Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Translate

sobota, 6 kwietnia 2013

Karob - co to jest?



CIEKAWOSTKI:
źródło: www.edenfoods.com
     
  • nazwy: ceratonia, szarańczyn strąkowy, carob, karob, chlebek świętojański, drzewo karobowe,
  • nazwa chlebek świętojański ma swoje źródło w legendach; strąki drzewa jadł Jan Chrzciciel podczas pobytu na pustyni. Nawet w „Biblii” jest werset mówiący o tym, że żywił się na pustyni miodem dzikich pszczół i szarańczą, szarańcza to właśnie nic innego jak strąki szarańczyna; warto jeszcze dodać, że w czasach biblijnych samo drzewo jak i jego owoce nie było cenione, uważane za upokarzające, godne jedynie jako pokarm dla świń,
  • strączki – czyli owoce są bardzo twarde; by je zjeść trzeba dość długo żuć, by wydobyć ich słodki smak,
  • chlebek świętojański stosowany jest jako wartościowa karma dla zwierząt, nawet w ogrodach zoologicznych jest jednym z najczęściej stosowanych pokarmów – 
  • przysmaków dla zwierząt,
  • chleb świętojański pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej – okolic Syrii, Arabii czy Palestyny, uprawia się go tam od 3000 lat!, w Europie roślina pojawiła się w XIV wieku dzięki Krzyżowcom,
  • największe uprawy znajdują się w: Grecji, Sycylii, na Cyprze, w krajach Basenu Morza śródziemnego, Palestynie, Izraelu, Kalifornii i Indiach,
  • owoce drzewa to wspomniane już przeze mnie strąki, nieco przypominające kształtem strąki fasoli: dł. to ok.20 cm, szer. 4 cm, po brzegach nieco skręcone, grube, twarde, mięsiste, a kolor to: ciemnobrązowy albo ciemnofioletowy, rosną zazwyczaj w pęczkach po kilka, kilkanaście sztuk,
  •  w strąkach znajdują się nasiona ok. 4-12 sztuk i co ciekawe wszystkie ważą dokładnie 0,2 g! Nasionek ceratonii używano dawniej do odważania porcji lekarstw i ważenia kamieni szlachetnych czy złota, stąd też nazwa karat, a 1 karat = 0,2 g.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
  • strąki chleba świętojańskiego po wysuszeniu zawierają:  15% wody, do 70% węglowodanów (cukrów, skrobi i hemiceluloz), 4-6% białka, 1-4% tłuszczu,
  • dodatkowo zawierają: kwasy organiczne: kwas masłowy i izomasłowy, które bardzo rzadko występujące w roślinach,
  • pektyny, śluz, garbniki, witaminy, sole mineralne.



                                               
CHLEBEK ŚWIĘTOJAŃSKI JAKO LEKARSTWO:
  • syropy ze strąków są stosowane jako syropy przeciwkaszlowe,
  • od XVI w. strąki ceratonii stosowano w lecznictwie,
  • w formie odwaru polecano w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit,  w przewlekłych biegunkach,
  •  jako środek dietetyczny czasami w formie mieszanki z suszoną marchwią, swojego czasu produkowano nawet preparat Cerasil tego rodzaju.




CHLEBEK ŚWIĘTOJAŃSKI JAKO POŻYWIENIE:
źródło: mundani-garden.blogspot.com

  • najbardziej znana forma to karob sproszkowany, niemalże identycznie wyglądający jak tradycyjne kakao, nieco słodszy, jaśniejszy w kolorze,
  • proszek otrzymuje się w wyniku mielenia wysuszonych i podprażonych strączków ceratonii, ale pozbawionych nasion,
  • mączka chleba świętojańskiego  najczęściej używana jest w cukiernictwie, do przyprawiania herbat, kaw, napojów czy koktajli,
  • stosowany jako wegański zastępnik kakao, kawy i czekolady,
  • może być spożywany przez osoby na diecie raw food, ponieważ jego użycie do potraw nie wymaga obróbki termicznej, 
  • jeśli chcemy użyć karobu zamiast kakao trzeba zmniejszyć ilość ceratonii dwukrotnie,
  • ze strąków drzewa produkuje się także wina i lecznicze likiery,
  • syropy ze strąków są stosowane do potraw, konserw, kompotów i sosów,
  •  ze świeżych strąków wyciska się sok zwany kaftanem, ma takie same zastosowanie jak syropy z suszonych strąków, ale dodatkowo wykorzystuje się go na Sycylii do wyrobu napoju alkoholowego,
  • nasiona są mielone na mąkę, rozrabiane z wodą i jako gumowata substancja ( locust gum, carob gum) wykorzystywana w przemyśle tekstylnym, papierniczym i skórzanym jako bardzo mocny klej,
  •  proszek z nasion bywa również wykorzystywany w przemyśle spożywczym  do wyrobu galaretek.

 stopniowo dojrzewające strąki


    źródło: wedrowkapozdrowie.blogspot.com



……………………………………………………
Źródła:
  1. Owoce egzotyczne. E. Lamer- Zarawska
  2. mundani-garden.blogspot.com
  3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy
  4. http://wedrowkapozdrowie.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: