Pamiętaj, że najlepiej jest namoczyć orzechy, mają one wtedy więcej substancji odżywczych.
Sztandarowym ciastem na raw food jest jabłecznik, ale znając nasze nawyki żywieniowe, przyzwyczajenie wychodzi nam już uszami ;-), dziś więc dla urozmaicenia przepis na surowe ciasto z nieco innymi owocami. W dziale: przepisy lub dieta witariańska możesz znaleźć kilka innych propozycji słodkości typu raw food. Przepis i zdjęcia zaczerpnięta z bloga Sarah, natomiast więcej yofu! zrobiła małą modyfikację oryginalnego przepisu, równie piękną i pyszną.
SERNIK OWOCOWY
Autorka: Sarah Britton |
- ½ szklanki moczonych migdałów (osobiście proponuję część obrać ze skórki)
- ½ szklanki daktyli bez pestek
- ¼ łyżeczki soli morskiej
MASA BIAŁA I RÓŻOWA
- ⅓ szklanki tłuszczu kokosowego
- ⅓ szklanki miodu lub syropu z agawy
- 1 ½ szklanki moczonych orzechów nerkowca
- sok z 1,5 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
- 1 szklanka mrożonych malin (lub inne owoce)
BAZA - migdały zblendować z solą do uzyskania małych kawałków. Zbyt długo miksowane wydzielą swój naturalny olej i nasza baza będzie zbyt rzadka. Bazę wyłożyć do formy.
MASA BIAŁA - W garnuszku rozpuścić syrop z agawy (lub miód) z tłuszczem kokosowym.
W robocie zmiksować nerkowce z rozpuszczonym syropem/miodem i olejem kokosowym, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym do uzyskania kremu. ⅔ masy wyłożyć na bazę naszego ciasta.
MASA RÓŻOWA - Do pozostałej ⅓ masy białej dodać mrożone maliny.Wyłożyć na ciasto.
Chłodzić w zamrażarce co najmniej 3 godziny. Na pół godziny przed podaniem przenieść w temperaturę pokojową.
............................................................
Źródła:
1. http://mynewroots.blogspot.com/2011/01/raw-cashew-dreamcake.html
2. http://wiecejyofu.blox.pl/2011/02/Surowy-SERNIK-z-nerkowcow-z-jagodami.html
Ale pięknosć!
OdpowiedzUsuńMniammmm
Dzięki Aniu!
Krysiu zdjęcia są tak ładne, że nawet do pięt nie dorastają temu co mi wychodzi, więc chyba musze się bardziej starać by było równie pięknie...
OdpowiedzUsuńA ciasto Sarah wyszło pięknie
Witam,chcialam zapytac jaki musze miec blender aby tak zmiksowac?Czym jest tluszcz kokosowy,czy to olej kokosowy np?Czy zamrazarka tzn lodowka,czy jednak zamrazarka?dziekuje Ania
OdpowiedzUsuńAniu
OdpowiedzUsuńBlender - albo taki na nóżce - żyrafka, albo duży: pojemnik - kubek plus częć maszynowa, czasem nawet robot kuchenny. Nie musi być to nie wiadomo jaki model, ja swój kupiłam na wyprzedaży i sprawuje się super. Migdały są namoczone, więc nie ma możliwości spalenia urządzenia. Bezpieczniej robić porcjami, a potem jeszcze raz całość. Sekret polega na tym, że taka gładka masa to duuużo czasu poświęconego na jej otrzymanie-poprzez blendowanie.
Tłuszcz/olej kokosowy wygląda tak: tłuszcz kokosowy
. Ma konsystencję stałą, a podgrzany jest płynny. Przechowywać go trzeba w lodówce. Jest to jeden z najzdrowszych, nierafinowanych i surowych olejów. Można go używać w kuchni do każdej potrawy - nawet słodkiej, ma delikatny smak, można go stosować jako balsam do ciała, krem do rąk, itp.
Zamrażarka/lodówka ;-), więc chodzi tu o to, by nasze ciastko toszkę zastygło, było łatwe w krojeniu. Jeśli masz dobrą lodówkę - wybierz lodówkę, jeśli ta jest "przedwojenna" włoż ciastko na krótszy czas od zamrażarki... krótki, tak by nie zamrozić.
Pozdrawiam
Dziekuje bardzo za wyjasnienie.wlasnie rozgladam sie za blenderem,a tak z doswiadczenia to w jakim sie najlepiej robi bardziej geste rzeczy typu ciasta,lody?Mam ochote miec obydwa ale na razie musze wybrac jeden.Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz.Wlasnie na razie chce kupic takiego kielichowego 750 watt.Na Witamixa mnie na dzis nie stac a tez bym sobie takiego sprawila.Bede probowac na slabszym.Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńHi hi, vitamix sprawiłabym sobie pewnie dopiero w wielkiej wygranej.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę udanego korzystania ze sprzętu
To ciasto wygląda bajecznie, aż się wierzyć nie chce, że jest zdrowe i raw. Nigdy jeszcze nic nie jadłam z raw diety, więc chętnie bym zaczęła od takiego ciasta. Powiedz mi proszę ile średnicy miała blacha, na której robiłaś ciasto? I jak rozpuścić miód lub syrop? Normalnie nad ogniem? Przecież wtedy to będzie mieć więcej niż 40 parę stopni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Justyna.
Justyno mnie zacheciły kolory w tym ciastku do jego zrobienia. Średnica blachy? Robiłam na takim głębokim talerzu, coś w stylu form do robienia tarty...był pożyczany, więc nie jestem w stanie powiedzieć Ci jaka średnica, być może jak mały talerz?
OdpowiedzUsuńSyrop z agawy - zawsze jest płynny, miód - też wolę płynny, takiego stałego nie używam, w ogóle odchodzę od miodu na rzecz weganizmu.
Tak się zastanawiam czy widziałaś witariańskie ciasteczka Ewci? Też są w wersji raw food, ale nieco łatwiejsze do wykonania, i tak naprawdę można proporcje dać " na oko".
Pozdrawiam ciepło
Czy można czymś zastąpic tłuszcz kokosowy?
OdpowiedzUsuńAnonimie
OdpowiedzUsuńA jaki styl odzywian prowadzisz na codzień? Tłuszcz kokosowy jest neutralny w smaku i zapachu, to ciastko ma akurat trzymać "w ryzach" by masa się nie rozjechała na boki.
Pozdrawiam
Witam, tu znowu Anonim.
OdpowiedzUsuńProwadzę wegański styl życia. Tak się zastanawiam nad tym tłuszczem, bo nie mam zbytnio dostępu do niego.
Anonimie
UsuńJak napisałam w poprzednim komentarzu tłuszcz kokosowy tzryma ciasto w ryzach. Ja nie znam żadnego produktu, który może go zastąpić. Tłuszcz kokosowy zamawiam przez internet, bo też mam ciężki dostęp do niego.
Pozdrawiam
na pewno zrobie to ciasto...wyglada swietnie! dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńAnonimie
UsuńZatem: smacznego :-)
Witam. Natknelam sie na ten przepis dopiero dzis. Moze otrzymam odpowiedz. Czy nerkowce miksujemy razem z woda czy po prostu ja odlewamy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń