Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 28 lipca 2011

Sztuka marketingu: cukier - jego rodzaje i postacie

     W jednym z poprzednich postów mogłeś/aś przeczytać ciekawostkę dotyczącą określeń cukru, które są zamieszczane na etykietach produktów spożywczych. Ten mały wykaz pokazuje, że cukier nie jedno ma imię. Pozostałe są często zakamuflowane i nieczytelne dla niejednego konsumenta.
     Dziś pewnego rodzaju kontynuacja, poznasz rodzaje i postacie cukru. Warto zaznaczyć, że kiedyś do nabycia był jedynie jeden rodzaj cukru - z buraków cukrowych, przemysł wyszedł naprzeciwko nadkonsumpcyjnej społeczności, ale i zadbał o kolejne zera na swoim koncie ;-).


81870390_1a6flg5b_c_large
źródło: http://pinterest.com/

Różne postacie cukru:
  • rafinada - jest to krystaliczny biały cukier najczystszej jakości. Jest idealny do lemoniad, różnego rodzaju napojów owocowych, słodyczy, lodów, mlecznych napojów, itp.
  • cukier puder - powstaje z bardzo drobno zmielonej rafinady. Wykorzystywany jest do posypywania wypieków, robienia lukru, albo po prostu do wypieku ciast.
  • cukier kryształ - rafinada o grubszych kryształkach. Używany głównie do produkcji: dżemów, marmolad, konfiur, czekolady, galaretek, ciast, owoców puszkowanych  - szeroko rozumianych słodyczy.
  • cukier gruboziarnisty - cukier granulowany z rafinady, bardzo gruby. Jest chrupiący, wykorzystywany głównie w cukiernictwie jako dekoracja.
  • cukier brązowy - tak naprawdę jest to zbiorcze określenie cukru, w skład tej grupy mogą wchodzić cukry naturalnie brązowe, lub barwione melasą, czy sztucznymi barwnikami.
  • cukier trzcinowy - uzyskiwany z trzciny cukrowej, w smaku przypomina nieco karmel. Używany jest w przemyśle cukiernicznym, czasem do słodzenia musli.
  • cukier płynny - jest to płynna forma cukru, która jest gotowa do spożycia. Do tej grupy należy syrop klonowy i cukier inwertowany.
  • syrop cukru inwertowanego - występuje w płynnej, wodnistej formie. Jest to częściowo krystaliczny roztwór sacharozy. Jego zadaniem jest konserwowanie owoców, wytwarza się z niego różne syropy spożywcze, likiery i pieczywo.
  • cukier błyskawiczny - jeden z gatunków cukru krystalicznego, który rozpuszcza się błyskawicznie. Charakterystyczny dla lemoniad i napojów z automatów. Stosowany jest również w jedzonku dla niemowląt.
  • fondat - jest to bardzo drobna, miękka, krystaliczna i ciągliwa biała masa cukrowa z delikatnym połyskiem. Produkowana jest z cukru lub glukozy. Jej przeznaczenie to: deliktne polewy, masy, wielu ręcznie wykonywanych dekoracji, lub w gotowych zestawach do glazurowania i ozdabiania ciast.


Tumblr_l9xyfy2ad01qb2w0oo1_500_large_large
źródło: http://victorias-vintage.blogspot.com/

....................................................
Źródła:
1. "Sugar blues. Zniewoleni przez cukier." - William Dufty
2. "Prawda i mity na temat cukru.", K. Oberbeil
3. "Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy? K.   Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska

5 komentarzy:

  1. interesuje mnie temat cukru i jego szkodliwości, poszukuję zdrowszej alternatywy dla cukru białego.
    w sieci znalazłam następujące informacje:
    - syrop z agawy ( Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu. IG miodu-60, syropu z agawy -15)
    - stewia ( mimo intensywnej słodkości, jest absolutnie bezkaloryczna, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Wspomaga utratę nadwagi przez redukowanie apetytu na potrawy tłuste, a przede wszystkim na słodycze. W przeciwieństwie do cukru nie powoduje procesów fermentacyjnych w jelitach.)
    - ksylitol (Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny

    czy możesz się odnieść do powyższych informacji
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. no niestety ja jestem uzależniona od słodyczy:/ z powodu cukrzycy ciążowej, na czas ciąży wyeliminowałam praktycznie cukry proste, a po porodzie szybko nadrobiłam 'straty'
    dzień bez ciastka jest dla mnie dniem straconym

    pozdrawiam
    dominika, czyli ten anonim co wyżej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka uwaga: syrop cukru inwertowanego nie jest roztworem sacharozy (a już na pewno nie "krystalicznym roztworem"). Cukier inwertowany to produkt hydrolizy sacharozy na cukry proste fruktozę i glukozę. Odbywa się to pod wpływem enzymu inwertazy. Enzym ten jest obecny również w ślinie pszczół, dlatego miód zawiera stosunkowo mało sacharozy.
    Oba cukry mogą się łączyć, więc z takiego miodu i syropu sacharoza zacznie krystalizować po pewnym czasie. W sumie skład takiego syropu jest taki sam jak skład syropu skrobiowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dominiko od czasu do czasu podaję przepisy na słodkości wykonane tylko z warzyw, owoców - taki cukier nam nie groźny, pomimo wielu opinii jakie sie słyszy. Myślę, że skoro widzisz swoje uzależnienie to może powoli odstawiaj niektóre produkty z cukrem? moze tą cukiernicę wynieść na początek? ;-)
    Aha, i nie dziw sie, że nadrobiłaś "straty", jeśli przez ileś lat jemy coś co nas po prostu uzależnia, to potem niedostarczamy tego organizmowi mamy nieciekawe efekty.
    Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiony dziękuję za kolejene techniczne uwagi.
    Ale w poście jest, że "jest to częściowo krystaliczny roztwór sacharozy".
    Informacje zaczerpnęłam ze źródeł, nie mówię, że błedu nie ma...
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...