Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Translate

czwartek, 8 grudnia 2011

Olej rycynowy

     Olej rycynowy większości z nas znany jest jako olej pomagajacy na zaparcia. Jednak wiele lat doświadczeń, badań pozwala na wykorystywanie go w codziennym życiu niekoniecznie zgodnie  z przeznaczeniem. Jedak najczęściej jak olej jest wykorzystywany do pielęgnacji ciała, jako kosmetyk.
     Oleju rycynowego nie wolno używać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w przebiegu ciąży i poronienia.










Olej rycynowy - trochę teorii



     Pozyskiwany jest z z nasion tropikalnego drzewa rycynowego lub rosnacej w Polsce byliny: rącznika pospolitego. W tropikach rośnie nawet do 13 metrów wysokości. Ma wielkie palczaste liście, niepozorne kwiaty zebrane na jednej łodydze, z których powastają duże, kolczaste, podobne do kasztanów owoce. W każdej z trzech komór takiego owocu znajdują się szaro-brązowe nasiona. Zawarty w nasionach ricin jest silne trujący, ich spożycie może być śmiertelne..
     W Polsce oleje rycynowy otrzymuje się poprzez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą.Takie postępowanie pozwala na rozkład wspomnanej toksycznej toksoalbuminy.
     W przypadku tłoczenia na ciepło otrzyma się do 60% oleju nieschnącego, a po jego dehydratacji mamy olej schnący.




Wygląd oleju: dość gęsta ciecz,  w kolorze bezbarwnym lub jasnożółtawym. "Na powietrzu gęstnieje, ale nie twardnieje".






Ciekawostki:


Rącznik pospolity jest roślną ozdobną, którą można spotkać w wielu ogrodach.


źródło: ascgarden.pl






    Możliwość przeczyszcajace oleju w ciekawy i korzystny dla siebie sposób wykorzystywali około 100 lat temu poszukiwacze diamentów na pustyni w Namibi, w osiedlu Pomona. Pracownicy zanim opuscili osiedledostawali do wypicia solidną porcję oleju rycynowego. Ewentualnie skonsumowane diamenty powracały dosyć szybko na swiatło dzienne ;-).


     Olej rycynowy jest emolientem: poprawia nawilżenie skóry. Natłuszcza skórę tworząc na niej film ochronny, dzięki temu woda ze skóry nie odparowuje zbyt szybko. 


    Olej rycynowy stosowany jest również w olejach do silników spalinowych, jako dodatek uszlachetniający pracę silnika – zapewnia lepsze smarowanie.






Olej rycynowy w kosmetykach, czyli: czytamy skład


     W kosmetykach olej rycynowy jest również wykorzytywany., śmiem nawet powiedzieć, że na potęgę. Pomimo, że rycyna zawarta w nasionach jest trująca w kosmetyce olej rycynowy nie zawiera żadnych substancji trujących, składa sie w większości z glicerydów kwasowych. Stosowany jest nawet w medycynie.
W skałdzie należy go szukać pod oznaczeniem:
INCI: Ricinus Communis, Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi.






Kosmetyczne zastosowanie...

    W pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać czy ma sens wypisywanie do czego olej rycynowy można wykorzystać... Przyznam się, że kilkanaście lat temu stosowałam olej tylko do wzmocnienia rzęs. Natomiast kilka at temu odrkrywając cuda natury, te kosmetycznej olej na dobre zagościł nie tylko w apteczce, ale i w więskzości samodzielnie wykonywanych kosmetyków.


Olej rycynowy stosuję się:


  • pomocny przy zaparciach,
  • do pielęgnacji wypadających brwi i rzęs,
  • przy produkcji mydła, z olejem rycynowym w składzie bardzo dobrze się pieni,
  • przy produkcji kremu: uzyskać można śnieożnobiały kolor naszego mazidła,
  • kosmetykach błyszczących, np. pomadkach do ust, błyszczykach: olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym,
  • do olejowania włosów, wspomagajaco jako odżywka, nabłyszcająco, jako serum na zniszczone końcówki,
  • do nacierania zmian skórnych,różnego rodzaju brodawek, wyprysków i plam
  • olej rycynowy pielegnuje włosy, brwi i rzęsy,
  • do okładów (link),
  • do pięlęgnacji i odbudowy łamliwych paznokci i naskórka wokół nich,
  • do leczenia cieżko gojącego się pępka u noworodków,
  • podobno olej stosuje się również do masażu piersi w celu zwiększenia ilości mleka,
  • do rozgrzania bolącym i zmęczonym stóp (wmasować olej, nałożyć na noc wełniane skarpety).
źródło: blogs.centrictv.com


Dlaczego tak bardzo zachwycam się olejem rycynowym?


      Jak już wpsomniałam używam go do robienia kosmetyków, pielęgnacji ciała. Olej rycynowy świetnie oczyszcza naszą skórę..... Na zasadzie: tłuszcz rozpuszczaj tłuszczem.  Ludzkie sebum zatem czyścimy olejem. A dlaczego akurat olejem rycynowym? Olej rycynowy ma dużą zdolność wyłapywania brudu i bakterii, wykazując przy tym właśnie powinowactwo do ludzkiego sebum.
     Jeśli przygotujemy sobie specjalną mieszankę OCM: z oleju rycynowego i 2, 3 innych olejów i umyjemy nimi twarz skóra po takim oczyszczani będzie gładka i miękka, pory oczyszczone. Nie naruszymy płaszcza lipidowego, czyli bariery ochronnej naszej skóry - jak to się dzieje przy więszkości drogeryjnych kosmetyków. Zasada jest prosta: im bardziej masz tłustą skórę tym więcej oleju rycynowego możesz użyć w mieszance.

 


.......................................................................


Źródła:
1. http://www.jaworek.net/kosmetyki/fascynacja_olej_rycynowy.php
2. http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_rycynowy
3. http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_olej_rycynowy.html
4. http://emolienty.manifo.com/



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: