Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 18 grudnia 2011

Jak zrobić wegańską margarynę? przepisy

     Zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju smarowidła wzrasta u mnie z dnia na dzień. Z racji braku dostępności wegańskiej wersji margaryny pozostało samodzielne wykonanie. Pomysły i zdjęcia wyszukane w sieci.


MARGARYNA ZIOŁOWA 


http://media.washingtonpost.com/wp-dyn/content/photo/2010/09/23/PH2010092304477.jpg
źródło: projects.washingtonpost.com

 

2/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki wody / mleka / soku jabłkowego
po 2 łyżeczki rozmarynu , tymianku
1 średni ząbek czosnku
garść natki
szklanka oleju kokosowego
2 - 3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny 
2 łyżki soku z jednej cytryny
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Roztopiony tłuszcz kokosowy wymieszać z wodą ziołami i natką w blenderze, a następnie dodać pozostałe
składniki i wymieszać.
 
  ..................................


MARGARYNA O MIĘKKIEJ KONSYSTENCJI
 

źródło:  www.veganwiz.com

 

70g oleju (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, oliwa)
20g wody
10g granulowanej lecytyny sojowej
 


Składniki zblendować przez około minutę, do uzyskania miękkiej masy a'la majonez. 

.........................
 

 
MARGARYNA SOJOWA  

1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki  oleju
kilka kropel soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
 
W blenderze umieścić mleko i włączyć miksowanie na wysokich obrotach.  Wlewać trumieniem olej bardzo powoli.  Dodać sok z cytryny, sól do smaku. Miksować na wolnych obrotach.  Wlać do miseczki i wstawić do lodówki i schłodzić.




......................................

Źródła:
1. http://projects.washingtonpost.com/recipes/2010/09/29/homemade-herbed-margarine/
2. http://www.veganwiz.com/2010/11/16/homemade-margarine/
3. http://frugalveggiemama.blogspot.com/2005/11/homemade-margarine.html
4. http://kuchniaweganska.over-blog.com/article-margaryna-wega-ska-domowej-roboty-na-trzy-sposoby-66721076.html

6 komentarzy:

  1. Coś nie bardzo wegańska ta margaryna z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sokomaniaku

    Ja mam poważne obawy czy Tw komentarz jest do końca poważny? ;-)

    Mleko jest roślinne, sojowe.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować ten ostatni przepis, tylko na mleku migdałowym, myślisz, że będzie to miało znaczenie??

    OdpowiedzUsuń
  4. Marcin

    Przyznam się, że rzadko robię proporcje i skład jak w oryginalnych przepisach ;-)..
    Mlekiem migdałowym nadasz pewnie tylko smak, konsystencja jest niemalże identyczna jak gęstszego majonezu.

    Jeśli się zdecydujesz - daj znać o efektach.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam pytanie. Czy w tym pierwszym przepisie jak mamy 2/3 szklanki to chodzi o 2 lub 3 szklanki czy dwie trzecie szklanki? ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie-trzecie szklanki. Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: