Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 28 kwietnia 2013

Sezonowo na talerzu - kalendarz




12 sezonów na talerzu
źródło: produkty-tradycyjne.pl/kalendarz


      Dlaczego warto jeść "sezonowe pożywienie"?
  • jemy owoce, warzywa i inne produkty naturalnie rosnące w danej strefie klimatycznej, w której żyjemy i do której nasze ciała się przystosowały,
  • rośliny rosną lokalnie (zmniejszamy czas dostawy, koszty, ilość używanej chemii do ładnego wyglądu warzywa, wspomagamy biznesu lokalnego lub sąsiada, zachęcamy do prowadzenia własnej działki czy ogrodu),
  • pożywienie jest dostępne w danym sezonie (nie przechowywane w chłodniach, niepasteryzowane, świeże), na zasadzie: wychodzę na ogród i przynoszę świeżą marchewkę,
  • wspomagamy rodzime biznesy,
  • kuchnia tradycyjna ma szansę na odrodzenie przepisów, wyjątkowych składników, pojawia się możliwość kultywowania tradycji.


      Kupowanie i spożywanie produktów według sezonu jest fantastycznie rozrysowane na kalendarzu proponowanym na stronie promującej spożywanie produktów tradycyjnych. Możesz go dokładnie obejrzeć klikając na poniższy obrazek, który odsyła do strony z kalendarzem. 








18 komentarzy:

  1. eh, gdyby jeszcze tak mieszkać w słonecznej Hiszpanii i jeść sezonowo :D
    nie mogę się doczekać aż będą truskawki, nie te które teraz można dostać faszerowane nie wiadomo czym, ale prawdziwe polskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avka

      Słoneczny kraj :-), wiesz, że w Hiszpanii są głównie wielkie szklarnie, gdzie owoce i warzywa są produkowane masowo?

      Usuń
  2. Ale świetny ten kalendarz! Ostatnio czegoś takiego właśnie szukałam :) Dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co jak co, ale czekam na śliwki hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alieneczka

      Śliwki mroź sobie na zimę, aby były rozpestkowane, umyte i osuszone- ładnie się mrożą!

      Usuń
  4. Super:) na pewno kalendarz będzie pomocny, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam wątpliwości, czy topinambur i pomidory są lokalne i sezonowe akurat w kwietniu. Może nie upierajmy się, żeby było lokalnie?
    I z tych wątpliwości zaraz piszę na swój blog odmienny i uzupełniający kalendarz warzywno-owocowy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sekurinega


      Ja też nie korzystam z tego kalendarza, ale sam w sobie jest bardzo ciekawy!A post u Ciebie jest super. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo przydatny kalendarz! Osobiście czekam również na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sunday

      Przeczytałam Twój komentarz i aż poczułam ich zapach :-)

      Usuń
  7. szkoda tylko że nasze sezonowe owoce i warzywa przez tą dłuższą zimę są jeszcze nie takie dobre jak kiedyś;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eM

      To się zgodzę, ale ratunkiem są przetwory, mrożonki - robione własnoręcznie zapasy na zimę, a super jest jeśli pochodzą z własnego ogrodu.

      Usuń
  8. Witam Ciebie serdecznie.Miło i ciekawie tu,wiec jeśli pozwolisz zostanę na dłużej.Ciebie w wolnej chwili zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre Czasy

    Zapraszam :-),u Ciebie też ciekawie jest!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sezonowy kalendarz - super ściąga na cały rok :). Kocham lato i truskawki, jak dla mnie mogłoby trwać cały rok. Z utęsknieniem czekam też na fasolkę szparagową <3.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: