Szukaj na tym blogu

Translate

sobota, 7 lipca 2012

Guma do żucia Mentos (Pure Fresh) - analiza składu



     Kolejny ciekawy artykuł. Tym razem z blogu Łukasza: Poradnik konsumenta. Czy wiesz co jesz? Nieco w tym temacie już pisałam na blogu: wszystkie wpisy na temat cukru, wpis o aspartamie. Kolega zrobił świetną analizę składu popularnej gumy. Zachęcam do dokładnego przeczytania poniższego artykułu. Jednocześnie zastanówcie się jakie szkody może wyrządzić w organizmie spożywanie tego produktu przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat, codziennie po kilka sztuk.





 "Guma do żucia  Pure Fresh “MENTOS


Skład: E967 Ksylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, syrop maltitolowy, aspartam, acesulfam K, sukraloza, baza gumowa, sok pomarańczowy 3%, E422 Glicerol, aromaty, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, E414 Guma arabska, karboksymetyloceluloza, żelatyna, E171 Dwutlenek tytanu, koszenila, beta- karoten, lecytyna sojowa, E473 Estry sacharozy, ekstrakt z zielonej herbaty 0,1%, E903 Wosk carnauba, E320 Butylohydroksyanizol (BHA). Zawiera źródło fenyloalaniny.


1.Ksylitol E967(dawniej produkowany z brzozy ,obecnie produkowany z odpadów przemysłu drzewnego)Środek utrzymujący wilgotność,Stabilizator -uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych,korzystny wpływ na zdrowie,duże dawki mogą wywołać biegunkę i wzdęcia,u szczurów wywołał guzy.

Zastosowanie w żywności:Lody, czekolady, dżemy, wyroby cukiernicze, guma do żucia, cukierki toffi, miętusy.

Inne zastosowanie: Pasty do zębów.



2.Mannitol E421(izolowany z wodorostów)-Substancja słodząca ,Środek utrzymujący wilgotność-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Nadpobudliwość, mdłości, wymioty, biegunka, pokrzywka, niezalecany dzieciom i diabetykom, dysfunkcje nerek, podrażnienia żołądka, anafilaksja

Zastosowanie w żywności: Produkty spożywcze z modyfikowanymi węglowodanami lub niskokaloryczne, guma do żucia, słodycze, dżemy, galaretki

Inne zastosowanie: Kremy do rąk, produkty do układania włosów.



3.Sorbitol ,syrop sorbitolowy E420 (mogą być syntetyczne z glukozy) Środek utrzymujący wilgotność ,Substancja słodząca -umiarkowanie szkodliwy dla zdrowia

 Potencjalne skutki:  Nadmierne spożycie może spowodować skurcze jelit, biegunkę, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, katarakty, może zakłócać wchłanianie lekarstw, przez co stają się bardziej toksyczne lub mniej efektywne: w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, suszone owoce, guma do żucia ,czekolady,lizaki

Inne zastosowanie: Kosmetyki ,spraye do włosów, szampony, płyny do higieny jamy ustnej, pasty do zębów, balsamy, anty-zamarzacze



4.Maltitol,syrop maltitowy E965 ( produkowany z maltozy)Substancja słodząca ,Stabilizator -uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych,nadmiar może działać przeczyszczająco.

Zastosowanie w żywności: Produkty niskokaloryczne, suszone owoce, wyroby cukiernicze.

Inne zastosowanie: Przemysł piwowarski.



5.Aspartam E951(Produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego,w ciele rozpada się do metanolu,następnie formaldehydu ,może pochodzić z roślin GM ) -Substancja słodząca ,Wzmacniacz smaku i zapachu -niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Bóle głowy,depresja, niepokój, astma, zmęcznie, adpobudliwość, symptomy jak w stwardnieniu rozsianym, ślepota, agresja, migrena, bezseenność , zawroty głowy, irytacja, epilepsja, utrata pamięci, apopleksja ponad 92 przypadki, niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży, teratogenny

Zastosowanie w żywności: Sztuczne słodziki, produkty spożywcze niskokaloryczne, napoje dietetyczne, gumy do żucia, napoje bezalkoholowe, kawa rozpuszczalna, może występować we wszystkich produktach niezawierających cukru

Inne zastosowanie: Kremy do rąk,produkty do układania włosów.



6.Acesulfam K E950-Substancja słodząca Wzmacniacz smaku i zapachu-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt

Zastosowanie w żywności: Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna guma do żucia

Inne zastosowanie: Produkty do higieny jamy ustnej



7.Guma arabska E414-Zagęstnik ,Emulgator,Substancja żelująca,Stabilizator-niewiadomym jest czy jest bezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Mało toksyczna przy spożyciu doustnym, astma, wysypka,pokrzywka, katar sienny

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, guma do żucia, galaretki polewy

Inne zastosowanie: Kosmetyki, produkty do pielęgnacji włosów, lekarstwa




8.Karboksymetyloceluloza E466(guma celulozowa,produkowana z produktów bawełnianych,może pochodzić z roślin GM)Zagęstnik ,Stabilizator Substancja wypełniająca-niewiadomym jest czy jest szkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Słabo wchłaniana ,wzdęcia,w dużych dawkach może powodować biegunkę i skurcze jelit, w badaniach na zwięrzętach powodowała nowotwory i guzy

Zastosowanie w żywności: Mleko modyfikowane dla niemowląt, lody, lukier, wyroby cukiernicze, twarogi, serki homogenizowane

Inne zastosowanie: Płyn do układania włosów, krem do rąk, lekarstwa, środki przeczyszczające, środki zobojętniające kwasy, tytoń.



9.Dwutlenek tytanu E171 (występuje naturalnie ,może zawierać nanocząsteczki) Barwnik biały Zmętniacz -uznawany za nieszkodliwy

 Potencjalne skutki: Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, kontakt ze skórą może powodować podrażnienia, niepełne dowody wywoływania nowotworów u zwierząt .

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze posypywane cukrem, słodycze, guma do żucia,lukier, dżemy, galaretki, półprodukty z czerwonych owoców

Inne zastosowanie:Talk kosmetyczny, puder do twarzy, przyprawy, kremy z filtrem UV, tusze do pisaków, farby.


10.Lecytyna sojowa E322-(mogą pochodzić z soi,mogą pochodzić z roślin GM)Stabilizator ,Emulgator- uznawany za bezpieczny dla zdrowia

 Potencjalne skutki: Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych ,powinny go unikać osoby uczulone na soję.

Zastosowanie w żywności: Czekolady, mleko w proszku, margaryny, desery w proszku, wyroby cukiernicze

Inne zastosowanie: Kosmetyki, szminki, kremy do rąk, środki farmaceutyczne.

 

11.Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerylu E475 Emulgator,Zagęstnik -bezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, w dużych dawkach może wywoływać mdłości, biegunkę, gazy wzdęcia, bóle brzucha, może ułatwiać przyswajanie alergenów z żywności

Zastosowanie w żywności: Margaryny, desery mleczne,guma do żucia,czekolady,majonezy.

Inne zastosowanie: brak



12.Kwas karminowy,karmina .koszelina E120 (zakazany w niektórych krajach)-Barwnik czerwonyniebezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Astma, anafilaksja, możliwe zagrożenie życia, katar sienny, pokrzywka, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.

Zastosowanie w żywności: Niektóre napoje alkoholowe, czerwony sos jabłkowy, owocowe nadzienia do ciast, mięsa, wypieki, jogurty, polewy, sosy.

Inne zastosowanie: Kosmetyki,czerwone cienie do powiek, szampony, tusz do rzęs



13.Wosk carnauba E903 (otrzymywany z liści brazylijskiej palmy)Środek nabłyszczający i powlekający -nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Rzadko wywołuje reakcje alergiczne ;kontaktowe zapalnie skóry, podrażnienia żołądka

Zastosowanie w żywności:Wyroby cukiernicze,owoce woskowane,soki owocowe,sosy

Inne zastosowanie: Kosmetyki,szminki,tusz do rzęs,lakiery



14.Butylohydroksyanizol E320(BHA -uzyskiwany z ropy naftowej ,zakazany w niektórych krajach)-Przeciwutleniacz, Konserwant-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Pokrzywka, senność, katar sienny, ból głowy,świszczący oddech, zmęczenie, astma, niezalecany dzieciom, może wpływać na: nerki, wątrobę, tarczycę , żołądek, płodność, kancerogenny, teratogenny

Zastosowanie w żywności: Koncentrat pomidorowy, jadalne tłuszcze i oleje, guma do żucia, produkty odtłuszczone, margaryny, przetwory mięsne, lody.

Inne zastosowanie: Kosmetyki"





      Dodatkowo polecam ten artykuł na blogu Łukasza, gdzie w podobny sposób poddano analizie gumę do żucia Airwaves Classic “WRIGLEYS“.



................................
Źródło:
http://poradnikkonsumenta.wordpress.com/2012/06/23/guma-do-zucia-mentos-pure-fresh-demon-chemiczny/

37 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci Aniu za te cenne internetowe wykopaliska .
    Ja co prawda z gumy już dawno wyrosłam , ale był czas gdy żuło się to i owo. Powyżej zamieszczone informacje powinny dotrzeć przede wszystkim do rodziców . To oni bez zastanowienia i jakiejkolwiek świadomości tak często krzywdzą swoje , jeszcze zdrowe póki co dzieci .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elena

      Powiem tak: zatem na zdrowie ta wiedza! ;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. aspartam - to dopiero jest swinstwo....
    bardzo przydatny wpis - przeczytalam od deski do deski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. balubeerre


      Mi się ten wpis Łukasza też podoba :-), koniecznie zajrzyj na jego blog!

      Usuń
  3. Czy możesz polecić coś na odświeżenie jamy ustanej i oddechu po posiłku, coś naturalnego? Czy np. tabletki cynkowe, które można kupić w aptece są OK ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada

      Nie potrafię Ci odpowiedzieć na pytanie! Jakoś nigdy nikt mnie o to nie pytał, sama też nie potrzebowałam takich odświeżaczy...
      Hm.. listki miety? teraz w sezonie można kupić i sadzić miętę samemu. Tabletki z cynkiem - czytaj składy.

      Ada no i jeszcze... pamiętaj, że nieświezy oddech to nie bierze sie tylko z tego, co akurat pachnącego "inaczej" się zjadło. Czasem jest to objaw problemów żołądkowych, zatkanych zatok, czy innych chorób.

      Pozdrawiam i dziękuję za motywację do poszerzenia wiedzy

      Usuń
  4. nie wiem czy ktoś umarł kiedyś od gumy do żucia, wiem jedynie z własnego doświadczenia, że można dostać od niej biegunki ;p myślę, że można by było oszaleć wszystko tak analizując i trzeba by było wtedy chyba pożywiać się kamieniami, bo teraz nawet warzywa są be i nie wiadomo czym pryskane...
    za to biały cukier jest zdecydowanie zdrowszy niż te wszystkie słodziki i inne badziewia, ale takie kity, że jest na odwrót wciska nam nie tylko reklama gumy do żucia, no ale nie dajmy się zwariować też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wdowa

      Ja już chyba na jednym z kosmetycznych blogów pisałam Ci, że uwielbiam Twój nick :-)

      Biegunka - też przez to przeszłam. Co do analizy - tak nawet nie znajdziesz organiczych i ekolgoicznych owoców w dziewiczej dżungli - tak nasz świat jest już brudny :-(

      Ale lepiej unikać tego co nam wciskają, trucizn i chemii. Skoro mamy wybór, to czemu z tego nie rezygnować?

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. rzadko żuję gumy :) na szczęście... z tego co czytam ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alieneczka

      Na zdrowie więc!
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. kiedyś miałam problemy z żołądkiem od żucia gumy miętowej w sporych ilościach, więc coś w tym jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena

      Tak... nie Ty jedna :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ale paskudztwo, najgorsze jest to, że często po tego typu rzeczy sięgają dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tova1

      Tak, słodkie to, bez kalorii, bez cukru, pomaga zachowac biel zebów, po jedzeniu wyrównuje pH w ustach i likwiduje resztki jedzenia :-), tyle cudownych rzeczy i jak to zakazać dzieciom i rodzicom?

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Dzięki za ten post. Przerażające i dlatego trzeba to wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja

      Widzę trzeba w praktykę wprowadzić jeszcze..

      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Jako, że ten blog ma poczytność, wrzucam linka stop przeciwko przymusowym szczepieniom: http://www.facebook.com/StopPrzymusowiSzczepien
    Może ktoś dalej rozpropaguje. Piotr.

    OdpowiedzUsuń
  10. Droga Aniu ! Przepraszam , że nie na temat .
    Wczoraj prosiłaś mnie o kontakt e-mailowy . Wiadomość wysłałam ... Ale nie ma odpowiedzi . Być może moja wiadomość utknęła w spamie ?

    Na wszelki wypadek podałam Ci na moim blogu pod Twoim komentarzem mój adres e-mail. Proszę Cię - napisz i podaj mi numer twojego telefonu jeśli możesz .
    Pozdrawiam . Trzymaj się : *) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elena

      Wszystko doszło, ja nie zawsze mam możlwiość odcztania wiadomości wtym samym dniu..

      Ale dziękuję za odzew!! Buziaki

      Usuń
  11. hej myślę że twój blog doskonale będzie się nadawał do mojego spisu :) http://www.blogioodchudzaniu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina

      Wiesz, bardzo dobry pmysł stworzyłaś z tą listą blogów, miejmy nadzieję, że oprócz zrzucenia kilku, kilkunastu kilogramów ktoś zyska nowe zdrowie...

      Pozdrawiam

      Usuń
  12. A są jakieś lepsze składowo gumy?

    Bo często nie ma jak umyć zębów w ciągu dnia, a średnio chce się pachnieć poranną kanapką :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam o wysyłanie składów gum które żujecie, z chęcią je poddam recenzji .Mój budżet jest ograniczony , nie jestem w stanie każdego produktu nabyć .A nie wszystkie produkty są dostępne w internecie z podanym składem.
      Zapraszam na emaila o wysyłanie produktów spożywczych które spożywacie
      lucas003bq@yahoo.com
      http://poradnikkonsumenta.wordpress.com/

      Ewentualnie piszcie w komentarzach
      Pozdrawiam .
      Wspólnie będzie łatwiej .

      Usuń
    2. Alena

      Ja w ogóle nie żuję takich gum, skład dosłownie przeraża. Są takie wegańskie gumy do żucia, ale mnie cenowo przerastają. Ja sobie radzę rozgryzając ziarenko kawy, żując liść mięty.



      Łukasz

      Bardzo dobry pomysł! Problem w tym, że ja tych gum nie kupuję :-), ale jeśli coś będę miała to na pewno się odezwę do Ciebie, bo na swoim blogu robisz kawał dobrej roboty :-)

      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Aniu możecie słać wszystkie produkty spożywcze z etykietami jakie spożywacie , na mój email, napisałem gumy lecz miałem na myśli wszystko:)
      lucas003bq@yahoo.com

      Usuń
    4. Łukasz

      Postaram się pozbierać nieco tych zdrowszych, w sumie ja już jestem prawie na 100% raw food i niewiele kupuję, ale na pewno za jakiś czas się z Tobą skontaktuję i coś wyślę.

      Pozdrawiam

      Usuń
  13. rozkładajac na czynniki 1sze wszystko jest niezdrowe i prawie trujace ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksnadro


      Tak, ale trzeba unikać tego co możemy zastąpić innym, zdrowszym produktem i ogółem poszukiwać optymalnego dla każdego z nas idnywidualnie sposobu odżywiania ;-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  14. AleksandraWajnert
    niestety tak nie jest , wyobraś sobie mój ogródek który nie jest chemizowany , rosną na nim ogórki i mase innych warzyw . czy ten ogórek jak go rozbiore na czynniki 1-rwsze jest , zły ? otóż nie .Cywilizacja jest winna całemu złu -chora cywilizacja rządzona przez korporacje i ludzi interesów , zapominająca o naturze.
    kiedyś chemii nie było w pożywieniu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam niby ekologiczny ogród... ale weź pod uwagę deszcz, chemitraliasy, opryski, które przywieje wiatr z ponad 5 km... masz rację, że ten pęd za pieniędzmi i interesami zanieczyścił nam środowisko..

      Usuń
  15. budujcie chembstery na chemtrailsy i lepsze zbiory w ogródku .To działa!!!!
    Nawet moja mama powtarza że ma lepsze zbiory jak powstał chembaster , dodatkowo jak jej powkładałem orgonity do kwiatków to też się dziwi ze zadziwiająco długo rosną. a wiecie jak rośnie szybko rzeżucha .ohh ,szybko i obficie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie

      Zgodzę się ze wszystkim, warzywa są duże, rosną szybciej, a szkodniki uciekają, a i ile czystej powietrza wokół :-)

      Pozdrawiam

      Usuń
  16. Masakra, sama chemia. Aż się wierzyć nie chce, że takim świństwem nas karmią koncerny spożywcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. salicylanka
      To w sumie mały wycinek tego, co przeciętny konsument spożywa..

      Usuń
  17. A czego mogliśmy się spodziewać!?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: