Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Chleb słonecznikowy - raw food



źrodło: www.pure2raw.com

 
 
 
Składniki:

2 szklanki nasion słonecznika zmielone na mąkę*
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kardamonu 
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 szklanki siemienia lnianego zmielonego na mąkę*
1/4 szklanki tahini
1 papryka
około1/2 szklanki wody


Wykonanie:

* Nasiona powinny być suche, niemoczone i takie zemleć w młynku do kawy.
Wszystkie składniki poza wodą należy zblendować na gładką masę. Następnie powoli dodawać wodę. Chlebek suszyć w dehydratorze.



14 komentarzy:

  1. Bardzo podobają mi się Twoje propozycje chlebków, tym bardziej, że są bez glutenu... Myślisz, że bez dehydratora, a jedynie rozkładając na pergaminie i zostawiając w suchych miejscu na parę dni uda sie uzyskać podobny efekt??

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieprzygoda

      Możesz, ale koniecznie na duże słońce, albo w naprawdę bardzo suche i ciepłe miejsce. I koniecznie zrób 2-3 "kromki" różnej grubości by zobaczyć jaka jest optymalna ilość masy by chlebek wysechł. Ja suszyłam kiedyś na słońcu, latem w upały i wyszło ;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. No to wyjątkowo czekam na upały. :) Dziękuję!

      Usuń
    3. Nieprzygoda

      Daj znać czy chlebek Ci wyjdzie ;-)

      Usuń
  2. Bardziej smakuje mi razowy :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim wiosennym rozdaniu ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mysecretlife
      Razowy to i ja kocham ;-), ale chlebki raw food też są przepyszne.
      Dziękuję.

      Usuń
  3. Zostałaś otagowana :)
    Nie jest to tag typowo kosmetyczny, więc może Ci się spodoba.
    Już ja sama mam kilka pytań.
    http://mademoiselleusiebie.blogspot.com/2012/04/tag-50-pytan-do-jofki.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jofka

      No no, nieładnie! ;-)
      Mam jeszcze zaległy tag od Italiany, ale i ten mi się podoba, więc wezmę też udział. Dziękuję

      Usuń
  4. ZApraszam do zabawy :)
    http://agulkowepole.blogspot.com/2012/04/tag-50-pytan-do-ycji-z-agulkowego-pola.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo

      Już mnie wyżej Jofta otagowała, więc jak już we dwie mnie wciągacie to wezmę udział ;-). Pytania do Ciebie oczywiście już napisałam ;-)
      Dziękuję

      Usuń
    2. ja też Cię wciągam :P http://naturaipiekno.blogspot.com/2012/04/zalege-tag-i-50pytan-jestes-piekna.html

      Usuń
  5. bardzo fajny wpis. chętnie spróbowałabym takiego chlebka.
    Ale właśnie mam pytanie, czy jest możliwość zrobić taki chlebek bez użycia dehydratora?
    Pozdrawiam
    http://zdrowy-tryb-zycia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdaleno

      Pisałam już wyżej (w odpowiedzi na pierwszy komentarz Nieprzygody) o suszeniu na słońcu, a i jeszcze można to zrobić w piekarniku, ale musisz mieć termoobieg, bo bez tego nic nie wyjdzie. Poza tym trzeba stać nad tym i sprawdzać czy suszy się, czy oby nie przypala. I ze 2-3 razy regulować temepraturę. Do dehydratora wsadzasz i tylko czasami raz zmieniasz temp., nie musisz stać nad tym. A kaloryfer się również sprawdza, ale wtedy wyłożyć masę na blachę do pieczenia i tą blachę na kaloryfer dać - sprawdza się zimą przy porządnym grzaniu. Kiedyś próbowałam też na słońcu, latem ;-). Czasami też daje radę na patelni ;-).

      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: