CIASTECZKA ENEREGTYCZNE
źródło: www.youngandraw.com |
Składniki:
1 szklanka nasion słonecznika
1 szklanka nasion lnu
2 szklanki orzechów włoskich
1,5 szklanki suszonych wiśni
4 daktyle
3 banany
1 szklanka nasion dyni
½ szklanki kokosu
¼ szklanki płatków owsianych
½ szklanki suszonych jagód
szczypta soli
1 łyżka sproszkowanej macy
Orzechy i nasiona słonecznika namoczyć. Zmiksować razem z bananami i wiśniami, dodać resztę składników i wymieszać. Suszyć w dehydratorze.
Kilka rad ode mnie:
* Do przygotowania ciasteczek można również wykorzystać inne składniki.
* Ciasteczka wychodzą równie pyszne jeśli namoczy się tylko orzechy.
* Nasiona lnu, dyni i słonecznika - niemoczone - można dodatkowo uprażyć na suchej patelni.
* Płatki owsiane częściowo można zemleć w młynku do kawy.
* Macę w formie proszku można zrobić mieląc tradycyjną, dostępną w sklepach, ale jeśli się ją pominie w przepisie nic się nie stanie ;-).
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakie batonki muesli ;-)
Usuńwyglądają pysznie, ale po tych całych przygotowaniach świątecznych nie mam ochoty już nic ruszać w kuchni :P
OdpowiedzUsuńnaturaipiekno
UsuńKoniecznie woda z sokiem z cytryny przed senm i rano po przebudzeniu na pomoc całemu układowi trawiennemu ;-)
jakie ciasteczka?:D :P
OdpowiedzUsuńchyba sobie suszareczke musze sprawic.
Buziaki:*
A jakże ;-), też przymierzam sie do tego zakupu, bo jednak piekarnik nie jest dobrym rozwiązaniem.
Usuńpyszotka:))
OdpowiedzUsuńBuziaki Ewcia ;-)
UsuńUwielbiam takie domowe ciasteczka muesli. W wersji nie-raw udałoby się wsadzić do piekarnika? Bo dehydratora nie posiadam, a na kaloryferze chyba nie będę ryzykować ;).
OdpowiedzUsuńleaf
UsuńDa się to zrobić w piekarniku, ale musisz mieć termoobieg, bo bez tego nic nie wyjdzie. Poza tym trzeba stać nad tym i sprawdzać czy suszy się, czy oby nie przypala. I ze 2-3 razy regulować temepraturę. Do dehydratora wsadzasz i tylko czasami raz zmieniasz temp., nie musisz stać nad tym. A kaloryfer się również sprawdza, ale wtedy wyłożyć masę na blachę do pieczenia i tą blachę na kaloryfer dać - sprawdza się zimą przy porządnym grzaniu. Kiedyś próbowałam też na słońcu, latem ;-). Czasami też daje radę na patelni ;-).
Pozdrawiam
Dopychacze? to są zapychacze ;-) i takie na "głoda" dobre ;-)
OdpowiedzUsuń"1 łyżka sproszkowanej macy" - co to jest maca?
OdpowiedzUsuńjulia
UsuńMaca to sproszkowany korzeń rośliny, możesz ją kupić np.tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2763
dziękuje! :)
Usuńczym mozna zastapic nasiona lnu?
OdpowiedzUsuńnasiona chia
OdpowiedzUsuń