Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 31 marca 2011

sushi z kiełkami i różowym sosem - raw food

    Czasami pojawiają się "zastoje"... momenty kiedy chce się nam zjeść jakieś dziwactwo, potrawę wymagającą: w drogie składniki, składniki niespotykane, trudną w wykonaniu, ciekawą kolorystycznie, szaloną etc. ;-). Chodzi to "coś" za nami, spokoju nie daje....

     Dziś, więc przepis na sushi, oczywiście w wersji witariańskiej, i żeby było czym oczy nacieszyć zdjęcie potrawy od samego Jamesa ;-). Przepis został nieco zmodyfikowany według moich gustów smakowych.


SUSHI Z KIEŁKAMI I RÓŻOWYM SOSEM

autor: therawchef




Składniki na różowy sos:

*1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
*ok. 1/5 szklanki wody
*sok i miąższ z wyciśniętego w sokowirówce/wyciskarce czerwonego buraka
*ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
*1/2 łyżeczki soli morskiej
*pieprz kajeński lub chili
*wyciśnięty ząbek czosnku



Składniki na sushi:

*wodorosty nori
*kiełki (jak dla mnie w tej wersji najsmaczniejsze są kiełki lucerny, słonecznika czy buraczka czerwonego)



Wykonanie:
Wszystkie składniki na różowy sos dokładnie zblendować. Arkusz nori rozłożyć na desce błyszczącą stroną w dół, nałożyć odrobinę sosu, kiełki i ponownie sos i zrolować. Pokroić na małe kawałki.



............................................
Źródło:
1. http://therawchef.com/therawchefblog/pink-nori-sprout-rolls

3 komentarze:

  1. Dzięki za przepis na różowy sos, przykuł moja uwagę jak tylko zobaczyłem zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, tylko najeść to się tym chyba nie da.. ;) Rozumiem,ze to danie ma raczej karmić zmysły :) pozdrawiam-EB

    OdpowiedzUsuń
  3. Marcin sos rzeczywiście jest w tym wszystkim najbardziej kolorowy i jak dla mnie najciekawszy w tym całym przepisie.

    EB w wersji Jamesa to bardziej na przystawkę lub w podróż, ale upychałam również inne surowości i takim czymś można się wtedy najeść;-).

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: