Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 20 marca 2017

Kiszone rzodkiewki, seler i włoska kapusta

     Kiszę i fermentuję ostatnio naprawdę dużo i to nie tylko ogórki, czy kapustę :-)






 SELER Z SEZAMEM



 

      Przepis od Mead Ladies z warsztatów. Seler starty na tarce plus sezam. Najlepszy niełuskany, a że ja nie miałam - sypnęłam łuskanym plus szczypta nasion czarnuszki. Zalewa to solanka 1%. Dziewczyny radzą kisić przez tydzień.
     Proporcje były na oko, ale następnym razem łuskany sezam podprażę na patelni i dodam odrobinę korzenia pietruszki. Kiszonka dość słona jak dla mnie, idealna polana zimnotłoczonym olejem konopnym lub lnianym. Smakuje lekko orzechowo.






RZODKIEWKI W MAŚLANCE




      Znalezienie w wielkim mieście naturalnego kefiru lub maślanki momentami graniczy z cudem. Znalazłam jedną bez mleka w proszku i innych dodatkowych ulepszaczy w składzie i testuję. Dziś nastawiłam właśnie rzodkiewki i odrobinę kapusty włoskiej.
     Rzodkiewki:
  • dwa pęczki rzodkiewek, oczyszczonych z ziemi, bez liści,
  • gałązka tymianku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie i owoce jałowca,
  • kilka ząbków czosnku,
  • maślanka zmiksowana z solą - 1,5%.
Całość w słoiku z pałąkiem, rzodkiewki wypływają więc trzeba będzie pilnować :-)






WŁOSKA KAPUSTA Z MIXEM MAŚLANKI I SOLANKI



     Zostało mi maślanki i kapusty włoskiej....zatem zmodyfikowałam przepis A. Barona na Jarmuż w maślance z gorczycą.
  • posiekana kapusta włoska,
  • kilka ziaren pieprzu, jałowca,
  • mały liść laurowy,
  • duża szczypta ziaren gorczycy,
  • maślanka, woda przegotowana zmiksowana z czosnkiem i solą - 1%.
      Przepis eksperymentalny i nie mam pojęcia co z tego będzie. Ubiłam kapustę w słoiku i zalałam płynem - wypłynęło. Znów ubiłam i docisnęłam stopkami od kieliszków (o tym kiedy indziej) co widać na zdjęciu po prawej stronie.



5 komentarzy:

  1. witam; mam prośbę-czy może pani wyjaśnić kiedy pić herbatę z liści papai i w jakich ilościach profilaktycznie, pozdrawiam-

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety ostatnio nie mam czasu na siedzenie w kuchni, ale za to moją figurę ratuje catering fitme :D Post na pewno zapisze i przy okazji wolnego czasu na pewno skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowymaja 04, 2017

    A nie zastanawiałaś sie nad korzystaniem z kaplanexu? Sama korzystam z tego suplementu i jestem bardzo zadowolony, udało mi się zrzucić aż 7 kilogramów w zaledwie miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Musi to być mega zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, bardzo sie ciesze,ze wrocilas na bloga, bardzo lubie czytac Twoje posty.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: