Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 24 listopada 2011

Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky

   Pamiętacie wykłady Boutenko? Jeśli ktoś nie ma ochoty przebrnąć przez 23 części niech przeczyta co kryje się w każdym 10-minutowym odcinku i wybierzesz to co uzna za najważniejsze: Warsztaty Victorii Boutenko: który odcinek mam obejrzeć?   

     W podobnym tonie prezentuję Wam dziś wykład Gary'ego. Do obejrzenia wykładu zachęcała już Pani Władysława, Krysia, Justyna, Gaweł i Grzegorz. Czas na mnie. Oczywiście zdaje sobie sprawę ilu Czytelników w ogóle zechce wcisnąć "play" dlatego postanowiłam w ramach recenzji napisać co w wykładzie konkretnie znajdziecie.
     Wykłada Gary Yourfsky, młody człowiek, który za uwolnienie fretek na wolność miał okazję siedzieć z najgorszymi przestępcami w więzieniu, z zakazem wstępu i przebywania na teren wielu krajów, najbardziej poszukiwany terrorysta, który w sposób dość kontrowersyjny broni praw zwierząt, który pomimo dawnej współpracy z PETĄ nie ma dobrego zdania o tej organizacji.
    


Dlaczego warto obejrzeć Inspirujący wykład? Dowiesz się z niego m. in o:
  • co mówią religie na temat jedzenia mięsa? Żadna religia nie upoważnia człowieka do jedzenia mięsa, podstawowe prawo etyki mówi: traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być traktowany,a zwierzęta to także ci inni. Zazwyczaj podstawowe prawo brzmi: nie zabijaj, są to najważniejsze słowa we wszystkich naukach religijnych, a jednak najbardziej ignorowane. Nie ma przy tym przykazaniu żadnego przypisu mówiącego: "chyba ze ofiara ma cztery łapy i sierść, pióra, rogi, dziób czy skrzela",
  • jak jest definicja niewolnictwa? Czy słowa "ofiara zysk, dominacja, właściciel" dotyczą tylko relacji zwierzę- człowiek? Jeśli zwierzęta nie są w niewoli, to jaki jest ich status? Czy są wolne?,
  • humanitarny ubój - czy w ogóle można użyć takiego pojęcia, co w ogóle dzieje się ze zwierzętami w rzeźni?, jaka jest definicja "hmanitaryzmu",
  • kilka statystyk, np.: USA, każdego roku zabija się 10 miliardów zwierząt lądowych i 18 miliardów zwierząt morskich - w jakim celu zabija się aż taką ilość?
  • ludzie jedzą mięso, ser, mleko, jajka z 4 powodów: przyzwyczajenie, tradycja,  wygoda, smak. Przez cały wykład poznasz wiele powodów dlaczego tak się dzieje. Przyczyny są być może oczywiste, ale niekoniecznie zdajemy sobie z nich sprawę w codziennym życiu,
  • czyją własnością są zwierzęta?
  • dlaczego wszyscy zgadzamy się z faktem, że zwierzęta używają swoich oczu do patrzenia, uszu do słuchania, nosa do wąchania, pyska do jedzenia, nóg do chodzenia, piór do latania, płetw do pływania, genitalii do rozmnażania, jelit do wypróżniania, ale nie wierzymy, że potrafią również używać mózgu do myślenia? Dlaczego nasze myślenie jest błędne, jak z niego wyjść. Kilka bardzo ważnych argumentów,
  • poznasz fakt dlaczego nikt nie reklamuje rzodkiewki, malin, kiełek, ale reklamy są naszpikowanie hasłami: zjedz trochę więcej mięsa/sera, podwójna porcja, pij więcej mleka, jedz jajka, a pomiędzy tymi reklamami widzimy: nie czujesz się dobrze? potrzebujesz kardiologa, onkologa? leku na serce, odchudzanie, napój energetyzujący, coś na choroby jelit, coś przeciw zaparciom, na problemy z żołądkiem?
  • czym jest wspólnota ludzi i zwierząt? Czym się różni podejście dziecka i nas dorosłych do zwierząt?
  • dlaczego nie traktujemy źle zwierząt, kiedy dzieci mogą tą sytuację widzieć?
  • dlaczego jako małe dzieci kochamy zwierzęta?
  • jaka jest różnica miedzy gatunkami? dlaczego wierzymy w to, że nasz gatunek jest tak bardzo wyjątkowy,lepszy od innych, ze tylko my się liczymy i tylko my mamy znaczenie? i co ma wspólnego z tym dyskryminacja?
  • problem empatii wobec zwierząt,
  • sprawa McDonalda, (podobny post na ten temat),
  • dlaczego na okrucieństwo jest tak modne, czy w ogóle istnieją jakieś argumenty przeciwko niewyrzadzaniu krzywdy?
  • 15,98%  zwierząt wykorzystywanych i zabijanych na tej planecie, to zwierzęta wykorzystywane i zabijane przez przemysł mleczarski, mięsny i jajeczny,
  • dlaczego człowiek jest roślinożercą? i dlaczego na dodatek ma kły? - najbardziej rzetelne argumenty,
  • dlaczego mięso, ser, mleko, i jajka zaczynają nam smakować dopiero wtedy gdy w dzieciństwie zmuszono nad do ich jedzenia?
  • skąd się biorą: bakterie E cola i salmonella? czyli wyjaśnienie dlaczego nasze ogórki niewiele mają z tym wspólnego?
  • 4 główne czynniki powodujące wszystkie najczęstsze choroby:  to cholesterol, tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowe trans, zwierzęce białko - zawarte w mięsie, jajkach, mleku, białku zwierzęcym,
  • dlaczego będąc weganinem eliminuje się całkowicie zły cholesterol ze swojej diety,
  • dlaczego przechodząc na weganizm możesz obniżyć zawartość nasyconych tłuszczów w swojej diecie o około 95%?
  • w jaki sposób podczas jedzenia zwierzęcego białka tracimy wapń z kości?
  • uzależnienie od sera: skąd się bierze, jak powstaje, gdzie jest ser w produktach? dlaczego osoby z nietolerancją laktozy jedzą pizze z serem?
  • dlaczego w USA zawsze reklamują w TV co najmniej 3 różne suplementy wapnia? Dlaczego pijąc mleko, spożywając produkty z nabiałem masz niedobory wapnia?
  • reklamy błonnika vs 1 jabłko - czyli o co tu tak naprawdę chodzi?
  • dlaczego z toalet w McDonald nikt nie korzysta?
  • 65% światowej produkcji zboża jest co roku przeznaczane na pasze dla zwierząt, na wykarmienie 53 miliardów zwierząt lądowych, które są każdego roku zabijane na tej planecie i kilkudziesięciu miliardów zwierząt morskich. A nawet dla ryb morskich, które są masowo hodowlane na fermach,
  • dlaczego smak mięsa, nabiału, miodu, jajek jest uzależniający? i dlaczego nigdy nie powiemy, że ta żywność nam nie smakuje?
  •  jak to możliwe, że produkty zrobione z soi, warzyw, pszenicy, zbóż i przypraw bez dodatku chemii  - wbrew kłamstwom rozpowszechnianym przez przemysł mięsny i mleczarski) są przez większość ludzi uważane za obrzydliwe?
  • krew, ścięgna, mięśnie, naczynia krwionośne i inne tkanki - czyli co jemy spożywając mięso?
  • mleko: jak powstaje? - nieco na temat infekcji wymion u krów, ropy - i tego co pijemy w mleku,
  • dlaczego rząd zezwala przemysłowi mleczarskiemu na obecność maksymalnie jednej kropli ropy w każdej szklance mleka,
  • problem kazo - morfin = uzależnienie od mleka, sera,
  • czym jest właściwie kurze jajko? co ma do tego menstruacja,
  • miód - czyli jak pszczoły go robią, czym właściwie jest, i dlaczego nazywa się: "miód",
  • ponownie o mleku: kiedy krowa daje mleko? co zrobić by je produkowała? w jaki sposób się to robi? dlaczego krowom zabiera się małe cielaczki zaraz po narodzinach?
  • dlaczego żaden ssak na tej planecie nie potrzebuje mleka po etapie karmienia piersią?
  • hamburgery: 90% mięsa na hamburgery w USA pochodzi z przemysłu mleczarskiego,
  • dlaczego krowa po 3-7 latach życia, trafia do rzeźni?
  • itp.




Wykład:







Sesja pytań po wykładzie:





26 komentarzy:

  1. Ja tez zachęcałam 13 października ;P

    Warto obejrzeć , na pewno nie będzie to stracony czas :)

    Uściski <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak Justyno, przegapiłam i zapomniałam, tak jak z A Zete'm przy McDonald. Ale już dodałam i Ciebie ;-). Ściskam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Człowiek jako gatunek je mięso od setek tysięcy lat. Gdyby nasi praprzodkowie byli wegetarianami a nie wszystkożercami nadal siedzielibyśmy na palmach w Afryce i wcinali banany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu ten wykład jest naprawde najlepszym wykładem o weganiźmie jaki do tej pory widziałam...dziękuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, pięknie opracowałas - 'dlaczego warto obejrzeć'.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. aniu musze wkleic do do siebie, mam nadzieje ze niemasz nic przeciwko...wiecej ludzi musi to zobaczyc, dziekuje raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja własnie wkleiłam na moim starym poscie z tym flmem, nawet nie zapytałam.
    Sorry, ale wiem, że nie masz nic przeciw, jestes nawet - za. Tak?
    Pozdrawiam....
    krystyna

    OdpowiedzUsuń
  8. @ Sokomaniak - ja tam uważam, że trzeba iść za głosem swojego własnego rozumu i swojego własnego ciała. Ten gość mówi ciekawe rzeczy w sposób bardzo prosty i przystępny dla każdego. Obejrzeć nie zaszkodzi nikomu. ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu i Ewciu
    dziewczyny kopiujcie co tam chcecie, aby link - źródło zawsze podać, nawet nie pytajcie ;-)

    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  10. Obejrzałam filmiki... jestem w szoku. Interesuję się podobną foodotematyką, ale zawsze takie filmiki mnie przerażają.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały wykład . Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. @Kokosowa - Panno - filmiki rzeczywiście przerażają, nawet nie tylko Ciebie. Mam jeszcze kilka takich do opublikowania, więc w przyszłosci na pewno znajdziesz coś tutaj dla siebie ;-)

    @Biedrona - dziekuję. Widziałam Cię u Ewci hi hi


    Pozdrowienia dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
  13. No tak , bo ja najpierw ten filmik wygapiłam u Ewci na blogu. Potem wiedziona podpowiedzią trafiłam tu. Super blog i jeszcze to streszczenie do wykładu- mistrzowska robota. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Biedrona
    Właśnie wiem, że podczytujesz Ewcię i zawsze przyjemne komentarze jej zostawiasz, bo regularnie też do niej zaglądam.
    Dziękuję za miłe słowa!! Streszczenie naprawdę dużo czasu mnie kosztowało, ale wiem, że zachecę tym samym wiele osób do obejrzenia ;-)

    Na samym początku posta jest też link do wykładów Boutenko (szarą czcionką) - te wykłady też są opisane, bardzo bardzo dokładnie. Polecam i tam zajrzeć.

    Ściskam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja jeszcze nie widziałam ale ciekawa jestem części o Salmonelli i E. coli, bo z tymi bakteriami sprawa jest trochę bardziej skomplikowana - w zeszłym roku byłam na konferencji gdzie jeden z otwierających wykładów miał Heribert Hirt i niestety to nie jest tylko tak że sałata może spowodować Salmonelle bo była podlewana nawozem ale sama roślina może chorować, trochę straszna perspektywa!
    http://www.heribert-hirt.info/publications.htm

    OdpowiedzUsuń
  16. Olga dziekuję za lnik.
    Wiesz o tych bakteriach możnaby dużo dyskutować, ale wiadomo, że stoją też za tym wielkie koncerny farmaceutyczne, ludzie, którzy zyskują bardzo dużo na tworzeniu nieprawdziwych info, sianiu paniki itp. Obejrzyj filmik.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie oglądałem ale w pierwszym punkcie opisu jest duża manipulacja odnośnie - nie zabijaj!!
    Proszę przeczytać sobie Biblie dokładnie nawet mi się nie chcę oglądać bo pewnie gościu jakoś to tam tłumaczy. Zwierzęta od zawsze były pożywieniem człowieka! A w Bibli jest nawet dokładnie określone jakie można jeść a jakie 'są nieczyste'. Piotr.

    OdpowiedzUsuń
  18. Od zawsze się również uważało w różnych religiach i wierzeniach , że kobieta jest nieczysta po porodzie i w trakcie menstruacji. Kanibalizm też był kulturowo dozwolony ale czy to co jest napisane w biblii jest rzeczywiście prawdą? Głęboko w to wątpię szczególnie jeśli chodzi o fragment o zwierzętach. Tak swoją drogą to nigdy o tym nie czytałam. O jeszcze jedno obrzezanie kobiet w Afryce również ma uzasadnienie religijne i społeczne ale czy służy miłości i szacunkowi do żywej istoty?
    Japonia, krępowanie stóp u kobiet i ich deformacja? Czemu to służy, czemu służy jedzenie mięsa? Czy miłości?
    Pozdrawiam. Piotrze podaj ten fragment w Biblii odnośnie tego co wolno nam zamordować a czego nie bo jest nieczyste.
    Z miłością i w świetle Biedrona.

    OdpowiedzUsuń
  19. Znalazłam taki fragment dotyczący jak człowiek ma się odżywiać.
    Bóg podczas stwarzania, po tym jak uczynił człowieka, skierował do niego takie słowa: "Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!" (1Moj. 1,29 BW; por.: Rdz. 1,29 BT; 1Mojż.2,9 BW). Dieta pochodząca z raju zawierała wyłącznie pokarm roślinny. W tej diecie nie znajdziemy mięsa, gdyż nie było zamiarem Bożym, aby człowiek zabijał zwierzęta i spożywał je. Wszystkim zwierzętom, ptakom i płazom Bóg dał za pokarm rośliny (1Moj. 1,30 BW; Rdz. 1,30 BT). A więc dieta zwierząt podobnie jak ludzi była bezmięsna.

    Można przypuszczać, ze dieta pochodząca z raju miała wpływ na długość życia pierwszych ludzi. Jak czytamy w Biblii, żyli oni około osiemset do ponad dziewięćset lat (1Mojż.5,5.8.11.14.17.20.27.31; 9,29 BW). Dzisiaj wielu lekarzy i naukowców zajmujących się zagadnieniem żywienia, podkreśla i udowadnia, że właściwa dieta bezmięsna obok dbania o kondycję i stan ducha ma duży wpływ na wydłużenie czasu naszego życia.

    Późniejsze wytyczne dotyczące żywienia są gdy człowiek został wypędzony z raju.
    Mamy wolna wolę i do nas należy decyzja czy chcemy mieszkać w RAJU czy poza.
    Biedrona

    OdpowiedzUsuń
  20. Fragment jakie zwierzęta można jeść znajdują się m.in. w Ks. Kapłańskiej rozdział 11 "Zwierzęta czyste i nieczyste". Jest też w całej Biblii wyraźny zakaz spożywania krwi.
    Domyślam się, że Eden to nie nasza ziemia skoro tutaj nawet zwierzęta się żywią zwierzętami.
    Odnośnie kultur innych plemion i narodów nie chce się wypowiadać ale domyślam się, że zwyczaje ich w 100% są przez nich akceptowane, tylko TV jak zwykle robi nam papkę z mózgu oskarżając te ludy o barbarzyństwo i narzucamy im powoli naszą nowoczesną wspaniałą cywilizacje. Kiedyś czytałem sporo książek podróżniczych i w żadnej z tych książek nie były potępiane żadne zwyczaje a ludy w nich opisywane były jako bardzo szczęśliwe w odróżnieniu od nasz a teraz jakaś 'modelka' powie w wywiadzie, że jak była dzieckiem to ją okaleczono i od razu całe oburzenie na całym świecie, zakładają fundusze i inne tam rzeczy na pomoc niby dzieciom tylko ciekawe gdzie te pieniądze się wszystkie znajdują. A drugiej strony nikt nawet o zdanie nie spyta...
    Piotr.

