Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 6 grudnia 2011

Babeczki (muffinki) w wersji raw food

     Kolejny przepis od Jamesa, wątpię by kiedykolwiek jego jakiś przepis mnie nie zachwycał. Tym razem babeczki, czy jak kto woli: muffinki w 100% surowe. Coś dla odmiany po jabłeczniku, czy ciasteczkach orzechowych. W wersji świątecznej, a dodanie typowo korzennych przypraw czy skórki pomarańczowej dadzą naprawdę wspaniały efekt. Jeśli chodzi o przechowywanie - nie jest to problem, ponieważ babeczki znikają w mgnieniu oka ;-). Przepis podaję w oryginale co do składników i ich ilości.




Raw_Food_Recipe Mince Pies
źródło: www.therawchef.com





Babeczki  - ciasto

2 szklanki orzechów nerkowca
1 szklanki mąki owsianej *
1/4 szklanki syropu z  agawy / syropu klonowego / miodu
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Foremki, lub blachę na muffinki koniecznie wyłożyć folią spożywczą. Nakładać ciasto i suszyć w dehydratorze, lub w piekarniku, albo wstawić do lodówki by masa zastygła.

*Surową mąkę owsianą robimy tak: mielimy owies w młynku do kawy ;-) i już.



Masa - nadzienie

1 1/2 szklanki namoczonych daktyli
1/2 szklanki soku pomarańczowego, wyciśniętego z pomarańczy
2 pokrojone jabłka
1 łyżeczka przyprawy (np. do piernika)
1 szklanka posiekanych rodzynek
szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek i rodzynek zblendować. Dodawać jabłka i rodzynko stopniowo. Składniki powinny być połączone, ale nie zblednowane na gładką masę.
Babeczki - ciasto wyjąć z foremek i folii, nakładać masę do około 2/3 wysokości.



Polewa do babeczek

1 1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli morskiej
3 łyżki tłuszczu kokosowego
1/4 szklanki syropu z agawy
około 1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki blendujemy na bardzo gładką masę. Polewamy wcześniej zrobione babeczki, tak by masa za bardzo nie wypływała na zewnątrz.



Posypka

Szczypta gałki muszkatałowej.



6 komentarzy:

  1. Aniu, Ty zawsze wiesz co ja lubie. Ostatnio muffinki uwielbiam,
    za latwosc wykonania
    za mozliwosc kombinacji
    i za piekno.
    Raw muffinki sa najlepsze.

    Dzieki, za wszystkie wspaniale posty jakie serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu
    Zrobiłam już tyle surowych muffinek,że nie jestem w stanie policzyć, a co lepsze, że ani razu chyba nie był to identyczny przepis.

    W surowym jedzeniu to jest fajne, że nie musisz mieć tysiąca przepisów, wystarczy jeden, wchodzisz do kuchni, bierzesz składniki jakie masz i można cuda wyczarować.

    Pozdrawiam Krysiu

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam ale pyszności i to surowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basia
    "Surowe" ciastka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany! Wreszcie jakieś super ciastka bez pieczenia!

    Dziękuję za przepis, przy pierwszej okazji finansowej kupię składniki i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sophiya

      Babeczki, te na zdjęciu zrobił James - szef kuchni, a on talent ma niesamowity i do dekoracji i robienia zdjęć. ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: