autor: James Russell |
Dziś kolejny przepis od James'a, tym razem: lody w wersji nieco bogatszej.
Zielony krem lodowy
- 2 filiżanki orzechów nerkowca,
- 1/2 filiżanki tłuszczu kokosowego,
- 1/4 filiżanki syropu z agawy (lub miodu),
- laska wanilii lub koncentrat waniliowy,
- 1 filiżanka mleka migdałowego (przepis na mleko),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 filiżanka świeżej mięty (listki).
Laskę wanilii należy rozciąć i wyskrobać z niej cały miąższ, dodać resztę składników i bardzo dokładnie zblendować. Podzielić na 2 porcje i włożyć w foremkach do zamrażarki.
Orzechowe wafelki
- 1/2 filiżanki orzechów nerkowca,
- 3 łyżki karobu (lub zwykłego kakao),
- 1/4 filiżanki masła kakaowego,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyzki syropu z agawy,
- 1/4 filiżanki mleka migdałowego,
- 1/2 filiżanki posiekanych orzechów pistacjowych,
- opcjonalnie mąka orzechowa (zmielone na miałko dowolne orzechy).
Wszystkie składniki poza pistacjami zblendować. Następnie wymieszać z posiekanymi orzechami. Uformować 4 wafle, wielkości takiej jak lody. Wyłożyć na papier i wstawić do lodówki lub zmrażarki.
Lody wyjąć przed podaniem około 1 godziny, przekłdać waflami. Udekorować posiekanymi orzechami lub mietą.
Uwaga !
Pistacje przed siekaniem dobrze jest namoczyć, aby pozbyć się soli.
...................................................
Źródło:
http://therawchef.com/therawchefblog/cacao-pistachio-florentine-mint-ice-cream-sandwich
Wygląda fest ciekawie :D
OdpowiedzUsuńi smakują równie wybornie ;-)
OdpowiedzUsuń