Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 28 stycznia 2011

76 dowodów rujnowania zdrowia przez cukier

        Dawno temu znalazłam w sieci ciekawe zestawienie dowodów rujnowania zdrowia przez cukier. Niektóre z nich słyszymy na co dzień, inne są abstrakcją, ale zawsze powinnym zmotywować do myślenia: czy oby na pewno cukier jest potrzebny człowiekowi do szczęścia? (pomijając fakt, że jest niezdrowy - co już wiemy)...
      Oczywiście cały czas mówię o tzw. białym cukrze, który używa się nie tylko do słodzenia herbaty czy ciast, ale produkcji keczupu, soków, bulionetek, musztard, jogurtów, nie wspominając o samych słodyczach. A jak mi ktoś nie wierzy - proponuję przeczytać skład produktów spożywczych, zazwyczaj cukier jest na 1, 2 lub 3 miejscu, rzadko na końcowych. Miejsce w spisie składników danego produktu też ma znaczenie: im wyższa pozycja - tym większa zawartość danego składnika w produkcie.
       Dufty podaje zwięzłą definicję:
       "Cukier - rafinowana sacharoza, C2H22O11, produkt złożonego procesu chemicznego, podczas którego przetwarza się syrop z trzciny cukrowej lub buraka, usuwając z niego 90% włókna i białka"!!!!

      Poza tym co wiemy: cukier zakłoca gospodarkę naszego organizmu, prowadzi do wielu nieprzyjemnych schorzeń warto przyjrzeć się jak dokładnie sacharoza nas wyniszcza.  Autor podaje tylko niektóre ze schorzeń, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Podkreśla, że zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych - stąd wkleiłam też przypisy do każdego punktu.

  1. Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw  chorobom infekcyjnym.[1,2]
  2. Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. [3,4,5,6]
  3. Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. [7,8]
  4. Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu.
  5. Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. [13]
  6. Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. [14,15,16,17,18,19,20]
  7. Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię. [21,22]
  8. Cukier osłabia wzrok. [23]
  9. Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. [24,25,26,27,28]
  10. Cukier może powodować przedwczesne starzenie się. [29]
  11. Cukier może prowadzić do alkoholizmu. [30]
  12. Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. [31,32,33]
  13. Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości. [34]
  14. Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. [35,36,37]
  15. Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne) [38]
  16. Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych [39]
  17. Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. [40]
  18. Cukier może powodować powstawanie hemoroidów. [41]
  19. Cukier może powodować powstawanie żylaków. [42]
  20. Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. [43]
  21. Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. [44]
  22. Cukier może obniżać wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. [45,46,47]
  23. Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi. [48]
  24. Cukier może podnosić ciśnienie krwi. [49]
  25. Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci. [50]
  26. Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). [51]
  27. Cukier może zakłócać przyswajalność białek. [52]
  28. Cukier powoduje alergie pokarmowe. [53]
  29. Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [54]
  30. Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci. [55]
  31. Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych. [56,57]
  32. Cukier może uszkadzać strukturę DNA. [58]
  33. Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele. [59,60]
  34. Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu. [61]
  35. Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności. [62,63]
  36. Cukier może powodować rozedmę płuc. [64]
  37. Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka. [65]
  38. Cukier obniża wydajność enzymów. [66]
  39. Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona. [67]
  40. Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie. [68,69]
  41. Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. [70,71]
  42. Cukier może powodować zniszczenie trzustki. [72]
  43. Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie. [73]
  44. Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit. [74]
  45. Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych. [75]
  46. Cukier może powodować problemy ze ścięgnami. [76]
  47. Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny. [77]
  48. Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.[78,79]
  49. Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia. [80]
  50. Cukier może powodować depresję. [81]
  51. Cukier zwiększa ryzyko podagry. [82]
  52. Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. [83]
  53. Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu. [84,85,86,87]
  54. Cukier może powodować zawroty głowy. [88]
  55. Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów . [89]
  56. Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi. [90]
  57. Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze. [91,92]
  58. Cukier jest substancją uzależniającą. [93]
  59. Cukier może być równie odurzający, jak alkohol. [94]
  60. Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla. [95]
  61. Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności. [96]
  62. Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz . [97]
  63. Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się. [98]
  64. Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD). [99]
  65. Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu. [100]
  66. Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy. [101]
  67. Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób. [102]
  68. Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu. [103]
  69. Cukier zwiększa ryzyko polio. [104]
  70. Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny. [105]
  71. Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą. [106]
  72. Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie. [107]
  73. Cukier może powodować śmierć komórek. [108]
  74. Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań. [109]
  75. Cukier odwadnia noworodki.[110]
  76. Cukier może powodować choroby dziąseł. [111]

Przypisy:
  1. Sanchez, A., et al. Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis, American Journal of Clinical Nutrition. Nov 1973;261:1180_1184. Bernstein, J., al. Depression of Lymphocyte Transformation Following Oral Glucose Ingestion. American Journal of Clinical Nutrition.1997;30:613
  2. Ringsdorf, W., Cheraskin, E. and Ramsay R. Sucrose, Neutrophilic Phagocytosis and Resistance to Disease, Dental Survey. 1976;52(12):46_48.
  3. Couzy, F., et al. "Nutritional Implications of the Interaction Minerals," Progressive Food and Nutrition Science 17;1933:65-87
  4. Kozlovsky, A., et al. Effects of Diets High in Simple Sugars on Urinary Chromium Losses. Metabolism. June 1986;35:515_518.
  5. Fields, M.., et al. Effect of Copper Deficiency on Metabolism and Mortality in Rats Fed Sucrose or Starch Diets, Journal of Clinical Nutrition. 1983;113:1335_1345.
  6. Lemann, J. Evidence that Glucose Ingestion Inhibits Net Renal Tubular Reabsorption of Calcium and Magnesium. Journal of Clinical Nutrition. 1976 ;70:236_245.
  7. Goldman, J., et al. Behavioral Effects of Sucrose on Preschool Children. Journal of Abnormal Child Psychology.1986;14(4):565_577.
  8. Jones, T. W., et al. Enhanced Adrenomedullary Response and Increased Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of Sugar Ingestion in Children. Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
  9. Scanto, S. and Yudkin, J. The Effect of Dietary Sucrose on Blood Lipids, Serum Insulin, Platelet Adhesiveness and Body Weight in Human Volunteers, Postgraduate Medicine Journal. 1969;45:602_607.
  10. Albrink, M. and Ullrich I. H. Interaction of Dietary Sucrose and Fiber on Serum Lipids in Healthy Young Men Fed High Carbohydrate Diets. American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:419-428. Pamplona, R., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Med Hypotheses. Mar 1993;40(3):174-81.
  11. Reiser, S. Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with Heart Disease. Nutritional Health. 1985;203_216.
  12. Lewis, G. F. and Steiner, G. Acute Effects of Insulin in the Control of Vldl Production in Humans. Implications for The insulin-resistant State. Diabetes Care. 1996 Apr;19(4):390-3 R. Pamplona, M. .J., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Medical Hypotheses. 1990;40:174-181.
  13. Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. "Glucose and Aging." Scientific American. May 1987:90. Lee, A. T. and Cerami, A. The Role of Glycation in Aging. Annals of the New York Academy of Science; 663:63-67.
  14. Takahashi, E., Tohoku University School of Medicine, Wholistic Health Digest. October 1982:41:00
  15. Quillin, Patrick, Cancer?s Sweet Tooth, Nutrition Science News. Ap 2000 Rothkopf, M.. Nutrition. July/Aug 1990;6(4).
  16. Michaud, D. Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study. J Natl Cancer Inst. Sep 4, 2002 ;94(17):1293-300.
  17. Moerman, C. J., et al. Dietary Sugar Intake in the Etiology of Biliary Tract Cancer. International Journal of Epidemiology. Ap 1993.2(2):207-214.
  18. The Edell Health Letter. Sept 1991;7:1.
  19. De Stefani, E."Dietary Sugar and Lung Cancer: a Case control Study in Uruguay." Nutrition and Cancer. 1998;31(2):132_7.
  20. Cornee, J., et al. A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in Marseille, France. European Journal of Epidemiology 11 (1995):55-65.
  21. Kelsay, J., et al. Diets High in Glucose or Sucrose and Young Women. American Journal of Clinical Nutrition. 1974;27:926_936. Thomas, B. J., et al. Relation of Habitual Diet to Fasting Plasma Insulin Concentration and the Insulin Response to Oral Glucose, Human Nutrition Clinical Nutrition. 1983; 36C(1):49_51.
  22. Dufty, William. Sugar Blues. (New York:Warner Books, 1975).
  23. Acta Ophthalmologica Scandinavica. Mar 2002;48;25. Taub, H. Ed. Sugar Weakens Eyesight, VM NEWSLETTER;May 1986:06:00
  24. Dufty.
  25. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129
  26. Cornee, J., et al. A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in Marseille, France, European Journal of Epidemiology. 1995;11
  27. Persson P. G., Ahlbom, A., and Hellers, G. Epidemiology. 1992;3:47-52.
  28. Jones, T. W., et al. Enhanced Adrenomedullary Response and Increased Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of Sugar Ingestion in Children. Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
  29. Lee, A. T.and Cerami A. The Role of Glycation in Aging. Annals of the New York Academy of Science.1992;663:63-70.
  30. Abrahamson, E. and Peget, A. Body, Mind and Sugar. (New York: Avon, 1977.}
  31. Glinsmann, W., Irausquin, H., and Youngmee, K. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force. 1986:39:00 Makinen K.K.,et al. A Descriptive Report of the Effects of a 16_month Xylitol Chewing_gum Programme Subsequent to a 40_month Sucrose Gum Programme. Caries Research. 1998; 32(2)107_12.
  32. Glinsmann, W., Irausquin, H., and K. Youngmee. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force.1986;39:36_38.
  33. Appleton, N. New York: Healthy Bones. Avery Penguin Putnam:1989.
  34. Keen, H., et al. Nutrient Intake, Adiposity, and Diabetes. British Medical Journal. 1989; 1:00 655_658
  35. Darlington, L., Ramsey, N. W. and Mansfield, J. R. Placebo Controlled, Blind Study of Dietary Manipulation Therapy in Rheumatoid Arthritis, Lancet. Feb 1986;8475(1):236_238.
  36. Powers, L. Sensitivity: You React to What You Eat. Los Angeles Times. (Feb. 12, 1985). Cheng, J., et al. Preliminary Clinical Study on the Correlation Between Allergic Rhinitis and Food Factors. Lin Chuang Er Bi Yan Hou Ke Za Zhi Aug 2002;16(8):393-396.
  37. Erlander, S. The Cause and Cure of Multiple Sclerosis, The Disease to End Disease." Mar 3, 1979;1(3):59_63.
  38. Crook, W. J. The Yeast Connection. (TN:Professional Books, 1984).
  39. Heaton, K. The Sweet Road to Gallstones. British Medical Journal. Apr 14, 1984; 288:00:00 1103_1104. Misciagna, G., et al. American Journal of Clinical Nutrition. 1999;69:120-126.
  40. Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974).
  41. Ibid.
  42. Cleave, T. and Campbell, G. (Bristol, England:Diabetes, Coronary Thrombosis and the Saccharine Disease: John Wright and Sons, 1960).
  43. Behall, K. Influ ence of Estrogen Content of Oral Contraceptives and Consumption of Sucrose on Blood Parameters. Disease Abstracts International. 1982;431437.
  44. Tjäderhane, L. and Larmas, M. A High Sucrose Diet Decreases the Mechanical Strength of Bones in Growing Rats. Journal of Nutrition. 1998:128:1807_1810.
  45. Beck, Nielsen H., Pedersen O., and Schwartz S. Effects of Diet on the Cellular Insulin Binding and the Insulin Sensitivity in Young Healthy Subjects. Diabetes. 1978;15:289_296 .
  46. Sucrose Induces Diabetes in Cat. Federal Protocol. 1974;6(97). diabetes
  47. Reiser, S., et al. Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans. American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:151-159.
  48. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Aug 2000
  49. Hodges, R., and Rebello, T. Carbohydrates and Blood Pressure. Annals of Internal Medicine. 1983:98:838_841.
  50. Behar, D., et al. Sugar Challenge Testing with Children Considered Behaviorally Sugar Reactive. Nutritional Behavior. 1984;1:277_288.
  51. Furth, A. and Harding, J. Why Sugar Is Bad For You. New Scientist. Sep 23, 1989;44.
  52. Simmons, J. Is The Sand of Time Sugar? LONGEVITY. June 1990:00:00 49_53.
  53. Appleton, N. New York: LICK THE SUGAR HABIT. Avery Penguin Putnam:1988. allergies
  54. Cleave, T. The Saccharine Disease: (New Canaan Ct: Keats Publishing, Inc., 1974).131.
  55. Ibid. 132
  56. Pamplona, R., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Medical Hypotheses . 1990:00:00 174_181.
  57. Vaccaro O., Ruth, K. J. and Stamler J. Relationship of Postload Plasma Glucose to Mortality with 19 yr Follow up. Diabetes Care. Oct 15,1992;10:328_334. Tominaga, M., et al, Impaired Glucose Tolerance Is a Risk Factor for Cardiovascular Disease, but Not Fasting Glucose. Diabetes Care. 1999:2(6):920-924.
  58. Lee, A. T. and Cerami, A. Modifications of Proteins and Nucleic Acids by Reducing Sugars: Possible Role in Aging. Handbook of the Biology of Aging. (New York: Academic Press, 1990.).
  59. Monnier, V. M. Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process. Journal of Gerontology 1990:45(4):105_110.
  60. Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. Glucose and Aging. Scientific American. May 1987:00:00 90
  61. Dyer, D. G., et al. Accumulation of Maillard Reaction Products in Skin Collagen in Diabetes and Aging. Journal of Clinical Investigation. 1993:93(6):421_22.
  62. Veromann, S.et al."Dietary Sugar and Salt Represent Real Risk Factors for Cataract Development." Ophthalmologica. 2003 Jul-Aug;217(4):302-307.
  63. Goulart, F. S. Are You Sugar Smart? American Fitness. March_April 1991:00:00 34_38. Milwakuee, WI
  64. Monnier, V. M. Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process. Journal of Gerontology. 1990:45(4):105_110.
  65. Ceriello, A. Oxidative Stress and Glycemic Regulation. Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27-29.
  66. Appleton, Nancy. New York; Lick the Sugar Habit. Avery Penguin Putnam, 1988 enzymes
  67. Hellenbrand, W. Diet and Parkinson's Disease. A Possible Role for the Past Intake of Specific Nutrients. Results from a Self-administered Food-frequency Questionnaire in a Case-control Study. Neurology. Sep 1996;47(3):644-650.
  68. Goulart, F. S. Are You Sugar Smart? American Fitness. March_April 1991:00:00 34_38.
  69. Ibid.
  70. Yudkin, J., Kang, S. and Bruckdorfer, K. Effects of High Dietary Sugar. British Journal of Medicine. Nov 22, 1980;1396.
  71. Blacklock, N. J., Sucrose and Idiopathic Renal Stone. Nutrition and Health. 1987;5(1-2):9- Curhan, G., et al. Beverage Use and Risk for Kidney Stones in Women. Annals of Internal Medicine. 1998:28:534-340.
  72. Goulart, F. S. Are You Sugar Smart? American Fitness. March_April 1991:00:00 34_38. Milwakuee, WI,:
  73. Ibid. fluid retention
  74. Ibid. bowel movement
  75. Ibid. compromise the lining of the capillaries
  76. Nash, J. Health Contenders. Essence. Jan 1992; 23:00 79_81.
  77. Grand, E. Food Allergies and Migraine.Lancet. 1979:1:955_959.
  78. Schauss, A. Diet, Crime and Delinquency. (Berkley Ca; Parker House, 1981.)
  79. Molteni, R, et al. A High-fat, Refined Sugar Diet Reduces Hippocampal Brain-derived Neurotrophic Factor, Neuronal Plasticity, and Learning. NeuroScience. 2002;112(4):803-814.
  80. Christensen, L. The Role of Caffeine and Sugar in Depression. Nutrition Report. Mar 1991;9(3):17-24.
  81. Ibid,44
  82. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129
  83. Frey, J. Is There Sugar in the Alzheimer?s Disease? Annales De Biologie Clinique. 2001; 59 (3):253-257.
  84. Yudkin, J. Metabolic Changes Induced by Sugar in Relation to Coronary Heart Disease and Diabetes. Nutrition and Health. 1987;5(1-2):5-8.
  85. Yudkin, J and Eisa, O. Dietary Sucrose and Oestradiol Concentration in Young Men. Annals of Nutrition and Metabolism. 1988:32(2):53-55.
  86. The Edell Health Letter. Sept 1991;7:1.
  87. Gardner, L. and Reiser, S. Effects of Dietary Carbohydrate on Fasting Levels of Human Growth Hormone and Cortisol. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 1982;169:36_40.
  88. Journal of Advanced Medicine. 1994;7(1):51-58.
  89. Ceriello, A. Oxidative Stress and Glycemic Regulation. Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27-29.
  90. Postgraduate Medicine.Sept 1969:45:602-07.
  91. Lenders, C. M. Gestational Age and Infant Size at Birth Are Associated with Dietary Intake among Pregnant Adolescents. Journal of Nutrition. Jun 1997;1113- 1117
  92. Ibid.
  93. Sugar, White Flour Withdrawal Produces Chemical Response. The Addiction Letter. Jul 1992:04:00 Colantuoni, C., et al. Evidence That Intermittent, Excessive Sugar Intake Causes Endogenous Opioid Dependence. Obes Res. Jun 2002 ;10(6):478-488. Annual Meeting of the American Psychological Society, Toronto, June 17, 2001 www.mercola.com/2001/jun/30/sugar.htm
  94. Ibid.
  95. Sunehag, A. L., et al. Gluconeogenesis in Very Low Birth Weight Infants Receiving Total Parenteral Nutrition Diabetes. 1999 ;48 7991_800.
  96. Christensen L., et al. Impact of A Dietary Change on Emotional Distress. Journal of Abnormal Psychology.1985;94(4):565_79.
  97. Nutrition Health Review. Fall 85 changes sugar into fat faster than fat
  98. Ludwig, D. S., et al. High Glycemic Index Foods, Overeating and Obesity. Pediatrics. March 1999;103(3):26-32.
  99. Pediatrics Research. 1995;38(4):539-542. Berdonces, J. L. Attention Deficit and Infantile Hyperactivity. Rev Enferm. Jan 2001;4(1)11-4
  100. Blacklock, N. J. Sucrose and Idiopathic Renal Stone. Nutrition Health. 1987;5(1 & 2):9-
  101. Lechin, F., et al. Effects of an Oral Glucose Load on Plasma Neurotransmitters in Humans. Neurophychobiology. 1992;26(1-2):4-11.
  102. Fields, M. Journal of the American College of Nutrition. Aug 1998;17(4):317_321.
  103. Arieff, A. I. Veterans Administration Medical Center in San Francisco. San Jose Mercury; June 12/86. IVs of sugar water can cut off oxygen to the brain.
  104. Sandler, Benjamin P. Diet Prevents Polio. Milwakuee, WI,:The Lee Foundation for for Nutritional Research, 1951
  105. Murphy, Patricia. The Role of Sugar in Epileptic Seizures. Townsend Letter for Doctors and Patients. May, 2001 Murphy Is Editor of Epilepsy Wellness Newsletter, 1462 West 5th Ave., Eugene, Oregon 97402
  106. Stern, N. & Tuck, M. Pathogenesis of Hypertension in Diabetes Mellitus. Diabetes Mellitus, a Fundamental and Clinical Test. 2nd Edition, (PhiladelphiA; A:Lippincott Williams & Wilkins, 2000)943-957.
  107. Christansen, D. Critical Care: Sugar Limit Saves Lives. Science News. June 30, 2001; 159:404.
  108. Donnini, D. et al. Glucose May Induce Cell Death through a Free Radical-mediated Mechanism.Biochem Biohhys Res Commun. Feb 15, 1996:219(2):412-417.
  109. Schoenthaler, S. The Los Angeles Probation Department Diet-Behavior Program: Am Empirical Analysis of Six Institutional Settings. Int J Biosocial Res 5(2):88-89.
  110. Gluconeogenesis in Very Low Birth Weight Infants Receiving Total Parenteral Nutrition. Diabetes. 1999 Apr;48(4):791-800.
  111. Glinsmann, W., et al. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners." FDA Report of Sugars Task Force -1986 39 123 Yudkin, J. and Eisa, O. Dietary Sucrose and Oestradiol Concentration in Young Men. Annals of Nutrition and Metabolism. 1988;32(2):53-5.

...................................................
Źródła:
1. http://otworz-oczy.org/index.php/slodka-trucizna/
2. http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-cukierpowody.htm
3. http://www.mamopedia.pl/12-23-mies/jedzenie/slodycze - zdjęcie
4. "Sugar Blues. Zniewoleni przez cukier." William Dufty

12 komentarzy:

  1. Zły cukier, zły...
    Brawo za pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze raz tylko się powtórzę, że nie tylko cukier rafinowany wywołuje w/w problemy ale podobnie cukier NIERAFINOWANY.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba się przerzucić na miodek ...

    OdpowiedzUsuń
  4. @A Zet praca moja polegała na znalezieniu tego, skopiowaniu, zedytowaniu - w przypadku kontrowersyjnych rzeczy (a cukier niestety taki jest) posługuję się gotowaymi tekstami, bo jak bym ot tak z głowy to wszystko napisała - to by mi nikt nie uwierzył...;-)
    Dziękuję!

    @Anonimie - cukier rafinowany jest zmodyfikowany na tysiąc sposobów, gdybyś prównał/a oba rodzaje, okaże się , że bardziej szkodliwy jest rafinowany, więc wybieramy wersję "zdrowszą", która oczywiście nie jest idealna....

    @Sokomaniaku - "jestem za, a nawet przeciw", miód jest rewelacyjny, oczywiście z własnej pasieki lub od sąsiada, ale nie można go dodawać do wrzątku, bo zabijemy wszystkie wartości odżywcze.

    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze raz 'anonim' cukier to cukier nieważne czy rafinowany czy nierafinowany. A odnośnie miodu już kiedyś pisałem, że miód jest dobry ale nie dla ludzi tylko dla pszczół. Przykład jedyne zwierzę, które ma kłopoty z zębami to misio lubiący słodki miodek. Do tego dochodzi sprawa, że możemy zapomnieć o 100% naturalnym miodzie. Miód dostępny w sklepie jest BEZWARTOŚCIOWY a taki ekologiczny wcale nie jest lepszy. Hodowcy dokarmiają pszczoły CUKREM i innymi środkami poprawiającymi produkcję.
    Oczywiście możemy sobie mówić że nierafinowany cukier to mniejsze zło niż rafinowany a miód to jeszcze mniejsze zło ale nie mówmy, że to dobro ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miód- dla pszczół, mleko- dla cieląt, mięso - dla mięsożernych zwierząt(!)....można tak w nieskończoność ;-). Co do dokarmiania pszczół to mam to samo zdanie co o hodowli trzody chlewnej - na swój własny użytek, lub zaprzyjaźnionych sąsiadów nie robi się podkarmionego cukrem miodu.
    I tu chyba mam pytanie, które w sumie powinno pokazać nam Anonimie Twój sposób żywienia: skoro tak wszystko jest niezdrowe, GMO, sztuczne, pectycydowe to co jeść?;-), popatrz na fakt, że osoby, które odwiedzają blog to nie tylko ludzie, którzy dbają o zdrowie, są tu też takie, które przez 20 lat jadły wieprzowinę, mają sugar blues, depresję, przeszły tysiąc diet, chemioterapię, lub nigdy w życiu nie miały pojęcia o zdrowym odżywianiu. Zanim całkowicie zrezygnuje się z danego pokarmu (co oczywiście robić należy pod nadzorem lekarza w przyapdku choroby, lub w ciągu kilku lat - przy zdrowym organiźmie)trzeba zjadać prodkuty przejściowe.
    W przpadku cukru: gdy przykładowo przez 30 lat jesz cukier w każdej postaci: od słodkiego, białego pieczywa, zupki z torebek, tony czekolady, pijesz słodzone napoje, a herbate słodzisz 5 łyżeczkami cukru - to NIE DA się odstawić cukru, bez przejścia na miód, stewię, czy cukier trzcinowy. A bez cukru się żyć nie da - gdy masz rodzinę, gości wciąż uzależnionych od sacharozy, nie mieszkasz sam - więc rzeczywiście wybieramy mniejsze zło.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, pisz co uważasz, że może dla kogos być pomocne.
    Tak naprawdę ilu autorów, tyle teorii.
    To w pewnym sensie normalne, ale tylko w pewnym sensie...
    Podoba mi się, że piszesz w formie podającej do rozważenia, do zapoznania się, a nie w formie wszechwiedzącej osoby.
    I podoba mi się to szczere zdanie:
    posługuję się gotowaymi tekstami, bo jak bym ot tak z głowy to wszystko napisała - to by mi nikt nie uwierzył.
    To prawda, zawsze będą tacy, którzy nie uwierzą, np. że ktos mógł zostać wyleczony nie 'ich metodą'.

    Dzięki Aniu za pięknie opracowane posty jakie tutaj można zawsze znaleźć!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu bardzo Ci dziekuję za te słowa, czasami zapominam, że to co jest dla mnie dobre - innym niekoniecznie moze pomagać, a co dopiero mówić o tzw. otwarciu umysłu. We wszystko nikomu nie każę wierzyć, zresztą KAŻDY MA SWÓJ WŁASNY UMSYŁ I SAM POWINIEN POSZUKIWAĆ PRAWDY ;-)
    Krysiu, jak czegos nie jestem pewna to pisze, bo i ja sie tutaj też dużo dowiaduję ;-). Dziękuję pieknie. Buziaki i pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Po raz pierwszy trafilem na ta strone...Jest bardzo ciekawa.Metoda "przejsciowa" :) ograniczam cukier.Co moge na pewno stwierdzic - nie czuje sie z tym gorzej.Pozdrawiam juz prawie wiosennie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Drogi Anonimie jak widzisz w "metodzieprzejściowej" pojawiły się małe dyskusje co do dobrego wpływu niektórych "przejściówek" - mam nadzieję, że zwróciłeś na to uwagę ;-).

    Cieszę się, że bez cukru się nie pogarsza, zapewniam, że po duższym czasie będzie coraz lepiej!! Wiesz, że np. latem komary nie gryzą osób, które nie spożywają cukru?

    Również pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takimi długimi gotowymi tekstami jest ten problem, że połowy rzeczy nie do się zweryfikować, i sprawdzić czy dana teza nie jest aby wyrwana z kontekstu. Zauważyłem jednak takie rzeczy, nad którymi lepiej się zastanowić po przeczytaniu:
    -Co do punktów 4,6,7,12,20,40,58,71,76 - miód też. Składa się z glukozy (więc podwyższa jej poziom), fruktozy (którą organizm przerabia na tłuszcz) i sacharozy (będącej związkiem tych dwóch cukrów prostych). Wszystkie komórki karmią cię cukrem, nierakowe włącznie, bo to ich podstawowe źródło energii.
    - w punkcie 7 jest błąd - nadmierny poziom glukozy we krwi to hiperglikemia
    - pkt. 18 i 19 mówią o tym samym - hemoroidy to inaczej żylaki odbytu
    - Co do punktów 12 i 76 - mówią o tym samym
    - Punkty 26,32,33,73 mówią o różnych aspektach tego samego, czyli produkcji AGEs w procesie glikacji
    - punkt 22 jest sprzeczny - cukrzycę nie wywołuje nadmiar wydzielanej insuliny, tylko jej niedomiar.
    - punkt 39 równie dobrze może dowodzić, że ludzie z Parkinsonem zaczynają mocniej słodzić
    - punktu 60 nie rozumiem - każdy wcześniak wytwarza dwutlenek węgla. Ja i Ty też, bo oddychamy
    - gdyby punkt 68 był prawdziwy, pacjenci dostający kroplówkę z glukozą masowo by umierali

    Cukier trzcinowy składa się z sacharozy - tak samo jak buraczany.

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowymaja 30, 2011

    Zaciekawiony
    Artykuł trochę sama sprawdzałam - nie wszystko jest możliwe do sprawdzenia, ale wolałam nic nie zmieniać w oryginale. A co za tym idzie - możliwe są błędy, których ja nie potrafię zweryfikować. Dużą część opisałeś - i BARDZO DZIĘKUJĘ.
    Co do pkt. 18 i 19 - być może autorzy mieli na myśli i hemoroidy i inne żylaki, np. na nogach czy dłoniach, stąd rozdzielenie tego.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...