Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 8 maja 2011

ciasto raw food - sernik owocowy

      Na surowej diecie wykonanie wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek jest banalnie proste, ponieważ potrzebujesz TYLKO 2 składników: orzechów i owoców. Wszystko pozostałe zależy od Twojej fantazji, wyobraźni i dostępnych produktów. Pamiętaj, że na świecie nie istnieją tylko orzechy włoskie czy laskowe, ale jest bardzo wiele innych odmian, oczywiście są one droższe niż orzechy rodzime z naszej strefy klimatycznej, ale raz na jakiś czas warto wydać więcej swoich oszczędności i upiec coś specjalnego.
Pamiętaj, że najlepiej jest namoczyć orzechy, mają one wtedy więcej substancji odżywczych.
     Sztandarowym ciastem na raw food jest jabłecznik, ale znając nasze nawyki żywieniowe, przyzwyczajenie wychodzi  nam już uszami ;-), dziś więc dla urozmaicenia przepis na surowe ciasto z nieco innymi owocami. W dziale: przepisy lub dieta witariańska możesz znaleźć kilka innych propozycji słodkości typu raw food. Przepis i zdjęcia zaczerpnięta z bloga Sarah, natomiast więcej yofu! zrobiła małą modyfikację oryginalnego przepisu, równie piękną i pyszną.



SERNIK OWOCOWY

Autorka: Sarah Britton


BAZA
  • ½ szklanki moczonych migdałów (osobiście proponuję część obrać ze skórki)
  • ½ szklanki daktyli bez pestek
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

MASA BIAŁA I RÓŻOWA
  • ⅓ szklanki tłuszczu kokosowego
  • ⅓ szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1 ½ szklanki moczonych orzechów nerkowca
  • sok z 1,5 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mrożonych malin (lub inne owoce)

BAZA - migdały zblendować z solą do uzyskania małych kawałków. Zbyt długo miksowane wydzielą swój naturalny olej i nasza baza będzie zbyt rzadka. Bazę wyłożyć do formy.

MASA BIAŁA - W  garnuszku rozpuścić syrop z agawy (lub miód) z tłuszczem kokosowym.
W robocie zmiksować nerkowce z rozpuszczonym syropem/miodem i olejem kokosowym, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym do uzyskania kremu. ⅔ masy wyłożyć na bazę naszego ciasta.

MASA RÓŻOWA -  Do pozostałej ⅓ masy białej dodać mrożone maliny.Wyłożyć na ciasto.

Chłodzić w zamrażarce co najmniej 3 godziny. Na pół godziny przed podaniem przenieść w temperaturę pokojową.




............................................................
Źródła:
1. http://mynewroots.blogspot.com/2011/01/raw-cashew-dreamcake.html
2. http://wiecejyofu.blox.pl/2011/02/Surowy-SERNIK-z-nerkowcow-z-jagodami.html

16 komentarzy:

  1. Ale pięknosć!
    Mniammmm

    Dzięki Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu zdjęcia są tak ładne, że nawet do pięt nie dorastają temu co mi wychodzi, więc chyba musze się bardziej starać by było równie pięknie...
    A ciasto Sarah wyszło pięknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,chcialam zapytac jaki musze miec blender aby tak zmiksowac?Czym jest tluszcz kokosowy,czy to olej kokosowy np?Czy zamrazarka tzn lodowka,czy jednak zamrazarka?dziekuje Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu

    Blender - albo taki na nóżce - żyrafka, albo duży: pojemnik - kubek plus częć maszynowa, czasem nawet robot kuchenny. Nie musi być to nie wiadomo jaki model, ja swój kupiłam na wyprzedaży i sprawuje się super. Migdały są namoczone, więc nie ma możliwości spalenia urządzenia. Bezpieczniej robić porcjami, a potem jeszcze raz całość. Sekret polega na tym, że taka gładka masa to duuużo czasu poświęconego na jej otrzymanie-poprzez blendowanie.

    Tłuszcz/olej kokosowy wygląda tak: tłuszcz kokosowy
    . Ma konsystencję stałą, a podgrzany jest płynny. Przechowywać go trzeba w lodówce. Jest to jeden z najzdrowszych, nierafinowanych i surowych olejów. Można go używać w kuchni do każdej potrawy - nawet słodkiej, ma delikatny smak, można go stosować jako balsam do ciała, krem do rąk, itp.

    Zamrażarka/lodówka ;-), więc chodzi tu o to, by nasze ciastko toszkę zastygło, było łatwe w krojeniu. Jeśli masz dobrą lodówkę - wybierz lodówkę, jeśli ta jest "przedwojenna" włoż ciastko na krótszy czas od zamrażarki... krótki, tak by nie zamrozić.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje bardzo za wyjasnienie.wlasnie rozgladam sie za blenderem,a tak z doswiadczenia to w jakim sie najlepiej robi bardziej geste rzeczy typu ciasta,lody?Mam ochote miec obydwa ale na razie musze wybrac jeden.Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu najwspanialszy na świecie blender to VITAMIX. Wygląda np. t a k, jest to mega maszynka, która zmiksuje Ci na miał nawet suche orzechy, ma nisamowitą moc, ale minusem są ceny, które w zależności od modela siegają dobrych kilku tysięcy. W każdym bądź razie raw szefowie kuchni je polecjają (pojemnik ma nawet 5 litrów), wiele "zwykłych" osób, które żyją w 100% na raw food inwestuje w ten sprzęt.

    Co do wyboru blendera: jak wspomninałam mam żyrafkę, tradycyjy, i robot kuchenny. Szczerze Ci powiem, że nawet gdy przygotowuje posiłki tylko dla siebie najbardziej praktyczny jest blender tradycyjny, czyli taki jak np. ja mam.
    Pytanie tylko czy chcesz przygotowywać głównie posiłki raw food, czy również tradycyjne?
    Wg mnie najlepszy będzie blender (mikser nożykowy) powyzej 650 W,a najlepiej 1500-1600W, z 1,5 litrowym dzbankiem. Sprawdź też czy ma taką małą dostawkę, jak ten mój. Mały pojemnik idealnie sprawdzi się do robienia np. mąki z migdałów, czy pesto.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za odpowiedz.Wlasnie na razie chce kupic takiego kielichowego 750 watt.Na Witamixa mnie na dzis nie stac a tez bym sobie takiego sprawila.Bede probowac na slabszym.Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi hi, vitamix sprawiłabym sobie pewnie dopiero w wielkiej wygranej.....
    Pozdrawiam i życzę udanego korzystania ze sprzętu

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto wygląda bajecznie, aż się wierzyć nie chce, że jest zdrowe i raw. Nigdy jeszcze nic nie jadłam z raw diety, więc chętnie bym zaczęła od takiego ciasta. Powiedz mi proszę ile średnicy miała blacha, na której robiłaś ciasto? I jak rozpuścić miód lub syrop? Normalnie nad ogniem? Przecież wtedy to będzie mieć więcej niż 40 parę stopni.

    Pozdrawiam, Justyna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Justyno mnie zacheciły kolory w tym ciastku do jego zrobienia. Średnica blachy? Robiłam na takim głębokim talerzu, coś w stylu form do robienia tarty...był pożyczany, więc nie jestem w stanie powiedzieć Ci jaka średnica, być może jak mały talerz?
    Syrop z agawy - zawsze jest płynny, miód - też wolę płynny, takiego stałego nie używam, w ogóle odchodzę od miodu na rzecz weganizmu.

    Tak się zastanawiam czy widziałaś witariańskie ciasteczka Ewci? Też są w wersji raw food, ale nieco łatwiejsze do wykonania, i tak naprawdę można proporcje dać " na oko".

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowymaja 02, 2012

    Czy można czymś zastąpic tłuszcz kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimie

    A jaki styl odzywian prowadzisz na codzień? Tłuszcz kokosowy jest neutralny w smaku i zapachu, to ciastko ma akurat trzymać "w ryzach" by masa się nie rozjechała na boki.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowymaja 09, 2012

    Witam, tu znowu Anonim.
    Prowadzę wegański styl życia. Tak się zastanawiam nad tym tłuszczem, bo nie mam zbytnio dostępu do niego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie

      Jak napisałam w poprzednim komentarzu tłuszcz kokosowy tzryma ciasto w ryzach. Ja nie znam żadnego produktu, który może go zastąpić. Tłuszcz kokosowy zamawiam przez internet, bo też mam ciężki dostęp do niego.
      Pozdrawiam

      Usuń
  14. na pewno zrobie to ciasto...wyglada swietnie! dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: