Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 24 marca 2011

tort w wersji raw food (jabłecznik/szarlotka)

      Słuchajcie nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam na blogu przepisu na jabłecznik w wersji w 100% surowej, bez jajek, bez mąki, za to samo zdrowie. Posłużę się filmikiem i zdjęciem od Roberta żeby jak najlepiej Wam to wszystko zobrazować. Uważam, że ten przepis jest jednym z bogatszych, ponieważ w skład ciasta nie wchodzą tylko jabłka i tylko jedna odmiana orzechów, stąd wersja luksusowa.... nie dziwi mnie nawet nazwa filmiku: "Surowy tort jabłkowy" ;-).
      W najbliższym czasie zapewne podam jeszcze kilka przepisów na surowe ciasta, bo ta dieta nie jest wcale tak nuda, że można zrobić tylko jedno jedyne ciasto. Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na ciasteczka od Ewci (również raw food).



                      


WITARIAŃSKI TORT  (JABŁECZNIK- SZARLOTKA )

Składniki na bazę:
2 filiżanki namoczonych migdałów
1 filiżanka daktyli - jeśli są suszone również warto je namoczyć
1 łyżeczka skórki z pomarańczy

Składniki na masę jabłkową:
pokrojone w kostkę jabłka, moczone w soku z pomarańczy (nie z kartonu!, ale wyciśniętym z owoców)
pokrojone w plasterki jabłka (idealnie by było innej odmiany niż poprzednie), moczone w soku z jabłek
zblendowane daktyle moczone w soku jabłkowym
posiekane moczone orzechy włoskie
1 filiżanka rodzynek moczonych wcześniej
gałka muszkatałowa
cynamon
skórka z cytryny, około 1 łyżeczki

Składniki na krem migdałowy:
około 1,5 filiżanki moczonych i obranych ze skórki migdałów
laska wanilii
moczone daktyle razem z wodą

Baza:
Wszystkie składniki blendujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Wykładamy ją na posmarowany jakimś olejem (np. lnianym) głębszy talerz, formę do ciasta.

Masa jabłkowa:
Wszystkie składniki na masę mieszamy i lekko ugniatając wykładamy na pierwszą część.

Krem migdałowy:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wykładamy na ciasto i wstawiamy na jakiś czas do lodówki. Całość można posypać mielonymi orzechami, tartymi jabłkami.


A dlaczego orzechy należy moczyć? - przeczytaj tutaj.


..................................................................
Źródła:
1. http://www.youtube.com/watch?v=0HzayPDNaDc
2. zdjęcie autorstwa Roberta z filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=Yg5ZvryVOTI

5 komentarzy:

  1. ooo! dziękuję za ten przepis! zrobię na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Edith zamieszzę jeszcze kilka przepisów, być może będziesz miała większy wybór. Minus taki, że surowe ciasta długo nie postoją długo, ale znów z drugiej strony doświadczenie mówi, że znikają dość szybko ze stołu ;-)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Anonimowymaja 21, 2012

      BB

      Koniecznie, u mnie to było pierwsze ciasto raw, a dziś kombinuję ze składnikami :-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wszystko moczone a napisze Kobietka ile czasu to trzeba moczyc? :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...