Zarówno arbuz jaki i melon to grupa roślin z rodziny
dyniowatych, do których oprócz dyni należa np. bakłażan, cukinia. Arbuzy to rośliny jednoroczne, płożące
się, o dużych kwiatach – zazwyczaj żółtych, dużych liściach, owoce mają
zazwyczaj barwy od pomarańczowego, przez żółty po zielony.
Ogólnie wspomnianą rodzinę dyniowatych można podzielić
na dwie grupy: owoce i warzywa. Pierwsze są jadalne na surowo, natomiast
warzywa trzeba poddać obróbce termicznej, by były dobre do zjedzenia.
źródło: nienznane |
- inne nazwy: kawon,watermelon,
- miąższ arbuza składa się w 90-95 % z wody,
- pochodzi z Afryki, uprawiany jest w każdym kraju o ciepłym słabo gorącym klimacie, czasami jest rośliną dziką,
- w Polsce możliwy do uprawy w szklarni, lub pod folią,
- arbuz znany był w starożytności przez Arabów i Żydów, w X w. n. e. pojawił się w Chinach, w Europie jest znany dzięki Krzyżakom od XI wieku, w Rosji był znany w XII w. dzięki Tatarom, wiek XVII to już uprawy na Ukrainie, gdzie wydano nawet specjalny nakaz sądowy co do uprawy tych owoców,
- w Japoni hoduje się kawony w specjalnych formach, dzięki czemu koszty transportu znacznie się obniżają:
żródło |
- owoce ważą przeciętnie od 0,5 kg do 16 kg, ale są tez okazy znacznie cięższe,
- znane są arbuzy o miąższu: różowym, czerwonym, białym i żółtym:
źródło |
- arbuz oprócz tego, że spożywa się go najczęściej na surowo można przygotować jako marynatę w słonej wodzie, konfitury, dżemy, powidła,
- z zagęszczonego soku produkuje się miód kawonowy bądź syrop,
- cykata to obrane z wierzchniej skóry białe części arbuza kandyzowane w cukrze,
- znane jest również wino kawonowe,
- przejrzałe, albo niedojrzałe owoce – również solone wykorzystuje się jako paszę dla bydła,
- znana jest również pastewna odmiana arbuzów, przeznaczona jako pokarm o dużej zawartości białka dla zwierząt.
- nasiona arbuzów są również jadalne, zawierają 25-35% oleju,
- prażone pestki arbuza były przysmakiem gejsz,
- z nasion przyrządza się mleczko kawonowe (robione podobnie jak w proponowanych na blogu mlekach orzechowych- klik), nasiona się tłucze, rozciera w chłodnej wodzie, w proporcjach: 1 część nasion na 10 części wody.
Jak kupić dojrzałego arbuza? – wystarczy opukać
owoc: głuchy dźwięk gwarantuje dojrzałość, a gdy przy ściskaniu w obu dłoniach
słychać trzeszczenie, wtedy na pewno mamy gwarancję, że owoc jest dojrzały i gotowy do
zjedzenia.
- wartości odżywcze: cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), pektyny, błonnik, witaminy: B1, B2, C, PP, kwas foliowy, i prowitamina A (karoten) – im mniej soczysty arbuz, tym więcej ma składników odżywczych,
- arbuzy są idealne przy chorobach nerek (kamicy nerkowej, stanach zapalnych), serca (w miażdżycy naczyń, chorobie wieńcowej, obrzękach na tle upośledzonego krążenia), anemii, otyłości, przy przeoście gruczołu krokowego,
- działają leczniczo przy nadmiernych krawieniach macicznych, zwłaszcza w okresie menopauzy,
- działanie moczopędne ma nie tylko miąższ arbuzów, takie same działanie jest po wypiciu odwaru przygotowanego ze świeżych skórek, taki odwar jest również stosowany w leczeniu przewlekłych i ostrych stanów zapalnych jelita grubego,
źródło: nienznane |
- arbuz dzięki dużej ilości błonnika reguluje trawienie, zwiększa pożyteczna florę bakteryjną w jelitach (idealny do odbudowywania flory po lewatywach – więcej na ten temat tutaj), arbuz powinno się podawać przy terapii antybiotykami czy chemii,
- błonnik usuwa również nadmiar cholesterolu – działa antymiażdżycowo.
Jak się okazuje z miłość do owoców nie zna granic :-)... Można mieć i ubrania z motywem kawona, biżuterię, tatuaż, gadżety... można też wykorzystać arbuz do rzeźbienia, modnego od kilku lat carvingu, wyobraźnia nie zna granic:
źródła: allegro, istargram, facebook, vans,weheartit. |
Źródła:
1. własne notatki
2. "Wiesz co jesz? Poradnik konsumenta..." K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
3. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
4. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
5. "Owoce egzotyczne". E. Lamer- Zarawska
1. własne notatki
2. "Wiesz co jesz? Poradnik konsumenta..." K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
3. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
4. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
5. "Owoce egzotyczne". E. Lamer- Zarawska
6. http://www.purdue.edu/newsroom/releases/2012/Q4/watermelon-shown-to-boost-heart-health,-control-weight-gain-in-mice.html
7. http://urbanlegends.about.com/library/bl_square_watermelon.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz