źródło: www.pokarmy-diety.pl |
Zamiast przyjmować błonnik w tabletkach, których skład często budzi wiele zastrzeżeń warto jeść więcej pieczywa pełnoziarnistego, surowych warzyw i owoców bogatych w tą substancję.
- zalecana dawka to 25-30 gram na dzień,
- pomaga w trawieniu,
- pomaga utrzymać drożność jelit - działa jak szczoteczka na nasze jelita wymiatając zalegające resztki pokarmu,
- redukuje objawy hemoroidów, bólu i krwawień z nimi związanych,
- spowalnia absorpcję glukozy - ponieważ stabilizuje stężenie cukru we krwi,
- daje poczucie sytości,
- zapobiega zaparciom i ułatwia wydalanie,
- zapobiega powstawaniu nadwagi,
- dieta bogata w błonnik, a jednocześnie uboga w kwasy tłuszczowe nasycone obniża poziom estrogenów, co może pomóc w mastopatii (występowaniu niegroźnych cyst, guzków, torbieli),
- błonnik rozpuszczalny zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi,
- pozytywnie wpływa na optymalne ciśnienie krwi,
- błonnik rozpuszczalny zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu,
- chroni przed zakrzepami i miażdżycą tętnic, poprzez wzmocnienie i ochronę naczyń krwionośnych przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej.
- płatki pełnoziarniste ze zbóż, otręby,
- siemię lniane, które można spożywać jako np. gomasio (przepis),
- orzechy: laskowe, ziemne, włoskie, pistacje, piniowe,
- gotowane nasiona: soczewicy ( pół szklanki gotowanej soczewicy zawiera 7,8 g błonnika, z czego 1,3 g to błonnik rozpuszczalny), grochu, fasoli białej, soi, fasoli kidney, bób,
- gotowany ryż brązowy i dziki,
- ziarna: dyni, słonecznika,
- kukurydza,
- suszone: morele, daktyle, śliwki [klik], figi (1 suszona figa ma około 2 gramy błonnika), rodzynki,
- owoce: jabłka (błonnik znajduje się w skórce), pomidory, truskawki, granaty, śliwki (świeże), tamarillo,
- warzywa korzenne: rzepa, brukiew, marchewka, buraki,
- miąższ ze świeżego kokosa,
- cebula, czosnek, por, dymka, szczypior, szalotka,
- dynia i kabaczek,
- zielone owoce i warzywa: seler naciowy, wszystkie sałaty, pietruszka, kiwi (1 owoc kiwi dostarcza około 2,6 grama błonnika, czyli 10% dziennego zapotrzebowania), prawie połowa tej ilości to błonnik rozpuszczalny, zielony groszek, awokado [klik] - (jedno awokado dostarcza około 30-40% zapotrzebowania na błonnik), szparagi (1 szklanka szparagów dostarcza ok. 3 g błonnika).
Błonnik nierozpuszczalny odpowiedzialny jest za zwiększenie regularności wypróżnień. Sprawia, że napięcie mięśni podczas defekacji jest zmniejszone - ciśnienie w naczyniach krwionośnych jest ustabilizowane, dzięki czemu unikamy powstawania żylaków, również napięcie mięśni wokół żył w odbycie jest zmniejszone.
Ten rodzaj błonnika tworzy masę, która przepycha resztki pożywienia zalegające w jelitach.
źródło: nieznane |
Jakie produkty zawierają błonnik nierozpuszczalny? Najprościej można to ująć tak: takie, które musimy dokładnie pogryźć, żuć by przełknąć - ta definicja tyczy się głównie zbóż, kasz, nasion, ale taki błonnik ma również wiele owoców i warzyw. Owoce i warzywa, które po zanurzeniu w wodzie nie zmieniają swojej konsystencji zawierają błonnik nierozpuszczalny, np. skórka jabłka, śliwki.
Błonnik rozpuszczalny spowalnia absorpcję glukozy - jest ważnych składnikiem w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ stabilizuje stężenie cukru we krwi. Zmiękcza i zwiększa stolec i pobudza ruchy jelit, co ułatwia wypróżnianie się. Rośliny zawierające błonnik są zazwyczaj poddane różnego rodzaju obróbce: gotowaniu, zblendowaniu, janginizowaniu, wyciśnięciu na sok, suszeniu, zmieleniu, starciu na tarce. Np. starte jabłko za skórą, suszone śliwki. Błonnik nierozpuszczalny pod wpływem tych obróbek przekształca się i nabiera właściwości błonnika rozpuszczalnego.
Przykładowe źródła błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego:
Błonnik
rozpuszczalny
|
Błonnik
nierozpuszczalny
|
szejk z
awokado, śliwki suszone, starte lub gotowane jabłka lub buraki, duszone szparagi,
fasole gotowane: soczewica, groch, fasola białej, soja, fasola kidney,
janginizowana: cebula, czosnek, por, dymka, szczypior, szalotka,
gotowany na parze kabaczek, suszone figi, sok z jabłka lub marchewki,
gotowana kukurydza, pieczona rzepa i brukiew
|
awokado,
śliwki, sałaty, płatki pełnoziarniste, siemię lniane, cebula, figi,
marchewka, granat, jabłka, kapusty, kiwi, rzepa i brukiew, seler
naciowy, szparagi
|
.............................
Źródła:
1. własne notatki
2. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
3. "Ciało i ducha ratować żywieniem" E. Dąbrowska
4. "Makrobiotyka w kuchni polskiej" S. Olko
Bardzo dobry post! Wszystko zebrane ładnie w całość.
OdpowiedzUsuńAnia
Usuń;-)
lubię takie posty, zawszę się czegoś ciekawego dowiem :)
OdpowiedzUsuńnaturaipiekno
UsuńJa bardzo lubię takie posty pisać, choć nie powiem trzeba się przy nich napracować.
Ania bardzo lubie Twojego bloga.Jest super!!!Chcialabym Cie widziec na You Tube.
OdpowiedzUsuńMyslalas cos o kreceniu filmikow?
Ewa
Ewa
UsuńNie planowałam nigdy kręcenia filmików, to nie dla mnie. Wolę blog :-)
Spożywam codziennie olej lniany, chciałabym zacząć również z olejem z pestek dyni, czy to jednak nie za dużo? Może lepiej dokończyć "kurację" lnianym i dopiero zacząć z pestkami dyni? Bardzo mi zależy na Twojej opinii...
OdpowiedzUsuńNie na temat jak zawsze, wybacz...
Jeszcze jedno pytanie... Wiadomo, że najlepszy olej to olej nierafinowany i zimnotłoczony, ale często na olejach podana jest tylko informacja o tym, że jest zimnotłoczony lub 100% czysty... Jak jest zimnotłoczony to znaczy też, że jest nierafinowany? Lepiej wybrać 100% czysty, czy zimnotłoczony (bo właśnie często spotykam się z informacją odnośnie jednego albo drugiego i mam dylemat..)
UsuńZ góry dziękuję za odpowiedź, Aniu :)
Anonimie
UsuńPytanie zasadnicze dlaczego chcesz pić olej z dyni? Oczywiście jest on bardzo zdrowy, ale lniany zawiera więcej dobrych składników dla naszego ciała. Jeśli chcesz to możesz po lnianym pić dyniowy, ale osobiście uważam, że lepszy lniany :-)
Olej zimnotłoczony = nierafinowany = z pierwszego tłoczenia = tłoczony mechanicznie = czysty - wszystko to jedno i to samo, ale inaczej oznaczone. Najlepiej szukaj oleju/oliwy w ciemnej butelce, z powyższymi oznaczeniami nie tylko na przodzie etykiety, ale i w opisie szczegółowym.
Olej czysty - to olej/oliwa bez dodatków chemicznych, czasami bez domieszki innych olejów; niektóre oleje są mieszankami dwóch olejów, ale są również wartościowe.
Zimnotłoczony - owoce/rośliny były miażdżone bez podgrzewania, tak samo olej nie był ani gotowany, ani podgrzewany.
Pozdrawiam
W ogóle byłoby super poczytać coś o olejach (w ogólnym zestawieniu, w jednej notce)- które warto pić, jakie mają właściwości, ile rodzajów naraz, żeby nie przedobrzyć itp. itd.. Chyba, że już gdzieś o tym pisałaś, a nie zauważyłam... Jeśli miałabyś ochotę coś napisać byłabym wniebowzięta :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Anonimie
UsuńNajlepiej jeden rodzaj na raz :-) Piszę dużo o olejach, zobacz etykietę/tag po prawej stronie na górze "oleje/oliwy/tłuszcze".
Wiesz przygotowanie jednego posta to czasem miesiące pracy, by sprawdzić wszelkie dane i źródła i ich wiarygodność, ale nad postem pomyślę.
Post fantastyczny, dziękuję i z pewnością skorzystam z zawartych informacji. Kiedy spożywa się potrawy z błonnikiem należy wypijać duże ilości wody w ciągu dnia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Malinka
UsuńOj tak - dzięki za przypomnienie z wodą!
Kompendium wiedzy o błonniku :) Części z tych rzeczy nie wiedziałem, na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuńZrzuć..
UsuńSuper!
Warto dodać że do błonników, oprócz celulozy, zaliczana jest też trudnostrawna odmiana skrobi. Występuje między innymi w pszenicy durum, a także w czerstwym pieczywie (powstawanie tej odmiany skrobi zmniejsza elastyczność pieczywa).
OdpowiedzUsuńKuba
UsuńJak zawsze: dziękuję!! :-)