Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 22 stycznia 2014

Glinka biała i zielona - VADEMECUM, cz. 2



      Jest najbardziej znaną glinką na świecie, najbardziej rozpowszechnioną skałą w przyrodzie, która jest wydobywana, a dodatkowo jest najdelikatniejszą ze wszystkich glinek.
    Biały kolor to efekt niskich stężeń tlenku żelaza, który sprawia też, że glinka jest bardzo lekka. Najbardziej widać to kupując glinkę białą i np. glinkę zieloną w identycznych np. 100 gramowych opakowaniach, białej jest znacznie więcej. Poniżej na zdjęciu porównanie na wadze identycznej ilości (różowa łyżeczka) glinki: zielonej i białej.




      Glinka biała jest delikatna glinką, więc można ją stosować wewnętrznie. W źródłach historycznych są zapisy mówiące o tym, że tłumiono nią głód.

INNE NAZWY:  glinka biała, kaolin, glinka porcelanowa, glinka chińska.
      Nazwa kaolin pochodzi z języka chińskiego i oznacza wioskę w prowincji Jiangxi. Ta nazwa białej glinki została wprowadzona do języka angielskiego w 1727 roku.  W Afryce (tereny Kamerunu i Gabonu) glinka biała jest nazywana kalaba, calaba lub calabachop (w Gwinei).

POCHODZENIE/WYSTĘPOWANIE:
      Glinka biała  pochodzi ze skał bogatych w kaolinit. Powstaje w wyniku  wietrzenia chemicznego krzemianu glinu. 
Kaolin wydobywany w kopalniach w: Pakistanie, Wietnamie, Brazylii, Bułgarii, Francji, Wielkiej Brytanii, Iranie, Niemczech, Indiach, Australii, Korei, Czechach, Hiszpanii, USA.

MINERAŁY:  krzem, glin, wapń, magnez, żelazo, potas, sód cynku i inne.

DO JAKIEJ CERY: cery wrażliwej oraz suchej, zmęczonej i normalnej. Co cer z problemami, które wymagają delikatnego traktowania: trądzikowej, łuszczycowej, po oparzeniach – nie tylko- słonecznych.

WŁAŚCIWOŚCI m. in.: Poza ogólnymi właściwościami glinek kaolin ma właściwości ściągające , odkażające, zabliźniające i przeciwzapalne, bardzo dobrze absorbuje, pomaga stymulować krążenie w skórze, bardzo delikatnie złuszcza, zmiękcza, oczyszcza.
Pomaga leczyć wypryski i stany zapalne, zapobiegając tworzeniu się nowych, absorbuje metale ciężkie i toksyny. Zabija bakterie i wirusy.

INNE ZASTOSOWANIA:
      Oprócz ogólnych zastosowań glinek kaolin jest podstawowym składnikiem mineralnych kosmetyków kolorowych (np. pudrów, podkładów, cieni) oraz kosmetyków z dodatkiem naturalnych składników. Może być stosowana samodzielnie jako puder matujący. Jest dobrym półproduktem do wykonania zasypek do pupci niemowlaka (przeczytaj co jest w składzie tzw. talku i jakie ma skutki uboczne!). Kaolin jest stosowany jako naturalny  biały pigment. w ceramice, w malarstwie do rozjaśniania, jako nawóz organiczny (oprysk na owady, zapobiega oparzeniom owoców).
 
źródło: etsy
źródło:ebay
      Powyżej na zdjęciach porównanie glinek białych: kaolin i bentonitowej.



     Jest również ogólnie nazywana glinka białą. Uważam, że koniecznie trzeba wiedzieć o najważniejszej różnicy glinki kaolin i bentonitowej, ponieważ ta druga jest znacznie silniejsza w działaniu i przeznaczona głównie do cer tłustych. Niestety w niektórzy producenci, albo właściciele sklepów nie oznaczają dobrze białej glinki i można sobie zaszkodzić.

POCHODZENIE/WYSTĘPOWANIE: Glinka bentonitowa to połączenie montmorylonitu i popiołu wulkanicznego. 
     Wydobycie - jak przy glince kaolin.

MINERAŁY: jak w glince białej - kaolin.

DO JAKIEJ CERY: skóry tłustej, mieszanej.

WŁAŚCIWOŚCI:  jak w glince kaolin, z tą różnicą, że silnie oczyszcza.

INNE ZASTOSOWANIA: W zmieszaniu z mydłem da dobry kosmetyk do golenia, silne właściwości absorbujące mogą być wykorzystane do uzdrowienia przetłuszczającej się skóry głowy. Jest najlepszą glinką do robienia okładów.

............................................



     Jest najsilniejszą glinką. Ze względu na ciekawy skład jest bardzo bogata w składniki odżywcze, makro- i mikroelementy i pierwiastki.
INNE NAZWY: zielony illit, zielony montmorylonit, bardzo rzadko zielony kaolin.
       Nazwy wynikają ze składu glinki zielonej: składa się z trzech rodzajów glinek o uzupełniających się właściwościach – illitu, montmorylonitu i kaolinitu. Występuje w tym stanie w przyrodzie, nie jako mieszanka robiona przez producenta.

POCHODZENIE/WYSTĘPOWANIE: Francja, Australia i inne miejsca.

MINERAŁY:  Pochodzi ze skał krzemionkowo-glinowych. Zielony kolor zawdzięcza jonom żelaza. Zawiera około 20 soli mineralnych (krzem, magnez, wapń, fosfor, sód, potas i inne) oraz szereg mikroelementów i pierwiastków śladowych (selen, molibden, mangan cynk i kobalt).

DO JAKIEJ CERY: tłustych, mieszanych, mocno zanieczyszczonych.

WŁAŚCIWOŚCI m. in.:  dzięki zawartości trzech rodzajów glinek, zielony proszek ma wysoką absorpcję („wypija” bardzo dużo sebum ze skóry i wody podczas spryskiwania), co daje szerokie wykorzystanie do pielęgnacji tłustych cer. Regeneruje uszkodzony naskórek, ożywia.
     Ściąga, głęboko oczyszcza, odkaża, wzmacnia, tonizuje, mineralizuje, odświeża, wyrównuje pH skóry, pomaga w walce z istniejącymi zaskórnikami i ich powstawaniem, dobra do zlikwidowania cellulitu, tamuje krwawienia i przyczynia się do przyspieszenia zabliźniania ran.

źrodło: unconventionaltravel.com
INNE ZASTOSOWANIA: Stosowana wewnętrznie solidnie „wyciągnie” toksyny z organizmu. Wzmocni odporność, oczyści krew, poprawi funkcjonowanie układu trawiennego. Dla mnie jest to obowiązkowa pozycja w apteczce podczas survivalowych wypadów: oczyści wodę z toksyn, gdy nie mamy pod ręką świeżej wody, ani filtra, zdezynfekuje ranę i zatamuje krwawienie, pomoże przy otarciach skóry. Oczywiście sprawdza się jako mydło, pasta do zębów i szampon do mycia włosów na sucho lub mokro.
UWAGI:  Glinka zielona jest najsilniejszą z glinek, dlatego zaleca się stosować ją jako maseczkę na twarz lub ciało raz na tydzień. Nie powinno się używać tej glinki do cer delikatnych, suchych i wrażliwych. Dobrym sposobem przy tych cerach jest stosowanie glinki miejscowo (punktowo).
Na zdjęciu mydełko wegańskie na bazie oliwy z oliwek 
z dodatkiem glniki: białej, czerwonej i zielonej.







..............................................

Żródła:
  1. własne notatki
  2. „The clay cure.” Ran Knishinsy
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Kaolin
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Medicinal_clay
  5. "Evolutionary biology: Dirty eating for healthy living".
  6. http://bluestoneclay.webs.com/vally.htm
  7.  http://elementomineral.wordpress.com/clays/
  8. “Enzyme immobilization: Part 1. Modified bentonite as a new and efficient support for immobilization of Candida rugosa lipase." Ghiaci, Aghaei, Soleimanian, Sedaghat 
  9. http://www.mountainroseherbs.com/clay/clay.php
  10. http://www.fromnaturewithlove.com/soap/Clays.asp
  11. http://zielonyklub.pl/glinki.html?p=2
  12. http://biocosmetics-polska.pl/glinki-glinka-zielona/p,34331
  13. http://www.naturalne-piekno.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14:jak-uywa-glinek-&catid=32&Itemid=50
  14. http://www.naturalbeautyworkshop.com/my_weblog/2012/08/using-cosmetic-clays.html
  15. http://web.archive.org/web/20080403060558/http://research.calacademy.org/calwild/2005winter/stories/mud.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: