Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 6 kwietnia 2012

Chleb z nasion - raw food


CHLEBEK SŁONECZNIKOWY

źródło: www.sweetlyraw.com



2 szklanki nasion słonecznika, nie moczone, zmielone na mąkę 
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kardamonu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 szklanki nasion lnu, zmielonych na mąkę
1/4 szklanki tahini
żółta/czerwona papryka
1/2 szklanki wody


Wszystkie składniki poza wodą należy zblendować lub zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać powoli wody, do uzyskania gęstego i lepkiego ciasta.
Odwadniać w dehydratorze.

6 komentarzy:

  1. Nigdy takiego nie jadłam (choć słyszałam), brzmi dość zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora

      jeśli masz kogoś znajomego z dehydratorem dogadaj się: pożycz na kilka dni w zamian dając kilka chlebków ;-)
      Jest pyszny, w zależności od tego jakich składników użyjesz, na początek warto wybrać te proste i z ulubionych składników.

      Usuń
  2. Słonecznikowy jest wypas, ale cebulowy to mój ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie próbowałam takiego typowego czosnkowego... w ogóle z wielkim dystansem robie chlebki, bo naprawdę dobrze jest mieć dehydrator, z piekarnikiem to ciężka sprawa.

      Usuń
  3. Czy mozna taki chlebek robic w suszarce do owocow?Niczym lepszym nie dysponuje,pozdrawiam,Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu

      Jak najbardziej! Nasze "polskie" suszarki do wooców to też dehydratory, ale takie w skromniejszej wersji. Jeśli nie masz regulacji temperatury po prostu pilnuj by chlebek nie wysuszył Ci się za bardzo.

      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: