Dziś, więc przepis na sushi, oczywiście w wersji witariańskiej, i żeby było czym oczy nacieszyć zdjęcie potrawy od samego Jamesa ;-). Przepis został nieco zmodyfikowany według moich gustów smakowych.
SUSHI Z KIEŁKAMI I RÓŻOWYM SOSEM
autor: therawchef |
Składniki na różowy sos:
*1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
*ok. 1/5 szklanki wody
*sok i miąższ z wyciśniętego w sokowirówce/wyciskarce czerwonego buraka
*ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
*1/2 łyżeczki soli morskiej
*pieprz kajeński lub chili
*wyciśnięty ząbek czosnku
Składniki na sushi:
*wodorosty nori
*kiełki (jak dla mnie w tej wersji najsmaczniejsze są kiełki lucerny, słonecznika czy buraczka czerwonego)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na różowy sos dokładnie zblendować. Arkusz nori rozłożyć na desce błyszczącą stroną w dół, nałożyć odrobinę sosu, kiełki i ponownie sos i zrolować. Pokroić na małe kawałki.
............................................
Źródło:
1. http://therawchef.com/therawchefblog/pink-nori-sprout-rolls
Dzięki za przepis na różowy sos, przykuł moja uwagę jak tylko zobaczyłem zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, tylko najeść to się tym chyba nie da.. ;) Rozumiem,ze to danie ma raczej karmić zmysły :) pozdrawiam-EB
OdpowiedzUsuńMarcin sos rzeczywiście jest w tym wszystkim najbardziej kolorowy i jak dla mnie najciekawszy w tym całym przepisie.
OdpowiedzUsuńEB w wersji Jamesa to bardziej na przystawkę lub w podróż, ale upychałam również inne surowości i takim czymś można się wtedy najeść;-).
Pozdrawiam