Szukaj na tym blogu

Translate

sobota, 3 grudnia 2011

Jak powstaje olej/tłuszcz kokosowy? Po czym poznać rafinowany tłuszcz kokosowy?



    Olej, tłuszcz kokosowy jest wytwarzany z nasiona gatunku drzewa palmowego innego niż to,  którego pozyskuje się olej palmowy, czy olej z nasion palmy  (też są produkowane z dwóch różnych drzew).

Tumblr_llig21eczr1qj94yio1_400_large
źródło: addictedtodream.tumblr.com



     W kokosach - czyli owocach palmy - zawartość oleju wynosi 33%, dlatego otrzymanie go z tej części drzewa jest bardzo łatwe. Najprostszy przykład: wystarczy popatrzeć jak ludzie żyjący na terenach Oceanii spożywają kokosy, w jaki sposób uzyskują tłuszcz z kokosa....
   Olej tradycyjnie otrzymuje się ze świeżego, lub zasuszonego kokosa poprzez proces gotowania i/lub fermentacji. Przebiega to następująco: zalewa się kokos wodą i gotuje. Stopniowo olej oddziela się od miąższu i wypływa na powierzchnię. Teraz wystarczy go tylko zebrać.

   Jako ciekawostkę mogę Wam powiedzieć, że wielcy malarze renesansu w ten sam sposób gotowali orzechy włoskie, po to by otrzymać bardzo trwałą farbę.

     Fermentacja pozwala na naturalne odłączenie się oleju i wody. Sok, mleczko z kokosa wyciska się z miąższu. Następnie fermentuje przez 24-36 godzin. W tym procesie tłuszcz oddziela się od wody. Teraz olej jest usunięty, a następnie, bardzo powoli i uważnie podgrzewany, tak, aby cała wilgoć odparowała. Ważny jest tu fakt, że takie ciepło nie szkodzi w żaden sposób, ponieważ olej jest bardzo trwały nawet w umiarkowanie wysokich temperaturach.


    Jakość tłuszczu kokosowego zależy głównie od metody jego przetwarzania. Może się różnić smakiem, zapachem, a nawet wyglądem gotowego produktu.

źródło: bestfoodblog.blogspot.com


Olej kokosowy ze względu na stopień przetworzenia dzieli się na dwie kategorie (jak odróznic olej rafinowany?):

       1. rafinowany, bielony lub dezodoryzowany (RBD)

      Do jego produkcji wykorzystuje się wysokie temperatury i chemiczne rozpuszczalniki, ale nie wpływa to na uszkodzenie kwasów tłuszczowych! Zazwyczaj powstaje z zasuszonego - nazywanego: koprą - kokosa.
     Suszenie odbywa się na słońcu, poprzez palenie, podgrzewanie w piecu, lub po prostu przez połączenie tych wszystkich procesów. Ten rodzaju oleju jest najbardziej powszechnym olejem kokosowym, który jest używany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
     Kolor oleju jest zazwyczaj bezbarwny, pozbawiony smaku i zapachu, chociaż czasem można określić jego smak jako: mdły. Nie wpływa na smak jedzenia, a stosowany do pielęgnacji ciała - nie pozostawia zapachu.


       2. olej ze świeżych kokosów


      Powstaje z niego większość czystych olejów kokosowych. Otrzymuje się go jedną z metod: podczas gotowania, fermentacji, chłodzenia, mechanicznego wytłaczania lub centryfugowania - oddzielania.
     Przy jego wyrobie nie stosuje się wysokich temperatur i chemicznych rozpuszczalników i dzięki temu olej zachowuje swój kokosowych zapach i smak.
     W postaci stałej ma klarowny, biały kolor, natomiast jako płyn jest przeźroczysty jak woda (czasem wygląda jak olej z kopry - wtedy wystarczy olej powąchać i spróbować, by je odróżnić). Smak: wspaniały cudowny i delikatny kokosowy posmak, zapach jest również bardzo dobrze wyczuwalny: kokosowy.


X_e1897d94_large
źródło: http://vkontakte.ru/






Oleje "czyste" lub "cochin":
    
  • powstają zazwyczaj z suszonej w słońcu kopry,
  • są poddawane przetwarzaniu w mniejszym stopniu niż oleje RBD, ale są niższej jakości,
  • nazwa pochodzi o miejsca w Indiach - Cochin, gdzie olej z kopry jest tani i bardzo popularny
  • mają mocny zapach, ostry smak, kolor jest nieco wyblakły,
  • czasem mają kolor szarawy lub żółtawy - jest to wynikiem suszenia na powietrzu, kiedy to orzech pleśnieje. "Osad pleśniowy uważa się za nieszkodliwy, ponieważ wykorzystane w w przetwarzaniu ciepło, sprawa, że jet on sterylny",
  • mają krótki okres trwałości, ze względu na wyższy stopień zanieczyszczeń, okres ważności to około 6 miesięcy,
  • są wykorzystywane głównie przy produkcji mydeł i kosmetyków,
  • na rynkach azjatyckich często jest sprzedawany jako olej jadany.



.........................
Źródło:
"Cud oleju kokosowego" B. Fife

4 komentarze:

  1. Rafinowanie czy dezodoryzacja tłuszczu to bardzo skomplikowany proces i fakt, że nie wpływa on na skład kwasów tłuszczowych wcale nie oznacza, że nie jest to proces, który pozbawia olejów odpowiednich substancji...

    Generalnie dezodoryzacja polega na usunięciu zanieczyszczeń, naturalnego zapachu i barwy oleju. Używa się do tego naprawdę sporej ilości rozpuszczalników (organicznych i nieorganicznych), co sprawia, że oleje pozbawione są w dość dużej mierze swoich walorów nie tylko smaków i zapachowych, ale również odżywczych... W przypadku oleju kokosowego polecam jednak olej nierafinowany ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje Aniu! U Ciebie zawsze cos ciekawego.
    Bardzo lubie Twoj blog.
    Nie czesto mam olej kokosowy, ale tez wole nierafinowany.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. W Koczinie toczy się cześć akcji mojej ulubionej książki "Bóg Rzeczy Małych".

    OdpowiedzUsuń
  4. @Zzielona

    Dziękuję za uzupełnienie informacji.
    Ja to w ogóle bardziej preferuję zimnotłoczone oleje, nierafinowane.

    @Mario
    Kiedyś padło dużo pytań: jak właściwie powstaje ten tłuszcz kokosowy, dopiero prawie po roku potrafię na to pytanie odpowiedzieć.

    @Cudzinko
    Książki nie znam, molem jestem książkowym, więc pewnie zasięgnę wici i moze mi się spodoba... ;-)

    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: