Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 13 kwietnia 2012

Migdałowe krakersy z tymiankiem.


źródło: www.mantrazdrowia.pl


Kilka słów od Agi:
     "Krakersy migdałowe z tymiankiem zawierają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały takie jak: magnez, wapń, siarkę, mangan, potas oraz witaminy: A, E, C, K1 oraz witaminy z grupy B".


Sprzęt potrzebny do wykonania krakersów:


blender, worek do mleka orzechowego, suszarka do żywności, młynek do kawy


Składniki:


300g migdałów namoczonych przez noc
1  średniej wielkości czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
4 średniej wielkości pomidory
pęczek świeżego tymianku
1 łyżka stołowa kolendry w proszku
1 łyżeczka soli morskiej
1 filiżanka ziaren siemienia lnianego


Wykonanie:


1.  Umieść migdały  w blenderze dodaj wody i miksuj na  jednolitą masę.
Tak zmiksowane mleko umieść w worku i zaczynaj wyciskać aż do całkowitego oddzielenia płynu od masy.
Gotowe mleko przelej do naczynia i przechowuj w lodówce, masę migdałowa przełóż do miski .

2.Umieść paprykę, cebulę, pomidory, tymianek, kolendrę i sól w blenderze i miksuj na jednolita masę, następnie połącz z masą migdałową i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj zmielone w młynku siemię lniane i dokładnie wymieszaj. Formuj krakersy według swojego uznania i susz około 12-16 godzin.


Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. bardzo uwielbiam nowe zdjecie! seler i ile lisci na nim! cudownie:)


    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko

      Dziękuję, sama mam to zdjęcie już dłuższy czas jako ulubione, chciałam małej zmiany na blogu, więc pomyślałam, że "no dooooobra, dam to z warzywami zielonymi" ;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. strasznie mnie kuszą te witariańskie smakołyki, chyba czas pomyśleć nad kupnem jakiejś suszarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek wystarczy zwykła, do suszenia owoców i grzybów ;-)

      Usuń
  3. super wyglądają te krakersiki, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alani

      Ja osobiści zmieniłam nieco ten oryginalny przepis i przerobiłam go po swojemu mieszając inne przyprawy, ale te krakersy są naprawdę miłą odmianą po innych, słodkich ciastach.

      Usuń
  4. Aneczko suszysz w dehydratorze bez przerwy przez 12-16h?
    jeśli w dehydratorze, to czy masa chlebowa nie przecieka poprzez kolejne poziomy tacek?
    dziekuje za inspiracje!
    marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto

      Nie mam dehydratora niestety. Jeśli chcesz suszyć w suszarce najlepiej dzielić to na dwie cześći: jedna około 6 godz na więcej stopni, adruga powiedzmy 3 godz w temperaturze niższej o około 20 i więcej stopni. To też zależy od rodzaju "ciasta".
      A tą masę wylewaj po prostu na papier do pieczenia.
      ;-)

      Usuń
  5. nie mam suszarki :/ wez mi wyślij parę krakersów :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przylaczam sie:D


      M

      Usuń
    2. Natura i M

      Da sie zrobić, ale jak będzie pełnia lata i największe upały, bo ja znów na ten okres szykuję masę przepisów do wypróbowania - z braku suszarki oczywiście ;-(.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: