Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 28 grudnia 2012

Cudowne awokado


Tumblr_memjjlbdi41qbih6so1_500_large
źrodło: prettygirlfood.com


      Jeden z najcudowniejszych owoców na świecie: awokado... najwspanialsze chyba dla każdego, kto jest na surowej diecie, i po cichu każdy z nas marzy o własnym drzewie, a niektórzy nawet o plantacji. Jedno drzewo awokado może mieć nawet 500 owoców na rok.
      Awokado często nazywane smaczliwką lub gruszką awokado rośnie głównie w krajach ciepłych. Dojrzewa od bagatela od 6 do 8 miesięcy.
      Awokado to super pokarm: pełen zdrowych i potrzebnych nam tłuszczy, witamin.
      Jest owocem odstresowującym i uspokajającym, działa na ciało jak balsam od Boga. I choć ta redukcja stresu odbywa się poprzez usprawnienie funkcji nadnerczy odpowiedzialnych za produkcję  hormonu stresu to pozytywnie działa już w momencie gdy trzymam je w dłoni. Cudowny owoc :-)





Co zawiera awokado?

  • 14 minerałów regulujących funkcje organizmu i stymulujących wzrost, a więc idealne dla osób i zdrowych i chorych, dobre dla dzieci,
  • prawie wszystkie rodzaje witamin plus te z grupy B,
  • magnez - biopierwiastek pomagający redukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, migren i niepokoju; reguluje wspominany wyżej poziom stresu -  coś dla zapracowanych,
  • kwas oleinowy - rodzaj jednonasyconego kwasu tłuszczowego, jego zadaniem jest obniżanie stężenia cholesterolu, ale jest tu jeden warunek: kwasem oleinowym zastępujemy kwasy nasycone w naszym pożywieniu,
  • kwas foliowy (witamina z grupy B)- jedno awokado dostarcza około 30% zapotrzebowania na ten kwas; potrzebny najbardziej osobom planującym dziecko (zarówno mężczyznom jak i kobietom), kobietom w ciąży - kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad wrodzonych układu nerwowego u płodu; dorosłych chroni przed chorobami serca i nowotworami,
  • glutation - działa podobnie jak przeciwutleniacz: neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki, czyli mamy owoc młodości,
  • błonnik - jedno awokado dostarcza 32% dziennego zapotrzebowania na błonnik, usuwa on nadmiar cholesterolu i zapobiega zaparciom, ogólnie dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • beta - sitosterol - kolejny cudowny związek blokujący wchłanianie cholesterolu; łagodzi objawy przerostu gruczołu krokowego;  badania mają pokazać czy na pewno jest skuteczny w zapobieganiu nowotworom piersi,
  • zawiera dużą ilość żelaza i miedzi- a więc wspomaga regenerację czerwonych krwinek i zapobiega niedokrwistości niedoborowej.

autor: The White Flame
Ciekawostki o awokado

      Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje unormowanie funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Idealne dla każdego, kto ma ogólnie problemy z wątrobą.

      Unikanie tego owocu "bo jest tłuste" jest nierozsądne... Jak się okazuje tłuszcze w awokado to jednonienasycone kwasy tłuszczowe - coś dobrego i bardzo cennego dla naszego ciała.

      Odwar sporządzony ze skórki pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz działa odrobaczająco. W Gwatemali owoc, suszone liście, świeże liście, skóra, kora oraz nasiona awokado używane są w celach leczniczych przez tubylców.

      Jest jedynym z najlepiej trawionych przez układ trawienny pokarmów, zajmuje najwyższe miejsce na liście pokarmów szybkowychodzących [klik].

      Chroni zdrowie i funkcjonowanie macicy i szyjki macicy - awokado wyglądają jak te organy. Badania pokazują, że gdy kobieta spożywa jedno awokado w tygodniu, to równoważy hormony, zrzuca niechciane kilogramy, i zapobiega rakowi szyjki macicy. Dokładnie dziewięć miesięcy rośnie awokado, od kwiatu do dojrzałych owoców. W nim znajduje się ponad 14 000 składników o wartościach odżywczych.

Tumblr_ld7rv8czcc1qzr98mo1_500_large
źródło: fuckyeahfatspo.tumblr.com
      Olej zawarty w awokado ma właściwości regenerujące, wygładzające oraz opóźniające procesy starzenia. Dodatkowo składniki chemiczne zawarte w owocu pobudzają produkcję kolagenu, który działa przeciwzmarszczkowo. Idealnym jest używanie kosmetyków z zawartością oleju z zielono- żółtych owoców, lepsze jest stosowanie samego zimnotłoczonego oleju na całe ciało jak balsam, a na włosy jako odżywkę. Ale najlepszym rozwiązaniem - zgodnie z zasadą: nie nakładaj niczego na swoje ciało, czego nie możesz włożyć do ust i zjeść - jest nakładanie miąższu, ze świeżego owocu i wsmarowanie go w skórę: wchłania się idealnie, a ewentualne resztki można wytrzeć chusteczką.
     Zauważyliśmy, że świeże awokado nałożone na skórę nie tylko ją wygładza, ale wspomaga jej oczyszczanie wyciągając "na wierzch" różne zanieczyszczenia.

      Jak kupować? Najlepsza odmiana awokado to ta z ciemną, niemalże fioletową i lekko chropowatą skórką. Druga popularna i nieco mniejsza odmiana ma skórę gładką, w różnych odcieniach zieleni.

      Dojrzałe awokado jest miękkie jak pomidor. Aby szybko dojrzało można je owinąć w szary papier lub gazetę i schować w ciemne miejsce, lub położyć obok bananów. Banany wytwarzają gazy, dzięki którym wszystkie owoce dojrzewają szybciej.... czyż banany nie są też cudowne? :-)
  
      Jak przechowywać? W temperaturze pokojowej. Po przekrojeniu ciemnieje, więc podawane do sałatek warto skropić cytryną. Jeśli jest obrane - włożyć do lodówki.

         Jak obierać i kroić? Jeśli jemy sam owoc: przekroić na pół, lekko docisnąć oba brzegi, a miąższ sam się wysunie ze skórki. Do sałatek: połowę awokado w skórce pokroić wzdłuż i wszerz, a potem delikatnie podważyć łyżką tuż przy skórce. Filmik instruktażowy od Agaty poniżej.
      Resztki miąższu zebrać ze skórki i wsmarować w dłonie :-).






......................................................................
Źrodła:

 1. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
 2. "Zdrowie na talerzu"
 3. "Surowa dieta oczyszczająca. Sposób na zdrowy organizm" N. Rose
 4. http://pl.wikipedia.org/wiki/Smaczliwka
 5. http://pranarianin.blogspot.com/2012/08/avocado-uroso.html
 6. http://www.pranarian.info/2012/05/why-is-avocado-good-for-you.html?zx=c671988b8fc9759e
 7. http://cudownediety.blogspot.com/2010/08/czytaj-co-natura-nam-mowi-albo-raczej.html
 8. http://vegeabc.blogspot.com/2009/09/ciekawostki-nt-awokado-smaczliwki-abc.html
 9. http://cudownediety.blogspot.com/2012/09/kolorowo-owocowo-jakie-owoce-sa.html
10. http://www.youtube.com/watch?v=l4Y4CthhQYo

37 komentarzy:

  1. nie wiedziałam, że skórka też ma dobre właściwości, od dzisiaj wsmarowuję awokado także w dłonie, bo jako pastę do kanapek stosuję od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniamaluje


      Tego o skórce też nie wiedziałam wcześniej :-) Awokado wsmaruj w twarz i całe ciało!

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam i dziękuję Ci za super post!

    OdpowiedzUsuń
  3. w moim warzywniaku czesto widze awokado, ale jakos po nie nigdy nie siegam bo jest strasznie pozbawione smaku. kiedys uzywalam do smarowania kanapek, ale teraz prawie nie jem chlebka i by sie zmarnowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marie

      Awokado jem samo bez dodatków, jak np. jabłko. Czasem posypię je gomasio, albo zrobię surową zupkę.

      Usuń
  4. Uwielbiam awokado :) Jako urozmaicenie smaruje nim kanapki zamiast masła, sprawdza się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika

      Moje pierwsze owoce też lądowały na pieczywie, na grzankach w szczególności.

      Usuń
  5. bardzo dobry artykuł thank you

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. The White Flame

      Dziękuję i przy następnym avo: na zdrowie :-)

      Usuń
  6. Dla mnie tak jak piszesz, avokado jest naprawdę cudowne. Uwielbiam je do sałatek, ale najbardziej do smoothie. Maseczka też jest perfekt.
    Dzięki za super informacje!
    Nie wiedziałam o skórce, o wykorzystaniu lisci.
    A to na oknie od White Flame napewno daje super energię i wygląda przepięknie.
    Pamiętam opis wychodowania takiej roslinki u Samuela. Wyglądało na dosć trudne, ale chyba się pokuszę na to, aby mi taka roslinka rosła w domu.

    Pozdrawiam z serca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi już wyrosły 3 awokado z pestek, jeszcze czwarta-ostatnia czeka na otwarcie :)) jestem marnym ogrodnikiem, ale te roślinki są takie wdzięczne, rosną jak na drożdżach.

      Usuń
    2. Krysiu i Balbino

      Moim domownicy sadzili kiedyś pestkę w ziemię i roślinka rosła. Sposób Samuela jest lepszy, bo kiełek szybciej wyrośnie w wodzie niż tak przy wsadzeniu pestki w ziemię.

      Trudne nie jest ani trochę, za radą Samuela wystarczy je ładować dobrą energią, ja do w doniczkę włożyłam jeszcze kryształ górski. Aha no i wiadomo, że młode roślinki najlepiej rosną w okresie wiosennym, zima to mało słońca.

      Usuń
    3. Dzięki Aniu.. i Balbinka.
      Posadzę z wiosną.

      Usuń
  7. Nie lubię samego owocu, ale w formie guacamole z pomidorkami koktajlowymi - uwielbiam. Podoba mi się pomysł z nałożeniem resztki na dłonie, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilia

      Jest bardzo odżywcze.. patrzyłam Twoje blogi, zatęskniłam za bieganiem, a była to kiedyś najważniejsza rzecz w moim życiu.

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. tak, banany też są cudowne! jadłam awokado w wielkich ilościach aż do października, teraz z niewiadomych mi przyczyn nie mam na nie wielkiej ochoty. zjadam je tak może raz na trzy tygodnie. Może z wiosną smak na awokado mi powróci :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Balina Ogryzek

      Może awokado Ci się przejadło? Uzupełniłaś zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze i witaminy i ciało mówi dość :-)

      Usuń
  9. Kiedyś chciałam jeść awokado, bo się naczytałam że takie zdrowe ale jak go spróbowałam to zwątpiłam, okropnie nie dobre jak na moje kubki smakowe hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może trafiło Ci się jakieś niedojrzałe? Niedojrzałe są strasznie gorzkie i twarde.

      pozdrawiam
      Zoya

      Usuń
    2. Ksenka i Zoya

      Tak, trzeba poczekać, aż będzie dojrzałe = miękkie. Ale z doświadczenia wiem, że niektórzy wolą je z solą, czosnkiem, jako guacamole itd.

      Usuń
  10. Kiedyś kupiłem avokado i wyrzuciłem O_O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Zet

      Ja swoje pierwsze w życiu avo też wywaliłam :-)

      Usuń
  11. A ja nie lubię avokado :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aparatka

      Nie wszystkim smakuje, też są owoce, których ja nie lubię...

      Usuń
  12. Uwielbiam avokado:) Świetny post, zawsze się czegoś dowiem do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystkie najważniejsze informacje w pigułce - to lubię i dziękuję! :)

    Obecnie jest sporo na niego promocji: patrzeć na supermarkety na L. i K. (nie bede robic oficjalnej reklamy ;p)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odciskipalcow

      Oj tak, ja szaleję i czasem kilka na dzień jem... w T. też mają dobre promocje :-)

      Usuń
  14. Mam jeszcze jedno w lodówce i zaraz po nie lecę :) Buziak wielki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gatita


      :-) i dużo avo w 2013 roku. Przytulam

      Usuń
  15. właśnie wczoraj dostałam od teścia dojrzale avo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ::Martyna


      Ha :-), smacznego :-)

      Usuń
  16. Koooooooocham Awokado! Nie dosc, ze bosko smakuje w postaci pasty posolonej,skropionej kilkoma kroplami cytryny, to ratuje przessuszone włosy i buzię. DO tego jest tak bogaty w same dobre rzeczy dla organizmu... :) Szkoda,ze ludzie tak mocno go nie doceniaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sea Naith

      Witaj w klubie miłośinków tych cudownych owoców :-)

      Ludzie często doceniają promocje, ponieważ już nie raz byłam świadkiem, że ważniejsze jest, że avo jest w promocji niż to czy go się lubi czy nie, opowiadam czasem takim ludziom czemu kupuję 20 sztuk i dla mnie jest to niewiele, a zjadam je ze smakiem...
      Pozdrawiam ciepło

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...