszca jego stosunek do pacjentow i do zycia, jednak wysmiewa sie on i to bardzoz wegetarian a o weganach czy witarianach juz nie wspomne. Nie zgadzam sie kompletnie z tym co mówi i bedzie on za tydzien znow w kontestacji, az sie zastanawiam czy nie zadzwonic i nie zadac mu kilku pytan:) jak bedziesz maial czas to wysluchaj wywiadu, chcialabym znac twoja opinie na ten temat. pozdrawiam serdecznie- buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu

      Widziałam ten wywiad...
      Daj znac kiedy i o której audycja jest, jeśli będę mogła- posłucham ;-)

      Usuń
    2. kochanie audycja juz byla w srode u mnie na blogu jest do niej link, wlasnie pod filmikiem. Buziaki

      Usuń
    3. Ups... cóż posłucham tego co było ...

      Usuń
  2. Witajcie!
    Chciałabym spytać wszystkich czytających bloga i osobę piszącą go. Co Wy robicie gdy idziecie do komuś na urodziny lub wesele czy jakąś imprezę, a tam kuchnia polska czyli mięso króluje (chyba że macie znajomych wegan)??? Ja jak jadę do rodziny to jedyne co jest wegańskie to chleb i do tego z białej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie

      Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych komentarzy-pytań jakie dostałam od poczatku prowadzenia bloga ;-), jak dotąd nikt o to nawet nie zapytał ;-)

      Najczęśćiej wygląda to tak: należy zaopatrzyć się w różnego rodzaju pudełka i pudełeczka do przewozu jedzenia, czasem nawet przyda się termos i słoiki.

      Jedzenie przyszukowuję w nich do pracy, w odwiedziny do znajomych, rodziny - ale koniecznie w większych porcjach, bo na pewno ktoś zapyta o to czemu nie jem tego co wszyscy i co mam w pudełkach, więc być może nawet jedna osoba zechce spróbować. Czasami warto zasugerować czy zapytać gospodarza czy można przynieść coś swojego co będzie wystawione na stół - w niektórych kręgach przynoszenie jedzenia w gości jest po prostu we krwi ;-)

      Wesela, urodziny - jak byłam na 100% surowej diecie niestety dwa wesela spędziłam na "słoikach", ponieważ na stołach jedyne surowe jedzenie to były owoce i surówki. Na urodziny, czy do znajomych - jest nieco łatwiej jeśli wiedzą, że odżywiam sie inaczej, zawsze gospodyni/gospodarz tą sałatkę zrobi - a więcej nie śmiem wymagać nawet ;-). Z wegetarianizmem i weganizmem jest nieco łatwiej, ponieważ nie zawsze musisz zjadać to co Ci podadzą w np. drugim daniu, można po prostu zostawić.

      Jeśli rodzina do której jeździsz nie je wegańsko, ale pozytywnie podchodzi do twojej filozofii żywienia przygotuj najlepszą potrawę i po prostu przywieź ją ze sobą i każdego poczęstuj. Czasami nawet nie warto wspominać, ze to jest danie wegański, ponieważ niektóre osoby, w ogóle nie odczują różnicy...

      Mi sie zdarzyło kilka razy "oszukać" konserwatywnych mięsożerców podając raw food kotlety - były smaczne do momentu, aż powiedziałam co z taki smakiem zjedli ;-)

      Pozdrawiam ciepło i jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości czy pytania - pisz śmiało

      Usuń
  3. Dobra, obejrze to, ale co jak mi znowu nawywraca się w głowie...? Nie, chyba nie potrafię zrezygnowac w coli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu

      Z tego co pamiętam nie ma w filmie słów coca cola ;-), także obejrzyj spokojnie;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Czesc dziewczyny:) czesc Aniu:)
    Co do filmu , bardzo dobry, zreszta ciekawe nie majac wlasciwie zadnej wiedzy, gdzies cos tam podsluchane zawsze stawialam na witaminy i jadlam je w duzych ilosciach np C-500 2 dziennie ,wit E-400 i inne. I lubie surowki w roznych postaciach. I to prawda , nigdy nie chorowalam i nie choruje.( na szczescie). Teraz im wiecej czytam , slucham dochodze do wniosku ze byc moze wlasnie ta witamina tak bardzo mi pomagala, a pracuje duzo i ciezko wiec ???

    I tylko to mnie upewnilo ze warto- i wierze w moc witamin, jak i w terapie Garsona, wlasnie tylko dlatego kupilam sokownik aby robic sobie takie cuda soczkowe. Roznie to z tym bywa ,ale staram sie i robie tak czesto jak sie da.

    Co do imprez- nigdy sie nad tym wlasciwie nie zastanawialam, biore ze soba, jem salatki, popijam woda, zawsze udalo mi sie przetrwac bez zadnych komplikacji. A niestety nie mam wyrozumialych znajomych, i uwazaja mnie za dziwaczke, i za taki moj wymysl i ze zaraz mi przejdzie, pomalutku widze ze dziwia sie, i jak nie widzimy sie dluzej to pytaja , ty dalej wariujesz??
    Tak to wyglada u mnie.
    Ale co mnie ucieszlo - ostatnio zapytala sie moja serdeczna kolezanka u ktorej za jakis czas mamy babskie spotkanie do rana hahah, - wiesz, znalazlam fajny przepis weganski i zrobie go dla ciebie, az mi sie cieplo zrobilo na sercu, pomyslala takze o mnie, a wcale nie musi , bo juz wszyscy moi znajomi wiedza ze i tak sama cos przyniose. Wiec ja upieke jakies ciasteczka.
    Dziekuje Aniu i czekam na dalsze wiesci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu

      Z tym co dobre dla naszego zdrowia, organizmu i pozytywnego samopoczucia jest tak, że wałaśnie czasem nie mając żadnej wiedzy intuicyjnie jemy to czego akurat potrzebujemy. Być może, że i u Ciebie z tymi witaminami tak było ;-)....

      Dzięki, że napisałaś jak u Ciebie wygląda sprawa jedzenia. U mnie też nie jest idealnie, bo nie wszyscy akceptują mój sposób odżywiana, jest im przykro i smutno, że np. nie jem mięsa... nie potrafią zrozumieć, że to akurat ma niewiele wspólnego z modą, a więcej ze zdrowiem i akurat mi wegetarianizm nie szkodzi...

      Ściskam ciepło

      Usuń
  5. Ale cos z ta coca cola musi byc hahahaha:)(To tak po wpisie Dusi:)

    Dzis zapytalam sie mojego synka, jest bardzo surowym weganem, pijesz cole? on mi na to - chyba mi sie nie uda z coli zrezygnowac- pije! hahahha.
    Ona uzaleznia. Myslalam, ze nie pije a pije :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu

      Tak cola uzależnia, zresztą co to za biznes, gdzie napój nie jest smaczny, ludzie go nie kupują namiętnie?;-)

      Ja coca-colą czyszczę łazienkę, bo żre lepiej niż Domestos ;-)

      Usuń
  6. Zapomniałam się podpisać. Też jestem Ania. Szczerze to myślałam, że masz jakiś znajomych wegan do których najczęściej chodzisz, a resztę jakoś omijasz lub jedziesz na 2 godz i tam nic nie jesz.
    Mi jakoś głupio iść ze swoim jedzeniem do kogoś, a szczególnie gdyby każdy pytał czemu mam swoje jedzenie. Oj nie wiem co ja zrobię.
    Ile Ty już czasu Aniu jesteś na weganką? Nie wiem czy gdzieś pisałaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu

      Znajomych mam wegetarian, ale na placach jednej ręki można ich policzyć. Reszta je tradycyjnie niestety..
      Chodzę ze swoim jedzeniem, u mnie w sumie tak jest, ze nie przychodzisz w gości z pustymi rękoma, więc i tak te pudełka idą w ruch;-) A jak zaczna pytać powiedz, że dbasz o swoje zdrowie...
      Weganką jestem niecały rok..Ale długo przed tem byłam wegetarianką, pojawiały się "epizody" 100% raw food, odżywianie makrobiotyczne, czy ogółem zdrowe jedzenie, albo nawet oczyszczanie - bo i na diecie Dąbrowskiej też zdarzyło mi się iść do znajomych, na cały dzień na zajeęcia czy szkolenia..

      Usuń
  7. ,,czy żywność może i powinna być lekarstwem,,osobiście wręcz jestem pewna, że tak właśnie jest, jednak ja mam problem z otoczeniem, które osoby racjonalnie się odżywiające, czytaj nie zamawiające np. w pracy fastfoodowych obiadów uważają co najmniej za przybyszów z Mat Planety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sifhaya

      Nie Ty jedna masz tak z przybyszami ;-), najważniejsze jest to by jeść to co nam i tylko nam odpowiada, bo tutaj chodzi przecież o nasze zdrowie, nie czie znajomych, rodziny, ale o nasze własne, na które my pracujemy zdrowo się odżywiając ;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zobaczyłam ten dokument, faktycznie - jest ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu super, że ci się spodobał ;-)

      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy film. Widziałam go po raz pierwszy chyba ze dwa lata temu i co pewien czas chętnie do niego wracam. Drugi taki film to "Cofanie cukrzycy w 30 dni".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandro

      Jak dla mnie ten film powinni pokazywać w szkołach! :-), "Cofanie cukrzycy.." jest również dla nie niesamowitym dokumentem. Ach i jeszcze "Home S.O.S. Ziemia".

      Pozdrawiam

      Usuń
  10. świetny film szkoda tylko że aż tak bardzo skupił sie przez te wszystkie części na krytykowaniu medycyny myślałam że coś więcej będzie np o samym mleku czy mięsie..mimo wszystko troche otworzył mi oczy tak jak powiedzieli dzięki internetowi dowiaduje sie duzo na temat zdrowego stylu zycia bo ani telewizja ani doktor mi tego nie przekaże

    OdpowiedzUsuń
  11. myfreethreewords

    Krytykowana jest medycyna konwencjonalna, bo nie leczy, a powoduje choroby - po prostu. Medycyna naturalna leczy w 100%, a nie tylko objawy, a dodatkowo w 100% leczy tzw. choroby nieuleczalne.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. Super film, obejrzałam w całości:) Szkoda, że większość ludzi zapatrzonych jest w lekarzy, którzy nie leczą przyczyn choroby tylko często trują "lekami". I ludzie wierzą im bezgranicznie. Np moja mama ma nadczynność tarczycy i bierze leki od ok 20 lat, a moja babcia choruje na osteoporozę, chorobę wieńcową, do tego ma okropne bóle kości i stawów. Też bierze leki na serce od ponad 20 lat. Ale mimo przekonywania, one nie wierzą w siłę odżywiania. Nawet nie chcą spróbować. To też wynika z ich lenistwa na pewno, bo przecież łatwiej jest zjeść kanapkę niż dbać o o to co dostarczamy naszemu organizmowi. Wolą za to truć się lekami,których bardzo możliwe że mogłyby nie brać:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. shiba

      Cieszę się, że dużo wyniosłaś z tego mądrego filmu. Często własnie tak jest, ze lenistwo sprzyja trwaniu w danym sposobie odżywiania.

      Usuń
  13. Niestety filmu już nie zobaczę, ponieważ został usunięty :( Wielka, wielka szkoda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: