Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 15 listopada 2011

Orzechy włoskie kontra rak piersi

     Przytaczam dziś artykuł opracowany przez panią Wiesławę na temat orzechów włoskich. Takie niby - cuda odkrycia wypływają czasem na światło dzienne. Weźcie pod uwagę fakt, że koncernom farmaceutycznym nie jest na rękę rozpowszechnianie takich informacji, ponieważ natury nie da się za bardzo opatentować - orzechów włoskich nie hoduje się jeszcze w fabrykach.  

źródło: aleksandra-wika.blogspot.com

 
 
      "Naukowcy z Marshall Universitety w Zach. Wirginii umieścili raport w czasopiśmie Nutrition, ScienceDaily (Sep. 6, 2011), że mała dawka orzechów włoskich spożywana codziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet.

      Orzechy włoskie są naturalnym źródłem zdrowego tłuszczu OMEGA-3, który od dawna związany jest z dobrym zdrowiem. Zawiera nie tylko silne dawki tłuszczu Omega-3, który głównie jest odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka, ale również efekt synergii między wieloma składnikami odżywczymi dostarczanymi przez orzechy: minerałami, witaminami i białkiem.

      Składnikami odżywczymi nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one zawarte w pożywieniu. Po spożyciu i trawieniu pokarmów w przewodzie pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte i zmetabolizowane w organizmie. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę, której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Dieta niedoborowa w poszczególne składniki odżywcze prowadzi z czasem do niezaspokojenia potrzeb ustroju i naruszenia jego rezerw. Efektem tego stanu jest nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin lub minerałów, a w skrajnych przypadkach - zgon.


źródło: fangle.pl
Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są:

1. białka  - podstawa budowy i przebudowy tkanek organizmu,
2. tłuszcze - źródło energii i podstawowych kwasów tłuszczowych, nośnik witamin rozpuszczanych w tłuszczach (A, D, E, K) i ważny składnik błon komórkowych i złożonych białek,
3. węglowodany - źródło energii,
4. energia,
5. woda,
6. składniki mineralne i pierwiastki śladowe - (jony) składniki płynów ustrojowych, tkanek, enzymów, barwników,

7. witaminy - substancje pochodzenia organicznego odgrywające ważną rolę w przemianach metabolicznych.  


źródło: pro-test.pl

 
      Naukowcy potwierdzają, że jedzenie garści orzechów każdego dnia może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju tej podstępnej choroby.

      Dr. Elaine Hardman określa wpływ orzechowej diety i zaleca spożywać je przez całe życie. Dr. Hardman mówi, że
dieta zawierająca włoskie orzechy od poczęcia aż do końca życia hamuje raka piersi, a nawet zmniejsza guza do połowy i nawet do jeszcze mniejszych rozmiarów i nie pozwala mu szybko wzrastać. Badania na ten temat przeprowadzane są na myszach, które mają podobne wzorce raka jak ludzie.

      Orzechy posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza wit. E) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak.

      Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności” przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to aby orzechy włoskie były w naszej zdrowej diecie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nie tylko u ludzi obecnie żyjących, ale także przyszłych pokoleń.

       Dzienne zapotrzebowanie w celu uzupełnienia codziennej diety, które zapobiega rakowi piersi i wielu innym przewlekłym chorobom wynosi 14 połówek orzechów. Wiemy już jak mocno zmienia nasze życie zdrowa dieta, jak wzmacnia i poprawia jakość naszego życia, jest to naturalna kuracja, która zasilana odpowiednimi ziołami wzmocni w nas dobre samopoczucie i zdrowie".



.................................
Źródła:


5 komentarzy:

  1. Jesteś skarbnicą wiedzy, dziękuję Ci i ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post Aniu.
    Dzięki za informacje o antyrakowym działaniu.
    Zwłaszcza pora zimowa jest orzechowa.
    Jedzmy orzechy.

    Znalazłam jeszcze troszkę dodatkowych informacji:

    W polskiej tradycji orzechy są symbolem szczęścia. Dlatego stanowią nieodzowny element polskich wigilijnych stołów - ich obecność wróży pomyślność domowi.
    Orzech to także ulubiony smakołyk intelektualistów. W starożytności orzech włoski uważany był za symbol czaszki ludzkiej. Jego zielona pokrywa miała odwzorowywać skórę, skorupka - czaszkę, a owoc orzecha – mózg. Być może stąd właśnie bierze się fakt, że orzechy powszechnie są uważane za owoce, którymi należy się zajadać, aby stać się mądrzejszym.

    To tyle...

    lepiej się jednak nie przejadać orzechami.

    krystyna

    OdpowiedzUsuń
  3. @Gatita - dziękuję :-*... Znajdę coś ciekawego to się dzielę tym.


    @Krysiu - orzechy tuczą, poza tym wiadomo, że nie można z nimi przesadzać, bo każda rzecz jedzona w zbyt dużych ilościach może meć odwrotne skutki do tych co oczekiwaiśmy.

    Pamietasz mój post: Czytaj co natura na mówi?

    OdpowiedzUsuń
  4. super jak zwykle Aniu!
    dziekuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewciu
    Wszystko co daje nam zdrowie jest super ;-)
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: