Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Raw - Chleb pomidorowy



źródło: nieznane


5 dużych, posiekanych pomidorów
1 szklanka suszonych pomidorów
1/4 szklanki nasion słonecznika  (mogą być moczone)
3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka sosu tamari lub nama shoyu lub soli morskiej
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylia
1 ząbek czosnku
 czarny pieprz 

 
Pomidory suszone jeśli nie są z oleju należy je namoczyć w ciepłej wodzie prze ok. 30 minut.
Wymieszać wszystkie składniki na gęsta i jednolitą masę, suszyć w dehydratorze.

 

13 komentarzy:

  1. ech, ten dehydrator!!! ale słyszałam że można też podsuszać w piekarniku?
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko

      Pewnie, ze można ale to cieżka praca wtedy, cofnij się do archiwum z ostatnich 2 tygodni i poczytaj komentarze przy postach z przepisami na chlebek witariański, pisłam tam bardzo dużo na temat suszenia na słońcu lub w piekarniku.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. ale wynalazek, tylko gdzie to kupic?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ;-) zrobić samemu, bo i nas w Polsce jeszcze nie ma barów raw food ;-(

      Usuń
    2. Brain....

      dałam ciała chyba... ale czy Tobie chodzi o chlebek czy od dehydrator?

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł. Dehydrator? A cóż to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zoila

      Miło Cię tu wiedzieć ;-)
      A suszarkę do owoców, albo grzybów widziałaś? ;-) To jest taki tradycyjny dehydrator/odwadniacz w naszych polskich warunkach, a taki już dostosowany do potrzeb osób na raw food, dla niektórych mega-kombajn wygląda tak: Excalibur... ślinię się do niego bardzo.

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Z suszarką do grzybów nie miałam przyjemności, moja mama suszyła grzyby na sznurkach :D. Ale fajnie wiedzieć, że są takie różne kuchenne cuda :)

      Usuń
    3. Zoila

      Suszraki w Polsce to może w ostatnich 5-7 lat dopiero się pojawiły, a suszenie na słońcu to i super z jabłkami sie sprawdza ;-).

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Super przepis :)
    Co do suszarki to można dostać bardzo tanio suszarkę do grzybów
    ja mam taką:
    http://www.oleole.pl/suszarki-do-grzybow-i-owocow/mpm-msg-01.bhtml#axzz1sOulU3g2
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alani

      Własnie w tym tkwi też siła ceny: mówisz suszarka do owoców i grzybów i koszt około 50 zł, a dehydrator to już około nawet tysiąca zł.
      Twoja jest bardzo fajna i tania.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: