Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Translate

sobota, 23 października 2010

Koktajl z błonnikiem Józefa Słoneckiego, cz. 2 - przepis

     W jednym z poprzednich postów pisałam troszkę "technicznych" rzeczy związanych z koktajlem błonnikowym J. Słoneckiego. Po dużej dawce teorii czas na przepis i parę zdjęć. * Uwaga kolor koktajlu wynika ze zmielenia w nim orzechów i nasion, w smaku jest przepyszny.

WYKONANIE KOKTAJLU - składniki i etapy

      Koktajl z błonnikiem to nic innego jak bogaty w dodatki szejk ;-), a więc przygotowuje się go bardzo podobnie. Podany przeze mnie przepis to skrócona wersja tego, co w książeczce "Niezbędnik zdrowia" podaje Józef Słonecki.

KROK 1

Na początek do młynka do mielenia nasion (lub młynka do kawy czy w blendera) wsypujemy po łyżce stołowej i mielimy na proszek:

1.  1 łyżkę stołową niełuskanych pestek dyni,
2.  1 łyżkę stołową niełuskanych pestek słonecznika,
3.  1 łyżkę stołową siemienia lnianego.


Nasionka przed i po zmieleniu.


KROK 2

      Zmielone nasiona wsypujemy do miksera/blendera, wlewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), dodajemy miód (lub cukier/daktyle/rodzynki) oraz owoce bądź warzywa. Całość miksujemy do uzyskaniu jednolitej papki. Na tym etapie dodałam również 1 łyżeczkę ostropestu plamistego*, gdyż niestety zakupiłam mieloną wersję nasion.  Po zmieleniu wody dodajemy dowolne orzechy i owoce/warzywa i znów blendujemy.

Koktajl zblendowany z wodą, a obok: z dodatkami (banan, migdały, orzechy włoskie).


KROK 3

     Na koniec dolewamy taką ilość wody, by uzyskać 250 – 300 ml napoju, i przez kilkanaście sekund miksujemy, do uzyskania klarownego płynu.

Efekt końcowy ;-)

     Oczywiście jak zawsze w przypadku każdego soku, czy szejka tak samo przy koktajlu należy go spożywać najlepiej zaraz po przyrządzeniu by nie marnować uaktywnionych związków organicznych.


Dodatkowe informacje:

  1. "Gdy mamy problem z zaparciami, do koktajlu stosujemy dwie łyżki siemienia lnianego i po pół łyżki pestek dyni i słonecznika, gdy zaś jest na odwrót, bo naszym problemem są zbyt rzadkie stolce, postępujemy na odwrót – do koktajlu stosujemy dwie łyżki pestek dyni i po pół łyżki siemienia lnianego i pestek słonecznika.
  2. Oprócz trzech składników podstawowych, do koktajlu można dodać jeszcze jeden – czwarty składnik wymagający zmielenia. Choć wybór jest tutaj duży, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy więcej składników, niż cztery. Najlepsze efekty uzyskuje się dodając nasiona ostropestu* albo orzechy – laskowe lub włoskie**.
  3. Chorzy na cukrzycę powinni zrezygnować ze słodzenia koktajlu cukrem i miodem, natomiast suszone rodzynki, figi i daktyle, a także słodkie owoce powinni stosować w niewielkich ilościach.
  4. Ilość owoców nie musi być ściśle odmierzona, ale nie powinno być ich zbyt dużo, bowiem koktajl powinno się pić, a nie jeść. Toteż zalecana ilość owoców w koktajlu dla jednej osoby powinna być porównywana do wielkości kurzego jajka.
  5. Do wypełnienia koktajlu do wymaganej pojemności 250 – 300 ml możemy użyć nie tylko wody, ale także śmietany. Zwłaszcza koktajle warzywne są wyśmienite, gdy do ich wypełnienia użyjemy śmietany i do smaku dodamy nieco soli i pieprzu".


*OSTROPEST PLAMISTY

     "Nasiona ostropestu plamistego zawierają około 5% sylimaryny, z której wytwarzane są leki stosowane w leczeniu chorób wątroby. Sylimaryna wykazuje niezwykły wpływ na funkcjonowanie wątroby – odtruwający, przeciwzapalny, a także stymulujący regenerację i wytwarzanie nowych komórek. Chroni wątrobę przed negatywnym wpływem wielu trucizn, m.in.: alkoholu, pestycydów, a nawet muchomora sromotnikowego. Oprócz sylimaryny, żywe, zachowujące zdolność kiełkowania nasiona ostropestu plamistego zawierają także ważne dla naszego zdrowia substancje czynne – aminy biogenne, kwas stearynowy i palmitynowy.

Za takie opakowanie (100 gram) zapłaciłam 6,50 zł w sklepie ekologicznym.
   Do porcji koktajlu należy dodać 1 łyżeczkę do herbaty nasion ostropestu.  W chorobach wątroby dawka terapeutyczna wynosi trzy koktajle błonnikowe z dodatkiem ostropestu dziennie. Profilaktycznie jeden koktajl z dodatkiem ostropestu stosujemy zwłaszcza w początkowym okresie wdrożenia Mikstury oczyszczającej, gdy występuje nadmierne obciążenie wątroby".






**ORZECHY

      "Dla naszych przodków myśliwych-zbieraczy orzechy stanowiły ważny element pożywienia. Łatwo można je przechowywać, a zawartość olejów, białek, minerałów i witamin stawia orzechy wysoko w hierarchii żywności najlepiej przyswajalnej dla ludzkiego organizmu. Orzechy zawierają dobrze przyswajalne białka, spore ilości olejów nienasyconych, duże ilości witamin A, E oraz B9, a także wielkie bogactwo minerałów w postaci organicznych soli, m.in.: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo, selen i wapń.
    Orzechy powinny być w nieuszkodzonych skorupkach. Obieramy je tuż przed wykonaniem koktajlu, do którego dodajemy dwa orzechy włoskie albo pięć laskowych".



.....................................................

Źródła:
1. http://wolnemedia.net/zdrowie/koktajl-blonnikowy/
2. "Niezbędnik zdrowia"  J. Słonecki
3. strona Abi -http://abi.tla.pl/costosuje/276-koktajl-z-bonnika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: