Szukaj na tym blogu

Translate

sobota, 7 kwietnia 2012

Ciasteczka raw food



CIASTECZKA ENEREGTYCZNE


źródło: www.youngandraw.com


Składniki:
1 szklanka nasion słonecznika
1 szklanka nasion lnu
2 szklanki orzechów włoskich
1,5 szklanki suszonych wiśni
4 daktyle
3 banany
1 szklanka nasion dyni
½ szklanki kokosu
¼ szklanki płatków owsianych
½ szklanki suszonych jagód
szczypta soli
1 łyżka sproszkowanej macy


Orzechy i nasiona słonecznika namoczyć. Zmiksować razem z bananami i wiśniami, dodać resztę składników i wymieszać. Suszyć w dehydratorze.






Kilka rad ode mnie:

* Do przygotowania ciasteczek można również wykorzystać inne składniki.
* Ciasteczka wychodzą równie pyszne jeśli namoczy się tylko orzechy.
* Nasiona lnu, dyni i słonecznika - niemoczone - można dodatkowo uprażyć na suchej patelni.
* Płatki owsiane częściowo można zemleć w młynku do kawy.
* Macę w formie proszku można zrobić mieląc tradycyjną, dostępną w sklepach, ale jeśli się ją pominie w przepisie nic się nie stanie ;-).


15 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie, ale po tych całych przygotowaniach świątecznych nie mam ochoty już nic ruszać w kuchni :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naturaipiekno

      Koniecznie woda z sokiem z cytryny przed senm i rano po przebudzeniu na pomoc całemu układowi trawiennemu ;-)

      Usuń
  3. jakie ciasteczka?:D :P
    chyba sobie suszareczke musze sprawic.
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakże ;-), też przymierzam sie do tego zakupu, bo jednak piekarnik nie jest dobrym rozwiązaniem.

      Usuń
  4. Kocham te mixy najlepsze dopychacze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopychacze? to są zapychacze ;-) i takie na "głoda" dobre ;-)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie domowe ciasteczka muesli. W wersji nie-raw udałoby się wsadzić do piekarnika? Bo dehydratora nie posiadam, a na kaloryferze chyba nie będę ryzykować ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. leaf

      Da się to zrobić w piekarniku, ale musisz mieć termoobieg, bo bez tego nic nie wyjdzie. Poza tym trzeba stać nad tym i sprawdzać czy suszy się, czy oby nie przypala. I ze 2-3 razy regulować temepraturę. Do dehydratora wsadzasz i tylko czasami raz zmieniasz temp., nie musisz stać nad tym. A kaloryfer się również sprawdza, ale wtedy wyłożyć masę na blachę do pieczenia i tą blachę na kaloryfer dać - sprawdza się zimą przy porządnym grzaniu. Kiedyś próbowałam też na słońcu, latem ;-). Czasami też daje radę na patelni ;-).

      Pozdrawiam

      Usuń
  6. "1 łyżka sproszkowanej macy" - co to jest maca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. julia

      Maca to sproszkowany korzeń rośliny, możesz ją kupić np.tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2763

      Usuń
    2. dziękuje! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: