Szukaj na tym blogu

Translate

sobota, 7 kwietnia 2012

Chleb w wersji raw food



CHLEB JABŁKOWO - MIGDAŁOWY

źródło: gogreenbaby.ca


1 szklanka migdałów
1 szklanka nasion lnu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli morskiej
2 średnie jabłka, starte na tartce
1/4 szklanki syropu klonowego
około 1/4 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu kokosowego




Suche składniki wymieszać w jednej misce. Jabłka, syrop, wodę, tłuszcz zmiksować aż do połączenia składników, następnie dodać suche i ponownie zmiksować. Odstawić na 10-15 minut aż masa zgęstnieje. Suszyć w dehydratorze.



8 komentarzy:

  1. Wow! To musi być smaczne :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zzielona
      Ja nie jadłam jeszcze nigdy chlebka raw food, który nie byłby smaczny! Czasem wychodził mi zbyt miękki, ale zawsze można dosuszyć ;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ojej musi być pyszny...! A czy jest jakiś dobry sposób na wysuszenie chlebka bez dehydratora? Tyle przepisów już widziałam i mam ogromną ochotę z nich skorzystać:) Ale na dehydrator jeszcze się nie szarpnęłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karola

      Możesz wysuszyć w blaszce na słońcu podczas upałów, na kaloryferze zimą lub na tradycyjnej kuchni kaflowej, w piekarniku na niskiej temp. z termoobiegiem. Ja też nie mam dehydratora, różnie to czasem wychodzi: za suche, za miękkie, no ale trzeba sobie radzić :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. I tak właśnie zrobię, na kaloryferze, u rodziców cały dzień już ciepło, bo palą w piecu:) Zresztą pamiętam, że od zawsze u nas suszyło się na kaloryferze owoce, grzyby i inne, więc i z chlebkiem powinno sie udać. A jak długo można przechowywać taki chlebek?

      Usuń
    3. karola


      Ja właśnie wiele rzeczy tak suszę :-). Chlebek daję na blaszkę, metal przewodzi ciepło a masa się nie rozpadnie. Jak chcesz dłużej przechowywać chlebek schowaj go w woreczek do lodówki, nie sądzę by więcej niż 4-5 dni to dobre rozwiązanie...

      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: