Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Translate

środa, 12 stycznia 2011

Czosnek i jego magia, (jak pozbyć się przykrego zapachu czosnku) cz. 1







W poprzednim poście pisałam na temat przeziębienia, wysokiej temperatury i sposobów radzenia sobie z nią. Dziś informacje na temat leczniczej rośliny - leku na praktycznie każdą chorobę, a więc zaczynajmy:



1. Nazwa

Czosnek jako roślina jadalna jest znany od bardzo dawna, podobno od wielu tysiecy lat. W Chinach zapisuje się go tylko jednym znakiem (znano go już w momencie tworzenia pisma!), a wymawia "suan".
W języku polskim używano dawniej nazwy "czosn" - od ciosania, ponieważ ząbki odpadają tak jak byłyby ciosane, czy łupane (przypomina to rozdzielanie drewna przy jego łupaniu).

2. Chemia w czosnku

Witaminy: główka: B1, B2, PP, C;
                liście: A, B1, B2, C, PP, flawonoidy i inne.

Ciekawostka: w liściach tej rośliny znajduje się witamna A, której całkowicie brak w głowkach.

Główki czosnku dostraczają również (w przeliczeniu na 100g):  123 kalorii (515 dżuli),
                                                                                                5,6 g białka,
                                                                                                0,1 g tłuszczu,
                                                                                                24,8 g węglowodanów,
                                                                                                0,9 g błonnika.

Sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, siarka.
Mikroelementy: selen, jod, chrom, miedź, mangan, molibden, kobalt, cynk.
      
3. Fitoncydy

Substancje, które są zawarte w świeżo wyciśniętym soku. Suszenie przeważnie powoduje ich zniszczenie. Wyjątkowo fitoncydy są rozmieszczone w całej roślnie: kwiatach, liściach, pędach i korzeniu.

Fitoncydy konserwują produkty spożywcze, co wiemy z codziennego życia. Do konserwowania mięsa, kiszenia, konserwowania z octem, czy ogółem wydłużania przydatności do spożycia innych produktów używa się: czosnku, chrzanu, nasion kopru.

4. Czy czosnek może być antybiotykiem?

Czosnek ma własciwości antybiotyku, jest pomocny w leczeniu takich schorzeń jak np.: choroby infekcyjne dróg mczowych oraz biegunki bakteryjne i amebowe u dzieci, wewętrzne i zewnętrzne zakażenia pleśniakamim, schorzenia błony śluzowej jamy ustnej, schorzenia płuc, dróg oddechowych, ropne zapalenie migdałków, nieżyty oskrzeli, astma oskrzelowa czy zakaźne schorzenia układu pokarmowego.

5.  Czosnek jako lek na raka?

W badaniach obserwuje się zahamowanie wzrostu guzów rakowych, mięśniaków, naczyniaków, narośli i owrzodzeń. Działa skutecznie w leczeniu kanału korzeniowego zebów przy przewlekłych zapaleniach ozębnej, miazgi oraz przy leczeniu powikań po wyrywaniu zęba.

6. Co jeszcze dodatkowo czosnek leczy?

Sok z czosnku w ciągu kilu minut zabija kleszcza. Czosnek niszczy gronkowca i bakterie okrężnicy. Odmładza, czyści arterie, obniża ciśnienie, pomaga pozbyć sie kataru, ułatwia trawienie, pomaga pobyć się robaków, pomaga przy przeziębieniach, wspomaga piękny głos, pomaga przy grzybicach.

7. Komu czosnek moze zaszkodzić?

Czosnku nie powinny jeść matki karmiące piersią i nie należy go podawać dzieciom do 1. roku życia. Poza tym osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe nie mogą jeść czosnku ponieważ nasila on ich działanie.
Czosnek nie powinien też być w menu osób chorych na nerki, schorzenia żołądka, jelit, chorujących na zapalenie płuc. A i nawet dla zdrowego człowieka zbyt duże dawki czosnku mogą się przyczynić do uszkodzeń wątroby.

8. Czy czosnek musi cuchnąć?


Musi, ale jego nieprzyjemny zapach można zniwelować. Oto sposoby (część wypróbowana osobiście, i podobno działają ;-). Po zjedzeniu czosnku należy przegryźć:
  • kilka ziaren, prawdziwej palonej kawy,
  • garść zielonej natki pietruszki (chlorofil wchłania zapachy i je neutralizuje, kiedyś podobno były produkowane pastylki chlorofilowe), mówi się też, że natki trzeba zjeść 10 razy tyle co czosnku, albo nawet i pół kilograma,
  • nasiona anyżu, albo zjeść cukierki/ciastka anyżowe,
  • wypić litr mleka lub filiżankę kawy,
  • zjeść jabłko,
  • zagryźć listki świeżej mięty,
  • wg greckich podań: zjeść buraka upieczonego na żarzących się węglach,
  • zagryźć surowym bobem lub liśćmi selera,
  • jadać czosnek w potrawach,
  • jadać czosnek kiszony lub marnowany,
  • płukać usta płynem z chloraminą lub chlorofilem lub alkoholowym wyciągiem z mięty,
  • łykać tabletki z węgla aptecznego,
  • przebywać w towarzystwie zjadaczy czosnku ;-).

W następnych postach napiszę o kuracjach bezzapachowych, tybetańskiej kuracji odmładzającej na bazie czosnku, oczyszczaniu wątroby oraz być może pamiętanej przez roczniki kanapek z cukrem nalewce na przeziebienia, niestety zapachowej ale o wielkiej mocy. Zapraszam ;-)

P. S. A może rzucę wyzwanie posiadaczom wyciskarek na wyciśnięcie soku z czosnku? Sok z cebuli można podejerzeć u Sokomaniaka...;-)


Źródła:
1. M. Tombak "Czy można żyć 150 lat?"
2. I. Gumowska "Uzdrawiający czosnek".
3. zdjęcie 1 - http://spaghetti.blox.pl/2008/09/Zupa-czosnkowa.html
4. zdjecie 2 - autor sxc, Google.                                
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: