Krysia pokazywała nam kiedyś jak upiec fantastyczną i mega zdrową przekąskę. Z przepisu Krysi korzystam bardzo często. Wiele prób poszukiwania czegoś nowego poszło na marne i nie znalazłam do pewnego momentu nic innego co mogłoby zastąpić krysiowe ciasto - spód pizzy. Poza oczywiście liśćmi sałaty czy kapusty ;-).
Kochani, ostatnio wpadł mi w ręce nieco inny przepis na bazę, ciasto do pizzy. Zajmuje nieco więcej czasu, ponieważ trzeba je podsuszyć. Pomimo tego warto wypróbować przepis, ponieważ będzie to ciekawe urozmaicenie. Dla upartych - można po prostu wykorzystać taką bazę bez suszenia. Przepis jest autorstwa Surowego szefa kuchni: Pedja.
PRZEPIS NA BAZĘ DO PIZZY
około: 5 marchewek
2 szklanki owsa
1,5 szklanki nasion lnu
około pół szklanki wody
dodałam jeszcze: 3 ząbki czosnku, kilka pomidorów suszonych, przyprawy, 2 duże pomidory surowe, ostropest plamisty
żródło: http://www.betterraw.com/ |
Owies i nasiona lnu - zemleć w tzw. młynku do kawy na mąkę. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, lub wykorzystać miąższ pozostały z robienia soku. Dodatki zblendować. Wszystkie składniki połączyć i odłożyć ciasto na 30 -60 minut.
Wersja z suszeniem: wyłożyć na blaszkę, arkusze do suszenia grubszą warstwę ciasta. Pamiętając by brzegi ni były za cienkie - szybciej sie suszą. Suszyć w dehydratorze w 41 stopniach przez 1-2 godz., a po zdjęciu arkuszy przez 8-10 godz.
Wersja bez suszenia: ciasto wyłożyć na nasze naczynie. Odstawić do lodówki na kilka godz aż stwardnieje. Wyjąć, ułożyć warzywa, polać sosami.
SOSY
Najbardziej smakują mi sosy robione według przepisów Marcina z RAWstauracji. Aby przejść do przepisu, kliknij w link.
PRZEPIS NA KECZUP RAW FOOD
PRZEPIS NA MUSZTARDĘ RAW FOOD
PRZEPIS NA MAJONEZ RAW FOOD
PIWO
bezalkoholowe, raw food
1,5 kg jabłek
ok. 5 cm obranego imbiru
woda mineralna gazowana do uzupełnienia soku
sól morska
Z jabłek i imbiru przygotowujemy sok. Do kufla wsypujemy odrobinkę soli, nalewamy sok jabłkowo-imbirowy i zalewamy wodą tak by powstała piana.
..................................
Źródła:
1. http://flyashighaseagles.blogspot.com/2010/08/pizza-na-surowo.html
2. http://www.betterraw.com/2010/04/ideal-raw-pizza-base-and-sauce.html
3. http://rawstaurant.blogspot.com/2010/08/surowy-ketchup.html
4. http://cudownediety.blogspot.com/2010/10/piwo-prawdziwie-bezalkoholowe.html
Aniu,
OdpowiedzUsuńja też często korzystam z Twoich przepisów, jak i z Twoich super bogatych w informacje artykułów.
Wersja bez suszenia bardziej mi odpowiada, ale może kiedys spróbuje z podsuszaniem.
Z suszeniem jest po prostu więcej roboty, ale można też zostawić ten proces na noc, my idziemy spać, a nasze ciasto się "piecze" ;-).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mam zamiar zrobić wersję bez suszenia, czy mogę zastąpić owies orkiszem, czy się pochoruję od tej zamiany? :p I czy odłożenie ciasta na 30-60 min. to odłożenie w jakieś specjalne miejsce (lodówka, temp. pokojowa itd.) czy bez różnicy?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam;)
Anonimie
UsuńCo do orkiszu... zamienić możesz, ale nie wiem jak Twoj układ trawienny zareaguje :-) Ciasto odkłada się po to by składniki się przeżarły, połączyły, więc raczej jest to obojętne, możesz miskę przykryć ściereczką.
Pozdrawiam