Kolejny ciekawy artykuł. Tym razem z blogu Łukasza:
Poradnik konsumenta. Czy wiesz co jesz? Nieco w tym temacie już pisałam na blogu: wszystkie wpisy na temat
cukru, wpis o
aspartamie. Kolega zrobił świetną analizę składu popularnej gumy. Zachęcam do dokładnego przeczytania poniższego artykułu. Jednocześnie zastanówcie się jakie szkody może wyrządzić w organizmie spożywanie tego produktu przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat, codziennie po kilka sztuk.
"Guma do żucia Pure Fresh “
MENTOS“
Skład: E967 Ksylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, syrop maltitolowy, aspartam, acesulfam K, sukraloza, baza gumowa, sok pomarańczowy 3%, E422 Glicerol, aromaty, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, E414 Guma arabska, karboksymetyloceluloza, żelatyna, E171 Dwutlenek tytanu, koszenila, beta- karoten, lecytyna sojowa, E473 Estry sacharozy, ekstrakt z zielonej herbaty 0,1%, E903 Wosk carnauba, E320 Butylohydroksyanizol (BHA). Zawiera źródło fenyloalaniny.
1.Ksylitol E967(dawniej produkowany z brzozy ,obecnie produkowany z odpadów przemysłu drzewnego)Środek utrzymujący wilgotność,Stabilizator -uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia
Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych,korzystny wpływ na zdrowie,duże dawki mogą wywołać biegunkę i wzdęcia,u szczurów wywołał guzy.
Zastosowanie w żywności:Lody, czekolady, dżemy, wyroby cukiernicze, guma do żucia, cukierki toffi, miętusy.
Inne zastosowanie: Pasty do zębów.
2.Mannitol E421(izolowany z wodorostów)-Substancja słodząca ,Środek utrzymujący wilgotność-niebezpieczny dla zdrowia i życia
Potencjalne skutki: Nadpobudliwość, mdłości, wymioty, biegunka, pokrzywka, niezalecany dzieciom i diabetykom, dysfunkcje nerek, podrażnienia żołądka, anafilaksja
Zastosowanie w żywności: Produkty spożywcze z modyfikowanymi węglowodanami lub niskokaloryczne, guma do żucia, słodycze, dżemy, galaretki
Inne zastosowanie: Kremy do rąk, produkty do układania włosów.
3.Sorbitol ,syrop sorbitolowy E420 (mogą być syntetyczne z glukozy) Środek utrzymujący wilgotność ,Substancja słodząca -umiarkowanie szkodliwy dla zdrowia
Potencjalne skutki: Nadmierne spożycie może spowodować skurcze jelit, biegunkę, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, katarakty, może zakłócać wchłanianie lekarstw, przez co stają się bardziej toksyczne lub mniej efektywne: w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych
Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, suszone owoce, guma do żucia ,czekolady,lizaki
Inne zastosowanie: Kosmetyki ,spraye do włosów, szampony, płyny do higieny jamy ustnej, pasty do zębów, balsamy, anty-zamarzacze
4.Maltitol,syrop maltitowy E965 ( produkowany z maltozy)Substancja słodząca ,Stabilizator -uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia
Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych,nadmiar może działać przeczyszczająco.
Zastosowanie w żywności: Produkty niskokaloryczne, suszone owoce, wyroby cukiernicze.
Inne zastosowanie: Przemysł piwowarski.
5.Aspartam E951(Produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego,w ciele rozpada się do metanolu,następnie formaldehydu ,może pochodzić z roślin GM ) -Substancja słodząca ,Wzmacniacz smaku i zapachu -niebezpieczny dla zdrowia i życia
Potencjalne skutki: Bóle głowy,depresja, niepokój, astma, zmęcznie, adpobudliwość, symptomy jak w stwardnieniu rozsianym, ślepota, agresja, migrena, bezseenność , zawroty głowy, irytacja, epilepsja, utrata pamięci, apopleksja ponad 92 przypadki, niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży, teratogenny
Zastosowanie w żywności: Sztuczne słodziki, produkty spożywcze niskokaloryczne, napoje dietetyczne, gumy do żucia, napoje bezalkoholowe, kawa rozpuszczalna, może występować we wszystkich produktach niezawierających cukru
Inne zastosowanie: Kremy do rąk,produkty do układania włosów.
6.Acesulfam K E950-Substancja słodząca Wzmacniacz smaku i zapachu-niebezpieczny dla zdrowia i życia
Potencjalne skutki: Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt
Zastosowanie w żywności: Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna guma do żucia
Inne zastosowanie: Produkty do higieny jamy ustnej
7.Guma arabska E414-Zagęstnik ,Emulgator,Substancja żelująca,Stabilizator-niewiadomym jest czy jest bezpieczny dla zdrowia
Potencjalne skutki: Mało toksyczna przy spożyciu doustnym, astma, wysypka,pokrzywka, katar sienny
Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, guma do żucia, galaretki polewy
Inne zastosowanie: Kosmetyki, produkty do pielęgnacji włosów, lekarstwa