Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 1 listopada 2011

Muesli na własne życzenie


 
Bannana-1_large
źródło: http://hardtoexplain79.blogspot.com/


Tumblr_lh1gufok651qh7jbdo1_500_large
źródło: http://natashanb.tumblr.com/
  
Tumblr_lo9p7smi5r1qe5wtko1_500_large
żródło: http://natashanb.tumblr.com/post/8039712550
   


       Czasem "to", czyli MUESLI - coś dla mnie jest oczywistą oczywistością (!) przeciętnemu pożeraczowi tradycyjnego, nie -polskiego śniadania: mleka krowiego z płatkami (z mega ilością miodu, cukru, wspomagaczy, ulepszaczy) kojarzy się nieciekawie... I zaczynam mieć żal, ale tak naprawdę do siebie, że wymagam, by ten przeciętny pożeracz nie kojarzył muesli z mdłymi płatkami owsianymi, kilkoma rodzynkami, 2-3 kawałkami suszonych ze wspomagaczami owoców zalanymi kupczym mlekiem, a i o znikomej ilości wórek kokosowych nie wspomnę ;-)
      Z tego powodu instrukcja tworzenia własnego muesli. Do niego proponuję oczywiście mleko roślinne, może być migdałowe.



Z CZEGO ZROBIĆ MUESLI?




ZIARNA ZBÓŻ       
                                                            
grys sojowy, jęczmień gnieciony, kasza gryczana, kukurydza preparowana, otręby, otręby pszenne, otręby ryżowe, płatki ryżowe owsiane, płatki z prosa, proso preparowane, pszenica gnieciona, ryż gnieciony, ryż preparowany, zarodki pszenicy, żyto gniecione



OWOCE

banany, borówki amerykańskie, brzoskwinie, daktyle, figi, gruszki, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze,  porzeczki, papaja suszona, poziomki, rodzynki, śliwki, truskawki, żurawina



NASIONA          
                                                                                            
nasionka lucerny, nasionka konopii (bez łusek), siemię lniane, sezam biały lub czarny, ostropest plamisty, pestki dyni, pestki słonecznika                                                                           



ORZECHY 

 migdały, orzechy nerkowca, orzech kokosowy, wiórka kokosowe, orzechy archaidowe (niesolone), orzechy brazyliskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzeszki pistacjowe, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kasztany jadalne



INNE

cynamon, czekolada, sok jabłkowy, imbir, sok pomarańczowy, sok z cytryny, syrop z agawy, wanilia, wodorosty




Muesli-fruit_large
źródło: http://honestfare.com/muesli-i-cant-stop/


5 komentarzy:

  1. KOCHANI

    NAPISZCIE W KOMENTARZU CO DODAJECIE DO MUESLI, LISTĘ UZUPEŁNIĘ O WASZE POMYSŁY.


    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. nie powiem, że nie... czekolada

    OdpowiedzUsuń
  3. Laktoowo - dodałam, w "inne" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Inka (kawa zbożowa), wiśnie, jagody (teraz - wcześniej były truskawki), ogólnie wszystkie owoce sezonowe które zostają mi w ilości kilku sztuk z deseru/ciasta/obiadu. Masło orzechowe ;) Pomidory z bazylią. Zapiekane z serem.

    A najbardziej lubię w mleku owsianym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko

      Kawa zbożowa...jutro wypróbuję. Dziękuję za pomysł!

      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: