Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 października 2011

warpsy raw food

     Kolejna z tradycyjnych mięsnych przekąsek w wersji raw food, czyli surowej diety. Pomysł jest ciekawy szczególnie gdy mamy gości niekoniecznie chwalących nasz styl odżywiania ;-). Cały przepis zaczerpnięty od Amie Sue i jej niesamowitego bloga poddany wielu próbom i modyfikacjom...



Składniki na ciasto:
  • około 4 szklanki posiekanej żółtej papryki
  • poł szklanki pokrojonej dyni
  • 3 szklanki kukurydzy
  • 2 szklanki cukinii lub bakłażana
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 rozgniecione awokado
  • łyżeczka tłuszczu kokosowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • garść ulubionych kiełków
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • suszone wodorosty

    Ciasto przygotowuję w blenderze. Robię placki, wycinam prostokąty lub kwadraty i delikatnie owijam nimi foremki do rurek, jeśli nie posiadasz takich wystarczy owinąć ciastem wąską butelkę. Włożyć do lodówki by masa zastygła, a potem nadziewać tym co mamy i lubimy.

5 komentarzy:

  1. Pycha! miałam niezłą frajdę w przygotowaniu wrapsa.Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Kochana:) Wygrałaś tusz na moim blogu ale chciałam Ci napisać że Twoja strona jest super- jestem w trakcie przerzucania sie na raw więc będe stałą czytelniczką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ekocentryczko - dużo zabawy z tym jest, ale efekt super. Wypróbuj także opcję z suszeniem w dehydratorze lub piekarniku.


    Brunetko - dziękuję za informację ;-). Zapraszam do zaglądania i pytania, dzielenia się uwagami. Życzę powodzenia w raw food!!

    Pozdrawiam Was dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
  4. wow wyglada to ewelacyjnie!!! Aniu to mozna to wysyszyc w dehydratorze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewcia nie mam dehydratora, więc niewiem ile czasu można to suszyć w tym sprzęcie. W piekarniuku z termoobiegiem suszyłam około 10 min w 150 stopniach - nie chciałam by z ciasta zrobiła się totalna skorupa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: