Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 8 stycznia 2014

Cudowny olej kokosowy - do czego możesz go użyć?

      Olejem kokosowym zachwycam się od momentu poznania surowej diety i równocześnie początku przygody z naturalnymi kosmetykami, tu w szczególności z olejowaniem (namaszczaniem) włosów. 

      Swojego czasu opisałam kolekcję tłuszczów [klik], do dziś jestem wierna oliwie z oliwek, olejowi kokosowemu i masłom/olejom roślinnym. Na ich bazie najszybciej i najlepiej tworzy mi się kosmetyki, albo po prostu same nakłada na ciało.

     O ile tłuszcz kokosowy nierafinowany jest przyjemniejszy w smaku i zapachu,  tak wersja rafinowana jest o wiele tańsza i bardziej dostępna na rynku. O tym jak wybrać dobry olej kokosowy pisałam tutaj.


Cud oleju kokosowego polega na tym, że jest;

  • nietoksyczny dla ludzi i zwierząt, 
  • nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych, podczas jego stosowania,
  • jest w 100% naturalny.

      ...a to dla mnie już na starcie dyskalifikuje kosmetyki z drogerii i chemiczne leki. Wiele badań pokazuje, że olej kokosowy leczy tzw. nieuleczalne choroby i zapobiega ich występowaniu. Zebrałam najważniejsze informacje o tym, do czego ogólnie używam lub można użyć tego cudownego specyfiku.





  1. Zwiększa energię i wytrzymałość, idealny dla sportowców - wystarczy 1 łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego.
  2. Ciekawy dodatek do herbat i kawy - tu polecam tylko organiczny (pachnący) olej.
  3. Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody.
  4. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn - także tych z pokarmów.
  5. Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie.
  6. Stosowany jako zamiennik masła, oleju.
  7. Na jego bazie można przygotować wegański "smalec".
  8. Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu.
  9. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw.
  10. 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt (tłuszcz wspomaga produkcję hormonu odpowiedzialnego za ruch pokarmu przez przewód pokarmowy).


  1. Dla niektórych rodzajów cer: idealny jako krem, maseczka, składnik oczyszczającej mieszanki OCM [klik].
  2. Zmieszany z np. glinką, płatkami owsianymi, spiruliną, itp. może być maseczką lub peelingiem.
  3. Jako krem przeciwzmarszczkowy - przeciwtutleniacze chronią przed tworzeniem wolnych rodników, uszkodzeniem skóry.
  4. Niektórzy używają go do płukania ust olejem [klik].
  5. Do namaszczania (olejowania) włosów i skóry głowy, idealny przy problemach z łupieżem.
  6. Uniwersalny krem do ciała, twarzy, ust, rąk, na popękane pięty, szorstkie kolana i łokcie.
  7. W niewielkiej ilości zastąpi kosmetyk stylizujący włosy.
  8. Nałożony na końcówki włosów zapobiegnie ich rozdwajaniu.
  9. Razem z gałką muszkatałową tworzy maseczkę na przebarwienia skóry.
  10. Zmieszany z sodą oczyszczoną i solą morską tworzy świetny peeling do ciała i ciekawy szampon.
  11. Pomaga w gojeniu się utrzymaniu intensywnego koloru tatuaży.
  12. Można go użyć do przygotowania zdrowego dezodorantu, lub nawet stosować samodzielnie. 
  13. Ma właściwości pianotwórcze, więc dobrze się sprawuje jako półprodukt kosmetyczny do produkcji mydeł, past do zębów (przepis I i przepisy II), kul/bomb musujących, żeli i szamponów.
  14. Może być z powodzeniem stosowany jako samodzielna, bez dodatków pasta do zębów.
  15. Łyżka oleju dodana do kąpieli zastąpi balsam.
  16. Jako olejek do masażu nawet niemowląt.
  17. Dobrze nawilża skórę po goleniu i sprawdza się jako krem do golenia.
  18. Niektóre źródła podają, że ma właściwości ochronne - SPF 4-6 - i chroni skórę podczas opalania.
  19. Zmiękcza skórki przy paznokciach i ułatwia ich usuwanie. 
  20. Może wzbogacić taki wzmacniający olejek do paznokci.
  21. Jeśli nałoży się cienką warstwę na świeżo pomalowane paznokcie - lakier szybciej wyschnie.
  22. Można go użyć podczas farbowania/hennowania włosów do zabezpieczenia okolic czoła, uszu i karku przed zabarwieniem.
  23. Jest jak super mydło - usunie ciężkie zabrudzenia.
  24. Fajnie pomaga usunąć wosk po depilacji i jest idealnym balsamem łagodzącym po cukrowej depilacji.
  25. Można usunąć nim makijaż, a pozostawiony na twarzy odżywi skórę wokół oczu i rzęsy.
  26. Środek pierwszej pomocy przy wypryskach.


  1. Wspomaga leczenie cukrzycy poprawiając wydzielanie insuliny we krwi.
  2. Jest idealną maścią na poparzenia: chłodzi skórę, przyspiesza jej gojenie i niemalże natychmiast łagodzi czerwone podrażnienie skóry - sprawdziliśmy, że na oparzenia można go stosować natychmiast, na świeże oparzenie.
  3. Nakładany na lekko zagojone rany odkaża, przyspiesza gojenie i łagodzi.
  4. Zmniejsza możliwość wystąpienia blizny, a regularnie wsmarowywany w stare - czyni skórę gładką i bardziej elastyczną.
  5. Pomaga wyleczyć wysypki, podrażnienia, ukąszenia owadów, ospę wietrzną, różyczkę,  egzemy, pleśniawki, odleżyny, bielactwo, plamy wątrobowe i inne zmiany skórne.
  6. Wspomaga leczenie migren, łagodzi bóle menstruacyjne.
  7. Jest lekiem przy zespole nadwrażliwego jelita.
  8. Pomaga przy niemalże wszystkich problemach z trawieniem.
  9. Leczy zgagę.
  10. Dobrze działa przy skurczach mięśni, reumatyzmie.
  11. Jest dobrą bazą do maści leczniczych i w tradycyjnych recepturach może zastąpić smalec.
  12. Zmniejsza siniaki, opuchliznę.
  13. Wyleczy grzybicę przy stosowaniu zewnętrznym i wewnętrznym - więcej na ten temat tutaj.
  14. Wspomaga wchłanianie witamin.
  15. Jest dobry podczas zwykłego oczyszczania organizmu, ale i podczas detoksu  z alkoholu, narkotyków i innych substancji uzależniajacych.
  16. Przy zatruciu pokarmowym ułatwia wydalenie toksyn.
  17. Pomaga przy częstych krwotokach z nosa.
  18. Posmarowanie wnętrza nosa, tuż przy dziurkach zmniejsza alergię i katar.
  19. Podobno wystarczy tylko 5 łyżek oleju kokosowego by poprawić funkcjonowanie tarczycy.
  20. Ratuje problem wrastającego paznokcia.
  21. Systematycznie spożywany zmniejsza bezsenność.
  22. Jeśli leczysz zęby kanałowo i dentysta chce zostawić ci otwarty ząb tłuszcz kokosowy jest dobry do higieny takiego miejsca.
  23. Zabija wszy.
  24. Zabija pierwotniaki - lambilie.
  25. Pomaga pozbyć się tasiemca.
  26. Działa antyrakotwórczo - dzięki właściwościom antybakteryjny może zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych poprzez ogólne wzmocnienie układu odpornościowego.
  27. W przypadku suchych oczu można go stosować jako krople, najpierw pojawia się zamglenie, a potem wyleczenie i uczucie nawilżenia.
  28. Leczy infekcje ucha.
  29. Łagodzi bóle gardła, chrypkę.

      Pomaga też w takich chorobach przewlekłych i problemach zdrowotnych jak: niestrawność, zmęczenie nadnerczy, alergie, Alzheimer [klik], demecja starcza, astma, autyzm, problemy z ciśnieniem krwi, zakażenia oskrzeli, rak piersi, Candida albicans, zespół cieśni nadgarastka, zaćma, reguluje wysokość cholesterolu, pomaga przy przeziębieniach i wirusach, zespole przewlekłego zmęczenie, chorobie Corhna, uczuciu zimnych stóp i dłoni, zaparciach, mukowiscydozie, zapaleniu pęcherza, chorobach zwyrodnieniowych, depresji, cukrzycy, czerwonce, egzemie, obrzękach, ednometriozie, padaczce (zmniejsza ilość napadów, ), leczy łuszczycę, dnę moczanową, nadmierne gazy, nieżyty żołądka, jaskrę, choroby dziąseł, cuchnący oddech, Hashimoto, choroby serca, hemoroidy, HIV, AIDS, nadczynność tarczycy, grypę, żółtaczkę, choroby nerek, kamienie nerkowe, choroby wątroby, niska krzepliwość krwi, toczeń, choroby płuc, niedożywienie,bóle miesiączkowe, poprawia jasność umysłu, pomocny przy menopauzie (stabilizuje hormony zmniejszające uderzeania gorąca), mononukleozie, stwardnieniu rozsianym, osteoporozie, zapaleniu trzustki, zapaleniach płuc, powiększeniach prostaty, barwnikowym zwyrodnieniu siatkówki, krzywicy, szkorbucie, zmniejsza tzw. kaszel palacza (nie wiem czy jest na to jakaś fachowa nazwa :-), zabija wirusy powodujące tyfus, leczy zakażenie układu moczowego, leczy wrzodziejące zapalenia jelita grubego. Łagodzi trądzik, alergie (pocieranie dziurek olejem sprawi że pyłek osiądzie na oleju), artretyzm, stopę altelty, bóle pleców, mięśni, zapobiega łysinie (olej kokosowy wspomaga regenerację komórek), leczy czyraki, torbiele, owrzodzenia, cellulit, opryszczkę, spojówki, zapalenia skóry, zmniejsza przekrwienia ciała, wypryski, leczy brodawki narządów płciowych, opryszki, pokrzywkę, swędzenie oczu,  półpaśca, łuszczyce.



  1. Kokos, olej kokosowy są naturalnymi afrodyzjakami.
  2. Oleju kokosowego można użyć jako naturalnego lubrykantu.
  3. Przed porodem warto smarować olejem krocze: skóra będzie ujędrniona i bardziej elastyczna. 
  4. Olej ujędrnia skórę i zapobiega rozstępom i zmniejsza już istniejące.
  5. Może go użyć karmiąca mama do smarowania podrażnionych brodawek piersiowych.
  6. Spożywanie oleju zwiększy ilość produkowanego przez mamę mleka i wzbogaci jego skład.
  7. Przy ząbkowaniu łagodzi swędzące dziąsełka.
  8. Podczas przewijania pupę dziecka można nacierać naturalnym olejem.
  9. Jest dobrym kosmetykiem do masażu i nawilżania małego ciałka, oliwki dla dzieci często są na bazie pochodnej ropy naftowej i mają szkodliwy skład.
  10. Można przygotować zdrowe i ekologiczne chusteczki do pielęgnacji dziecka tak jak w tym przepisie, ale zamiast oliwy z oliwek/oleju ze słonecznika dodać olej kokosowy.
  11. Tłuszcz kokosowy w 100% leczy grzybicę okolic intymnych [klik].
  12. Podczas menopauzy zlikwiduje uczucie suchości i dyskomfortu.


  1. Dawany systematycznie do jedzenia domowym zwierzakom zapobiega zapaleniom stawów,  problemom z  więzadłami, problemom z trawieniem, problemem z nadwagą i wypróżnianiem się (koty, psy i śwniki morskie bardzo chętnie jedzą zarówno rafinowany jaki i nierafinowany tłuszcz kokosowy).
  2. Poprawia psi oddech.
  3. Jest dobrym specyfikiem do wypędzenia wszy ze zwierzątka.
  4. Można z jego dodatkiem zrobić sprej ochronny na pchły i kleszcze (np. taki).
  5. Pomaga wyleczyć zmiany skórne, rany, łupież, ślady po ugryzieniach i ukąszeniach.
  6. Działa odkażająco i zmniejsza ryzyko zakażenia.
  7. Smarowane od czasu do czasu zwierzątko ma zdrowszą i błyszczącą - zdrową sierść.
  8. Pomaga w wyczyszczeniu zaschniętej kupy na sierści i przy wyczesywaniu kłaków.
  9. Można stosować jako balsam do wymion/sutek.



  1. Pomaga dbać o drewno: deski do krojenia, drewniane sztućce, meble - impregnuje i nabłyszcza.
  2. Jeśli niewielką ilością oleju posmaruje się zlew zapobiegnie to zaciekom z wody.
  3. W stałej formie ułatwi rozsuwanie i zasuwanie niewyrobionego zamka błyskawicznego.
  4. W domowej roboty specyfiku do czyszczenia (ocet winny, olejek eteryczny herbaciany, olej kokosowy, soda oczyszczona - wszystko  w proporcjach "na oko") pozwala pozbyć się pleśni i dobrze czyści wanny, umywalki i kabiny prysznicowe.
  5. Posmarowanie łopaty do śniegu, ułatwi odśnieżanie.
  6. Można go użyć jako naturalny środek owadobójczy.
  7. Oczyści pędzle z farb olejnych.
  8. Na jego bazie można zrobić świece, wypełnić lampy naftowe, lub zrobić świece do masażu podobne do tej.
  9. Jeśli posmaruje się nim świeczniki (metalowe, szklane) pozwoli na łatwe usunięcie wosku po wypaleniu świecy.
  10. Oczyści i natłuści struny w instrumentach.
  11. Dodany do tuszu do rzęs będzie dodatkową odżywką i odświeży zaschnięty tusz.
  12. Odrobina tłuszczu koksowego wlana do np. beczki z woda w ogrodzie zapobiegnie rozmnażaniu się komarów.
  13. Do niektórych metali jest ekologicznym środkiem nabłyszczającym i czyszczącym.
  14. Nadaje się do skór licowanych jako pasta nabłyszczająca, odświeżająca kolor i impregnująca. 
  15. Zastąpi specyfik do czyszczenia i nabłyszczania wnętrza samochodu.
  16. Jest smarem pochodzenia roślinnego - np. pomoże przy skrzypiących drzwiach.
  17. Podobno pomaga na usunięcie gumy do żucia zaplątanej we włosy.

      Zastosowań tłuszczu/oleju kokosowego jest chyba nieskończenie wiele. Polecam wypróbowanie tego cudu. A jeśli znasz jakieś inne zastosowanie - proszę napisz w komentarzu.




.........................................................
Źródła:

1. własne notatki
2. http://www.hybridrastamama.com/2011/06/80-uses-for-coconut-oil.html
3. http://www.hybridrastamama.com/2012/01/160-uses-for-coconut-oil.html
4. http://liliowyzakatek.blogspot.com/2012/05/76-sposobow-uzycia-oleju-kokosowego.html?showComment=1336242822290#c2010369131764751683
5. http://www.deliciousobsessions.com/2012/01/52-uses-for-coconut-oil-the-simple-the-strange-and-the-downright-odd/
6. "Cud oleju kokosowego" B. Fife
7. "Surowa dieta oczyszczająca" N.Rose
6. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
7.  "Owoce egzotyczne". E. Lamer- Zarawska
8.  źródło grafiki do podtytułów: video.foxnews.com
9. źródło garfiki na wstęie wpisu: http://naturaleverafter.com/coconut-oil-has-been-scientifically-proven-to-prevent-hair-breakage/

2 komentarze:

  1. U nas na blogu post o tym w jaki sposob wykorzystujemy olej kokosowy w codziennej pielegnacji ciala :)

    messbyus.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że olej kokosowy zrobił się tak popularny. Warto go spożywać, bo to dobry produkt. Oczywiście pod warunkiem, że jest nierafinowany. Można go dodawać do wielu dań, a także smażyć na nim mięso. Dzieki temu, ma ono nieco bardziej orientalny smak.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: