Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 29 lutego 2012

Chipsy witariańskie (raw food)


autor zdjęcia: Margaret






MARYNATA:


4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki papryki w proszku
0,5 łyżeczki soli 
0,25 łyżeczki pieprzu cayenne
2,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki oregano

+
 cukinia


Cukinię poszatkować na bardzo cienkie plasterki. Składniki na marynatę wymieszać, dodać cukinię i ponownie wymieszać.
Wysuszyć w dehydratorze lub piekarniku.







14 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinie mogłabym ją jeść dniami i nocami ale nie lubię chipsów :/ cukinie to tylko w kawałkach z piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię i cukinie i chipsy ! Przepis już zapisany, ;) do chrupania w sam raz!
    Ostatnio próbowałam chipsów warzywnych,ale jakoś nie za bardzo mi podeszły smakiem ... Pozdrawiam i zapraszam:
    http://cherrylassie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio jadłam chipsy suszone pomidory i buraczki:D a cukinia :D:D też uwielbiam i nabrałam ochoty na takie chipsy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie :) muszę chyba zainwestować w jakąś dobrą suszarkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robilam takie z burakow i tez byly pyszne :) super dzieki aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i pewnie smaczne ale w związku z brakiem suszarki muszę jeść wzrokiem :(

    OdpowiedzUsuń
  8. @Ksenia
    A pieczesz ją jak? Obtoczoną w przyprawach na oleju? Ja lubię kaze samorobione czipsy ;-)


    @Justynka
    A czy Ty widzałaś kiedyś trudną i skomplikowaną potarfę raw food? ;-)


    @cherrylassie
    Mam nadzieję, że tamte warzywne to nie były kupcze ;-), zawsze kwestia tkwi w przyprawach i dobrej oliwie.


    @MoodHomme
    Koniecznie, jeśli lubisz cukinię na pewno Ci posmakują!


    @naturaipiekno
    Te pomidory mnie ciekawią, ja jem suszone, ale przechowywane w słoiku, w zalewie z oliwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie też jem:D i te lubie:) bo suszone jak czipsy tak średnio mi smakują :) to wole już buraczki:p a już najbardziej jabłka, truskawki i marchewkę z cynamonem :)

      Usuń
    2. Aa ;-) Ja lubię suszone rzeczy, ale wolałabym mieć dehdrator Exalibur...marzy mi się..

      Usuń
    3. EX-c-ALIBUR wśród suszarek:P wowww bombowa jest faktycznie :P ale cena masakraaaa...

      Usuń
    4. Właśnie....cena..;-)

      Usuń
  9. @Anika
    Ja też wolę od razu zainwestować w coś pozrądnego niż kupować małe i tanie rzeczy, które jednak sa przystsowane dla kogoś, kto suszy tylko owoce i tylko grzyby kilka razy w roku;-).


    @Ewciu
    Z burakó też lubię, a kiedyś nawet te przypiekłam za mocno - efekty suszenia w piekarniku...


    @Sifhaya
    Możesz zaryzykować suszenie w piekarniku, ale drożej to wychodzi i trzeba po prostu pilnować by nie spalić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: