Historię herbaty jak to przez wieki wędrowała do Europy niektórzy znają, ale tak naprawdę ten post nie będzie traktował na ten temat. Zajmę się herbatą z nieco innej, praktyczniejszej strony.
Dowiesz się m. in. o tym jak odróżnić młodą herbatę od starej, jakie są oznaczenia poszczególnych składników, jak kupić dobrą i tanią mieszankę, jakie są chwyty marketingowe sprzedawców. Poznasz kilka opinii naukowców, ciekawostek i mitów. Post podzielony będzie na dwie części, więc na kolejną musisz cierpliwie poczekać ;-).
Herbata w torebkach czy sypana?
Polska to kraj, gdzie spożywa się rocznie ponad pół kg herbaty na osobę. Bytyjczycy i Irlandczycy wiodą prym z 2-3 kg na osobę, ale Francuzi zostają za nami daleko w tyle z 20 dkg na głowę. Niestety wsród niechlubnych wyczynów naszego spoleczeństwa jest fakt, że kupujemy najczęściej herbaty czarne i to w dodatku w torebkach.
Na temat herbatek w torebkach pisałam już wcześniej: Czy można mieć alergię na kawę i herbatę? Dziś do tych informacji mogę dodać ciekawostkę.
Thomas Sullivan - nowojorski importer herbaty 1908 roku wysłał jej małe próbki do klientów. Mieszanki były spakowane w małe jedwabne opakowania, gotowe do użytku, które wystarczały do zaparzenia filiżanki napoju. Dziś Polacy jedynie od czasu do czasu piją herbaty sypane - nie w torebkach, ale jest to zaledwie nieliczna 40% grupa wśród nas.
W przypadku herbaty sypanej można stwierdzić co pijemy: czy jest to mieszanka, liście, miał czy patyki. W torebce wszystko jest zmielone i szczerze powiedziawszy możemy się zastanowić ile tak naprawdę w takiej torebce jest herbaty, a ile dodatków.
Jesli jednak nie jesteśmy w stanie oprzeć się łatwemu, szybkiemu, czystemu sposobowi przyrządzania herabty i jednak wybieramy tą w torebkach należy wybrać tą szczelnie zapakowaną. Kupmy puszkę, herabtę w pudełku owiętym w folię, lub papierowe opakowanie a w nim każdą torebkę w osobnej, szczelnej osłonce. Herbatę tylko w tekturce należy sobie najlepiej odpuścić - poza tym, że jest tania, jest tak naprawdę nic nie warta. Cały aromat wywietrzał, a zmielone liście - jeśli takie są w ogóle w torebce - dawno już nasiąknęły wilgocią i innymi zapachami z magazynu czy sklepowej półki.
Oznaczenia herbat:
B (Broken) - herbata z łamanych liści
F (Fannings) - miał i odsiew
F (Flowery) - herbata kwiatowa - pączek i dwa listki
M (Mixed) - mieszanka
O (Orange) - herbata z długich liści
P (Pekoe) - z lisci krótszych i grubszych
S (Souchong) - z najgrubszych liści, zwiniętych podłużnie
T (Tip) - herbata z nierozwiniętych pąków liści.
Naukowcy i badacze z róznych stron świata mówą na temat herbaty:
- jeśli pijesz herbatę codziennie przez minimum 10 lat zwiększasz gęstość kości prawie o 5%,
- w zwalczaniu cukrzycy typu II może pomóc czarna herbata,
- wypijanie przynajmniej 4 kubków herbaty jest zdrowsze niż wypicie tej samej ilości wody - chroni przed atakiem serca i próchnicą,
- osoby pijące herbatę mają młodszy biologicznie organizm, od osób spożywajacych inne napoje, dzięki herbacie żadne ważne elementy DNA nie są zniszczone,
- herbata przedłuża zdrowie i zapobiega starzeniu się,
- wyciąg z herbaty przyśpiesza gojenie uszkodzeń skóry po radioterapii,
- aktywność przeciwutleniaczy w herbacie jest wyższa niż w 22 owocach i warzywach,
- ponad 80% przeciwutleniaczy pochodzi z pierwszych minut jej parzenia,
- zielona herbata ma ogromny wpływ na brak przerzutów w chorobie raka piersi.
Źródła:
1. "Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy? K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
2. zdjęcie - health.howstuffworks.com
Witaj!
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł :) dodam jeszcze odnośnie diety, że ostatnio nabyłem ciekawą książkę o "Diecie herbacianej" opartej właśnie o różne gatunki dobrych, liściastych herbat, między innymi herbaty białej, zielonej, turkusowej (oolong), czarnej czy herbaty czerwonej (puerh).
Polecam gorąco przeczytać, a w wolnej chwili do naszej Herbaciarni i Galerii Ceramiki Smaksztuki.pl
Słyszałam o tej książce, ale jednak do mnie nie przemówiła ;-). Turkusowa herbata wydaje się być ciekawym napojem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mniam. Czarnej jakos mnie nie ciagnie do. Ale za to zielona uwielbiam. Ostatnio na markecie rolniczym kupilam na sprobowanie zielona z kwiatej jasminu-na pewno wroce po wiecej, jest swietna. Delikatna, nie az tak mocna jak niektore zielone herbaty. Mnaim!
OdpowiedzUsuńSliczny ten kubek ze zdjecia, musze sobie taki upolowac gdzies:)
Moniko
UsuńJa właśnie tylko zielona- jaśminowa ;-), zwykłej nie lubię ;-). A próbowałś kiedyś sama mieszać zieloną herbatę z ziołami, kwiatami itp.?
Kubek i talerzyk też mi się podobają.
Najbardziej chcialabym samej mieszac wlasnie i miec wieksza wiedze na temat pochodzenia owych ziol bo ta herbatka, ktora ja kupuje to z marketu rolniczego, ale pochodzi z Chin. Czyli tak srednio wiem co to za jasmin. Zielona zwykla pijemy namietnie z laskami z cardamonem, czasami mieta, czasami dodaje jeszcze cynamonu laske. Mozna kombinowac.
UsuńTymczasowo rzucilam sie na Malwy mietowa herbatke. Jest przepyszna!
A wiekszosc zielonej mamy z Arabii Saudyjskiej albo z Algierii bo jednej sis tesciowa przysyla:)
i smak jest taki delikatny.
W Libanie natomiast na balkonach sadza sobie ludzie lemongrass (nie mam pojecia w jez polskim jak sie to zwie) i pija mowiac, ze to czaj ahdar czyli zielona herbata:)
i jest cudownie cytrynowa, najlepsza bez zadnych dodatkow, ale musi sie gotowac przez chwile.
Buziaki:*
Moniko
UsuńCo do widzy o ziołach - a szukam póki co dostępnego i dość starego wydania jakiejść dobrej książki o ziołach, bo też w tym temacie tak naparwdę niewiele wiem.
Na początek ja też mieszałam z przyprawami, czasem dodaje wiórek kokoswych, zasuszoną skórę pomarańczy, suszone poziomki, listki malwy czarnej itd.
Zieloną zapewne i tak masz lepszą niż my tutaj w Polsce.
Lemongrass to po prostu trawa cytrynowa. Tutaj głównie jako przyprawę się ją stosuje, choć i tak nie jest jakoś mega znana i trzeba się naszukać by ją kupić. Piłam też ją jako herbatę, ale już mi się skończyła. Ciekawe jest to, że można ją sobie po prostu posiać! ;-)W życiu też nie pomyślałabym że trzeba ją chwilę pogotować! Dziękuję za tyle informacji!
Pozdrawiam
Przestan z tymi informacjami to ja ci dziekuje:D
Usuńwiorki kokosowe? ciezko bez siary dostac, a bardzo chce sprobowac, wiec bede sie rozgladac. To musi byc przepyszne!
'Trawe cytrynowa sadza i wyrasta im ogroooomnaaa. Kiedys poszlismy odwiedzic rodzicow znajomego i babinka jak zobaczyla moje oko na trawie to od razu po noz pobiegla i mi prawie calego kwiatka sciela:D
pyyycha
M
Moniko
UsuńJak nie masz wiórek to daj kawałeczek swieżego kokosa! To pewnie jest bardziej dostępne. O trawie poczytam więcej na pewno...
Pozdrawiam ciepło
na pewno sprobuje, dziekuje!!!
Usuń;-)
Usuńhttp://www.facebook.com/pages/Arbata-pl-podlaska-strona-herbaty/438203646232790
OdpowiedzUsuńświetna herbata polecam, znalazłam ją na allegro :)
Dziękuję za link.
Usuń