    OdpowiedzUsuń
  21. Piotrze
    Dziekuję za komentarz. Znam Biblię i zapis o którym mówisz, zostałam wychowana w tej wierze, więc naprawdę dobrze wiem o czym mówisz. Stare wersje Biblii mówią nieco inaczej, al te z jeszcze 15 wieku.

    Nie będę się z Tobą sprzeczać, obejrzyj filmik ;-)

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  22. @Biedrona
    Super, że przytaczasz cytat.
    To co mówisz o diecie ludzi z tamtych lat, trzeba uzupełnić. Żywność była niezkazitelna, woda czysta... zresztą tak naprawdę nigdy się nie dowiemy co jedzono ileś tysiecy lat temu.

    @Piotr
    Co do robienia wody z mózgu w telewizji to mi ręce opadają. Nie oglądam już tego o kilku lat.

    W przypadku jedzenia, czy niejedzenia mięsa wybór zależy od każdego z nas. Poglądy, kultura, wiara, czy tradycja są dla nas tak naprawdę indywidualną sprawą - potrafimy przecież samodzielnie myśleć i wyciągać wnioski.

    OdpowiedzUsuń
  23. Piotr - uwazasz ze okaleczanie kobiet jest czyms normalnym ? to nie jest normalne i to ze niektorzy z nich tak uwazaja napewno nei jest zdrowe ani normalne ,rozne zachowania nie sa normalne i nie mozna ich akcopetowac i sie z nimi pogodzic bo jakas czesc ludzi tak robi.a co by bylo gdyby ktoras z tych rzeczy dotyczyla Ciebie samego ? pogodzilbys sie z losem czy probowal walczyc ? czlowiek zgadza sie na zlo dookoloa siebie bo sam ma gdfzie mieszkac , co jesc ,pic czysta wode ,moze ogladac tv i krytykowac wszystko wokol bo sam ma cieply kocyk i co go obchodza inni na ty mswiecie prawda ? gdzie w czyms tkaim jest milosc ? gdzie w bezsensownym jedzeniu zwierzat jest milosc ? gdzie jest milosc w mordowaniu ? w gwaltach ? w molestowaniu ? okaleczaniu ? prrawda jest taka ze nitk z nas tego by nie chcial i prawda jest taka ze inni tez tego nie chca . takze zyjmy tak zeby innym ludziom,zwierzetom przez nas nie zylo sie zle.

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimie

    Chyba myślimy o tej samej modelce....cóż trzeba spojrzeć wgłąb kultury w jakiej została wychowana. Dla nich obrzezanie kobiet to rzecz normalna, jak u nas powiedzenie dobry wieczór sąsiadowi....i żeby było jasne: nie jestem za!

    Dziekuję za wspaniały komentarz! i Chyba trzeba wposmniec o tym co Piotr pisał: zrobiono nam porządne pranie mózgu.

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  25. Mowa jest o tłuszczach nasyconych, że ich nadmiar powoduje choroby serca. To czemu Eskimosi jedzą przede wszystkim mięso karibu i ryby, a obce są im choroby serca i inne choroby cywilizacyjne? Tak samo Buszmeni-zajmują się polowaniem i zbieractwem czyli jedzą mięso i to co znajdą, a obce są im choroby serca i inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. shiba


      Jest bardzo dużo artykułów na temat tłuszczów nasyconych i nienasyconych, potrzebujemy ich obu, ale ważne są źródła ich dostarczania.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: