Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 22 grudnia 2011

Śliwki - świątecznie przeciw nowotworom





  • antocyjany - barwnik w kolorze czerwononiebieskim, oprócz tego, że dzięki niemu owoc ma intensywny kolor, dodatkowo zabezpiecza on przed nowotworami i chorobami serca,
  • nierozpuszczalny błonnik - zawarty i w świeżych i w suszonych śliwkach zwiększa masę trawionych pokarmów i ułatwia wypróżnianie,
  • rozpuszczalny błonnik - również znajduje się w świeżych i suszonych owocach, ma właściwości rozwalniające i obniżające stężenie cholesterolu,
  • kwas chlorogenowy - jest to związek fenolowy, działa jak silny przeciwutleniacz, pomaga unieszkodliwić rakotwórcze substancje, przenikające do organizmu ze środowiska zewnętrznego, jak np. nitrozaminy z dymu papierosowego,
  • kwercetyna - zwalcza wolne rodniki, zapobiega powstawaniu nowotworów hormonozależnych, może również hamować utlenianie cholesterolu LDL (czyli tego złego), dzięki czemu chroni przed chorobami serca,
  • potas - sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejszeniu ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej i wylewu,
  • sorbitol - naturalny cukier, absorbuje wodę  dzięki temu przeciwdziała zaparciom.


źródło: Wikipedia

źródło: Wikipedia







  • rewelacyjnie działają na zaparcia, wystarczy zjeść dosłownie kilka sztuk, by układ trawienny i wydalniczy powrócił do normy,
  • osoby, które mają problemy z żołądkiem i trawieniem powinny zjadać codziennie 3-5 suszonych śliwek, po około 1-2 tygodniach efekty będą już widoczne,
  • przyspieszają spalanie tłuszczu, są polecane osobom odchudzającym się, błonnik wypełnia żołądek, dzięki temu zjadamy nieco mniej,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • mają unikatowy zestaw witamin, oprócz witamin A i C posiadają także witaminę E, działającą jak super skuteczny przeciwutleniacz,
  • duża ilość potasu sprawia, ze suszone śliwki są idealne dla osób cierpiących na nadmiar sodu w organizmie,
  • śliwki suszone zawierają pięć razy więcej witaminy A niż śliwki świeże,
  • jeśli gotujemy śliwki, warto użyć również wody, w której się gotowały, zawiera wspominany wyżej sorbitol, który podczas gotowania przeniknął do wody,
  • wśród suszonych śliwek najlepiej zjadać odmiany: węgierki i renklody.


źródło: sokiacai.wordpress.com


....................................

Źródła:
 1. własne notatki
 2. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
 3. Wikipedia.

4 komentarze:

  1. Te świnki przypadkiem nie z okolicy Podleśnej? Rok temu kilka świnek tam wyrzucono, w tym na szczęście udało się całą "hodowlę" zabrać ze źródła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Podleśnej w Warszawie oczywiście, zapomniałam dodać. Nie wiem, skąd jesteś, tak strzelam, że może i tam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Saint
    lubelskie reprezentuję ;-), na Caviarni konta nie mam, ale stale Was podczytuję i słyszałam o tej akcji, szkoda, że ludzie są tak mocno nieodpowiedzialni.
    A pomagałam w Lublinie, mieszkałam tam chwilę i koleżanka dała mi cynk, że trzeba pomóc..

    Pozdrawiam ciepło

    Pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. I powiem Ci, zemm coraz wiekszą ochotę na adopcję, tylko, że mnie chyba z domu wyrzucą ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: