źródło: http://pinterest.com/ |
W ostatnim czasie dostałam kilka pytań krążących wokół jesieni, deszczowych dni, pierwszych przymrozków, przemokniętych butów. Pytania niby oczywiste......
- jak przetrwać jesień i zimę na surowej diecie?
- jak odżywiać się zdrowo w tym okresie?
- jakie potrawy konsumować by nie wychłodzić organizmu?
- jak się zachowywać gdy jest nam zimno?
- co proponuję na rozgrzanie?
- jakie znam zdrowe potrawy rozgrzewające?
Sam temat wychłodzenia organizmu podjęłam już na blogu, możesz poczytać o tym w poście: wychłodzenie organizmu podczas diety. Ponieważ będzie kilka przepisów, trochę ciekawostek podzieliłam całość na dwie części, dlatego dziś skupię się głównie na części teoretycznej, w drugiej będą przepisy.
źródło: http://yousenselesscunt.tumblr.com/ |
Dodatki do herbaty (i nie tylko):
- sok z malin
- jeżówka
- lipa
- miód
Ten złoty nektar działa przede wszystim rozgrzewająco, oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi kaszel, bóle gardła, chrypkę.
- dzika róża
- rum
Herbata z cytryną?
Niestety taka herbata raczej nas nie rozgrzeje. Cytryna jest owocem o "kodzie lata" (czym jest kod lata i zimy?), dlatego ma tak naprawdę właściwości ochładzające. Po prostu nie jest to owoc z naszej strefy klimatycznej, nie rośnie tutaj. Cytryna rozszerza naczynia krwionośne, a co za tym idzie nasz organizm nie trzyma ciepła i szybko się ochładza.
źródło: http://zenfrogyeah.tumblr.com/ |
Rozgrzewające zioła i przyprawy :
Przyprawy te mają substancje odpowiedzialne za metabolizm, dzięki temu oprócz ciepła mamy również więcej energii. Dodatkowo zwróć uwagę, że praktycznie każde z ziół lub przypraw jest jednoczesne pewnego rodzaju lekiem, używanym przez nas, nasze babcie, a czasem przez ludzi żyjących w całkiem odmiennej kulturze, lub tych, co powracają do natury.
- imbir
- szafran
- cynamon
- kardamon
- goździki
- kurkuma
- kmin
- kminek
- kolendra
- bazylia
- gorczyca
- kozieradka
- liście laurowe
- mięta pieprzowa
- oregano
- trawa cytrynowa.
źródło: http://www.laikraksts.com/raksti/ |
Inne pokarmy rozgrzewające:
- czosnek
- cebula por
- por
- malina
- dzika róża
- orzechy
- kiełki komosy ryżowej
- koper włoski
- papryka
- pestki i ziarna.
....................................
Źródła:
1. "Ciało i ducha ratować żywieniem." E. Dąbrowska
2. "Jesteś tym co jesz. Książka kucharska." G. McKeith
3. "Jesteś tym co jesz. Dieta, która zmieni twoje życie." G. McKeith
4. pożółkły zeszyt
5. "Zdrowie na talerzu."
Moj mezus sie lubuje w kardamonowej kawce:)
OdpowiedzUsuńdzieki kochana, szukam wlasnie czegos co mnie wyleczy bo mnie jakies nieladne chorobsko dopadlo:)
buziaki
Monika
UsuńProszę o przepis na tą kawę na e-maila ;-)
Pozdrawiam