Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 12 czerwca 2012

Lazania raw food (witariańska)



autor zdjęcia: Margaret

        Serek ricotta z racji barku orzeszków piniowych zastąpiłam podawanym kiedyś na blogu sosem z orzechów nerkowca (przepis).


Serek  ricotta

1 filiżanka moczonych orzechów pinii
1 filiżanka moczonych orzechów nerkowca
sok z 1 cytryny
2 łyżki drożdży odżywczych
1 łyżeczka soli
6 łyżek wody


 Sos pomidorowy

1,5  szklanki rodzynek
3 szklanki posiekanych pomidorów
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
łyżka oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli

 Pesto 

2 szklanki listków bazylii lub pietruszki
2 łyżki orzechów pinii
0,25 szklanki oliwy z oliwek 
1 łyżeczka soli


Plastry "makaronu"
2 cukinie
bakłażan 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku 
szczypta soli
Cukinię pokroić na cienkie plastry, zamarynować w pozostałych składnikach.

liście szpinaku
papryka
inne warzywa



      Serek, sos pomidorowy i pesto przygotować każdy osobno, blendując składniki na gładkie masy.
Warzywa pokrojone w pasterki przeskładać sosami, pozostawić chwilę do "przegryzienia".
 

16 komentarzy:

  1. Już czuję smak tej lazani w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zoila

      Z odpowiednimi przyprawami jest super!

      Usuń
  2. Och, jaki cudowny przepis! Wyobrażam sobie smak..mmm...Trzeba moje lenistwo przezwyciężyć, do zrobienia czegoś takiego. Bo w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu- do blendera, bzium i do kufelka- moje gotowanie ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gatita

      No właśnie ja też lubię tak prosto nawet z kielicha blendera jeść :-), ale dla znajomych trzeba czasem zaszaleć i przygotować coś specjalnego.

      Usuń
  3. Mmmmm! Wygląd pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow
    Aniu - prowokujesz mnie do porzucenia na chwilę monodiety owocowej w celu wypróbowania tego przepysznie wyglądającego specjału :)
    Czy myślisz, że zamiast orzeszków pinii mogę dać ziarna słonecznika
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alani

      Ja nie miałam tez tych orzeszków, ale spokojnie możesz dać słonecznik!

      Usuń
  5. Kochani powiedzcie mi jak to jest z tymi drożdżami w formie surowej, właśnie mi się robi pierwszy surowy serek z nerkowca i drożdży, ale czytam na internecie i niektórzy nie polecają jeść drożdży na surowo..jakie jest wasze zdanie na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alani

      Na surowo niby się nie powinno jeść, bo fermentują w jelitach. Jak robiłam kurację drożdżową zalewałam je wrzątkiem by zabić wzrost grzyba. Nie potrafię powiedzieć Ci tak do końca ile w tym prwady z jedzeniem surowych drożdży...

      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ach ale narobilas mi ochoty na lasagne. Pychotka. Dobrze ze do Ciebie trafilam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. drozsze to po prostu grzyby, surowych nie powinno sie jesc.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: