Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 27 listopada 2013

Pizza nietypowa z mchem irlandzkim

autor: H.Mendenhall
     Dość pracochłonny wtariański przepis, bo przygotowanie na spodu i "serka" trzeba poświęcić trochę czasu. Mąkę gryczaną można kupić w niektórych sklepach, ale zwróć uwagę na to, czy została zrobiona z kaszy niepalonej. Gryczana kasza niepalona jest biało-zielona i łagodniejsza w smaku. 
    Probiotyki można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością, albo po prostu w aptece i użyć do potrawy tylko zawartości kapsułek.  
      Mech irlandzki - irish moss - popularny w sklepach z akcesoriami do wyrobu wina, piwa i w sklepach ze zdrową żywnością. Genialna rzecz, bo powala uzyskać stężoną konsystencję, galaretkę, mus czy żel.


PIZZA NIETYPOWA

Sos pomidorowy:
  • pomidory: suszone lub świeże - około garści
  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • kilka ząbków czosnku
  • bazylia, oregano
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól morska/himalajska lub gomasio

Ciasto-spód:
  • około 1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, moczonej, a nastepne albo odwodnionej w dehydratorze, albo suszonej na patelni lub w piekarniku (można też użyć płatków owsianych górskich - mi ta wersja smakowała bardziej),
  • 1,5 szklanki nasion słonecznika
  • gomasio lub sól morska/himalajska
  • oliwa z oliwek - około pół szklanki plus odrobina wody
  • odrobina agar-agar lub mchu/żelu irlandzkiego
  • łyżeczka syropu z agawy/melasy

Serek a'la mozzarella
  • miąższ z 1-2  kokosów
  • około szklanka moczonych nerkowców
  • odrobina mchu/żelu irlandzkiego (w wersji wegańskiej agar-agar)
  • odrobina probiotyku
  • gomasio lub sól morska/himalajska
  • sok z cytryny - do smaku

Wykonanie:

Sos pomidorowy
     Wszystko zblendować na gładką masę.

Spód pizzy
      Gotową mąkę z płatków abo z kaszy zmiksować z wodą, dodać resztę składników. Ciasto wysuszyć w dehydratorze.

Serek
     Zmiksować wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć masę w pieluszkę tetrową lub gazę, mocno ścisnąć, przydusić kamieniem, lub obciążoną deską, tak, by płyn miał możliwość ściekania. Na drugi dzień serek pokroić.
      W wersji z agar-agar: agar-agar zalać wrzątkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami i odłożyć do lodówki do ostygnięcia i pokroić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: