Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 20 marca 2017

Kiszone rzodkiewki, seler i włoska kapusta

     Kiszę i fermentuję ostatnio naprawdę dużo i to nie tylko ogórki, czy kapustę :-)






 SELER Z SEZAMEM



 

      Przepis od Mead Ladies z warsztatów. Seler starty na tarce plus sezam. Najlepszy niełuskany, a że ja nie miałam - sypnęłam łuskanym plus szczypta nasion czarnuszki. Zalewa to solanka 1%. Dziewczyny radzą kisić przez tydzień.
     Proporcje były na oko, ale następnym razem łuskany sezam podprażę na patelni i dodam odrobinę korzenia pietruszki. Kiszonka dość słona jak dla mnie, idealna polana zimnotłoczonym olejem konopnym lub lnianym. Smakuje lekko orzechowo.






RZODKIEWKI W MAŚLANCE




      Znalezienie w wielkim mieście naturalnego kefiru lub maślanki momentami graniczy z cudem. Znalazłam jedną bez mleka w proszku i innych dodatkowych ulepszaczy w składzie i testuję. Dziś nastawiłam właśnie rzodkiewki i odrobinę kapusty włoskiej.
     Rzodkiewki:
  • dwa pęczki rzodkiewek, oczyszczonych z ziemi, bez liści,
  • gałązka tymianku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie i owoce jałowca,
  • kilka ząbków czosnku,
  • maślanka zmiksowana z solą - 1,5%.
Całość w słoiku z pałąkiem, rzodkiewki wypływają więc trzeba będzie pilnować :-)






WŁOSKA KAPUSTA Z MIXEM MAŚLANKI I SOLANKI



     Zostało mi maślanki i kapusty włoskiej....zatem zmodyfikowałam przepis A. Barona na Jarmuż w maślance z gorczycą.
  • posiekana kapusta włoska,
  • kilka ziaren pieprzu, jałowca,
  • mały liść laurowy,
  • duża szczypta ziaren gorczycy,
  • maślanka, woda przegotowana zmiksowana z czosnkiem i solą - 1%.
      Przepis eksperymentalny i nie mam pojęcia co z tego będzie. Ubiłam kapustę w słoiku i zalałam płynem - wypłynęło. Znów ubiłam i docisnęłam stopkami od kieliszków (o tym kiedy indziej) co widać na zdjęciu po prawej stronie.



16 komentarzy:

  1. witam; mam prośbę-czy może pani wyjaśnić kiedy pić herbatę z liści papai i w jakich ilościach profilaktycznie, pozdrawiam-

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety ostatnio nie mam czasu na siedzenie w kuchni, ale za to moją figurę ratuje catering fitme :D Post na pewno zapisze i przy okazji wolnego czasu na pewno skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowymaja 04, 2017

    A nie zastanawiałaś sie nad korzystaniem z kaplanexu? Sama korzystam z tego suplementu i jestem bardzo zadowolony, udało mi się zrzucić aż 7 kilogramów w zaledwie miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Musi to być mega zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, bardzo sie ciesze,ze wrocilas na bloga, bardzo lubie czytac Twoje posty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. Kiszone rzodkiewki, seler i włoska kapusta - taki napój jest niezwykle zdrowy i orzeźwiając. A że lato w tym roku jest upalne, to warto takiego drinka często spożywać i włączyć go do diety.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę, że pojawił się nowy wpis na blogu! :D zwłaszcza, ze przez jakiś czas nie mogłam go znaleźć w otchłani internetu.
    Pozdrawiam i czekam na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kiszonki, zwłaszcza ogórki #yummy #yummy

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzodkiewka z maślanką - wow, ale połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. śmiesznie to brzmi: rzodkiewki w maślance. Sam nigdy nie jadłem, ale ciekawi mnie to połączenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich rzeczy to jeszcze nie widziałem, ale muszę przyznać że bardzo chętnie spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Spora dawka witaminy C. Warto spróbować tego, na pewno, gdy będę mieć wolne wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja znalazłam bardzo dobrą diete która mi pomogła schudnąć 15 kg! Jest ona na tej stronie: https://dietalux.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: