Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 9 sierpnia 2011

Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i składników mineralnych?




        Przekopując tony informacji w poszukiwaniu pewnej rzeczy natkęnłam się na bardzo sympatyczną stronę. Można poczytać tam bardzo dużo na temat różnego rodzaju diet, poznać sposoby właściwego odżywiania, czy po prostu uzupełnić dotychczasową wiedzę. Dziś zaczerpnięte ze Zdrowego żywienia informacje na temat witamin i składników mineralnych.




Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i składników mineralnych?

Tradycyjnie.... kilkając w tabelkę otworzysz ją w nowym oknie, w czytelniejszej formie;-).


                           




Aby zapobiec stratom naturalnych witamin w żywności staraj się:
  • warzywa i owoce najlepiej gotować na parze, 
  • jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy, 
  • przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem, 
  • mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybierać mrożoną, 
  • żywność mrożoną gotować bez rozmrażania, 
  • surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminy C i z grupy B, 
  • używać naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminę C, E, kwas foliowy, 
  • kupować zawsze świeże produkty, a szczególnie warzywa i owoce - tylko taką ilość, którą można zużyć w ciągu kilku dni, 
  • warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2
  • zbyt długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B, C. Najlepiej myć je szczoteczką pod bieżącą wodą, 
  • nie wystawiać mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż traci witaminy A, D, B2
  • surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą witaminy C i z grupy B, 
  • przechowywać w lodówce żywność wymagającą chłodzenia (w stałej temperaturze do 4oC), aby zapobiec jej zepsuciu lub zwiędnięciu. Mrożonki trzymać najlepiej w temperaturze poniżej -18oC. Żywność w puszkach i suszona powinna się znajdować w chłodnym i suchym miejscu.


...............
Źródła:
1. http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm#wchlanianie
2. zdjęcie - źródło nieznane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: