Sezon na dynie w pełni, dlatego dziś proponuję coś w wersji raw food. Dynia zazwyczaj nie ma wyrazistego smaku dlatego podczas przygotowywania ciasta próbuj masę kilka razy i dodawaj tyle przyprawy ile uznasz za stosowne - w przepisie podałam ilość soli, przypraw korzennych, które tylko mi odpowiadają.
Zdjęcie nie jest mojego autorstwa. |
CIASTO DYNIOWE
1,5 szklanka pokrojonej dyni
3 pokrojone jabłka
2,5 szklanki mąki z siemienia lnianego*
1 szklanka mąki orzechów
około 6 łyżek miodu/syropu z agawe
około 2 cm surowego, startego imbiru
pół łyżeczki soli morskiej
po 1/3 łyżeczki: kardamonu, cynamonu
3 zmielone goździki
MASA:
0,5 szklanki pokrojonej dyni
odrobina chili lub pieprzu kajeńskiego
*Jak zrobić mąkę z siemienia lnianego i orzechów?
W młynku do kawy zmiel na mąkę poszczególne składniki.
Dynię (bez dodatkowej 0,5 szkl), jabłko, imbir zblenduj. Wszystkie przyprawy i mąki wymieszać, dodawać masę, tak by otrzymać elastyczne ciasto. Wyłożyć do formy. Składniki na masę zblenduj na całkowitą gładką masę, wylej na wierzch ciasta. Odstaw do lodówki na około pół godziny.
................................................
Aktualizacja, 14 października 2011.
źródło: http://www.rawmazing.com/ |
Przepis na pikantne, surowe (raw food) ciasteczka z dyni możecie znaleźć na tym wspaniałym bogu.
.......................................................
źródło: http://www.mantrazdrowia.pl/ |
Przepis na ciastka dyniowe - w wersji raw food - możesz znaleźć tutaj.
Wygląda smakowicie ...
OdpowiedzUsuńJeśli jest dobrze doprawiona, w smaku też jst pyszna ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam