ORZECH PISATCJOWY (PISTACJA)
źródło |
- orzechy pistacjowe to owoce drzewa pistacjowego, czyli pistacji właściwej,
- roślina znana jest od ponad 2000 lat,
- uprawiana w Turkmeni, Afganistanie, Iranie, Iraku, Syrii, Izraelu, Turcji, w Basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, Grecji i w rejonie Tesalonik,
- orzech w miarę dojrzewania z zielonego zmienia się w żółty lub purpurowy, pęka i odpada,
- okrywę wykorzystuje się jako surowiec do wyrobu cennych barwników, do barwienia jedwabiu i dywanów,
- pistacje, które pękły tylko w połowie są nazywane w Indiach śmiejącymi się orzechami,
- pistacje od innych orzechów wyróżnia jasnozielony kolor, który jest przyczyną wysokiej ceny tych orzechów,
- pistacje zawierają 43-62% tłuszczu, 19-23% białka i 15-18% cukru,
- orzechy wykorzystuje się nie tylko do jedzenia na surowo, ale przerabia w przemyśle spożywczym, cukierniczym, ale i alkoholowym (słynne likiery: Mastica, Raki),
- w Indiach najdroższym i najbardziej wykwintnym przysmakiem są orzechy pistacjowe smażone na maśle lub na tłuszczu roślinnym podawane na gorąco,
- najwięcej pistacji spożywa się w Azji Mniejszej,
- liście drzewa pistacjowego zawierają 30-40% garbników – mają zastosowanie w garbowaniu skór , barwieniu skór i materiałów na ciemnobrązowo lub niemalże czarno,
- w Azji Mniejszej i krajach śródziemnomorskich rośnie kilka gatunków pistacji,
- najbardziej znany gatunek pistacji to pistacja lentyszek, zwana drzewem mastyksowym, po nacięciu pnia lub gałązek wycieka z nich balsam zastygający na powietrzu w jasnożółte lub zielone bryłki – jest to mastyka (Mastix)– aromatyczna żywica, podczas żucia staje się miękka, wykorzystywana jest szeroko w makijażu charakteryzatorskim,
- roztwór mastyksu można stosować do utrwalania węglowych i pastelowych rysunków,
- kiedyś mastyki używano do żucia: w celu oczyszczenia zębów, odkażenia jamy ustnej i usunięcia nieprzyjemnego zapachu z ust oraz do kadzideł.
źródło |
źródło |
.....................................................................................................
- inne nazwy: orzechy ziemne, fistaszki, arachidy, orzecha,
- tak naprawdę nie są orzechami, ale nasionami- jak fasola czy groch,
- roślina jest jednoroczna!,
- bardzo ciekawe jest samo powstawanie orzeszków: roślina ma żółte, motylkowe kwiaty, które po przekwitnięciu wydłużają się i kierują ku ziemi, wpychając się w ziemię tworzą strąk, który dojrzewa pod ziemią na głębokości 5-10 cm,
- skład chemicznych jest bardziej podobny do orzecha niż innych roślin strączkowych: 60-70% tłuszczu, 25-35% białka, 5% węglowodanów, 2-5% błonnika, 6-22% substancji glicydowych, 1,5-5% substancji mineralnych (bogatych w żelazo),
- witaminy: B (0,54 mg%), E i C (0,14 mg%), A, biotyna, kwas pantotenowy,
- nasiona fistaszkowe są najczęściej prażone, słodzone, lub solone,
- idealne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na pełnowartościowe białko – przypominam znów, że fistaszek to roślina strączkowa, a te są bardzo bogate w białko,
- ze zmielonych orzechów produkuje się masło fistaszkowe, przepis na masło domowej roboty tutaj,
źródło |
- z arachidów wytłacza się olej arachidowy, zawiera on kwasy: arachidowy, lignocerynowy, stearynowy, palmitynowy, oleinowy i inne,
- olej arachidowy jest używany często do produkcji margaryny, mydeł, past, świec, smaru, leków farmaceutycznych,
- wytłoki z nasion arachidowych jaki i nadziemne części rośliny są cenna paszą dla zwierząt,
- mało odtłuszczone wytłoki tzw. makuchy zawierają do 9% tłuszczu i służą do produkcji chałwy arachidowej,
- mączka z nasion jest wykorzystywana do produkcji pieczywa dla cukrzyków,
- z nasion sporządza się też pewnego rodzaju namiastkę kakao lub kawy,
- w krajach, gdzie uprawia się orzechy ziemne wykorzystuje się je na świeżo tak jak u nas groch, czy fasolę,
- uprawy: Brazylia, Argentyna, Chiny, Indie, Afryka, USA,
- prażenie i solenie orzeszków jest sposobem na zniszczenie niebezpiecznego kropidlaka, a dla bezpieczeństwa strączki orzechów powinno zgniatać się rękami – nie zębami – po czym umyć ręce – strączki rosnące w ziemi są podatne na grzyb o silnym działaniu rakotwórczym i nie zawsze mamy pewność czy oczyszczanie strąków zapewnia 100% pozbycie się szkodliwego grzyba.
źródło |
............................................................
Źródła:
1.1. własne notatki
2. 2. "Wiesz co jesz? Poradnik konsumenta..." K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
3. 3. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
4. 4. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
5. 5. "Owoce egzotyczne". E. Lamer- Zarawska
Źródła:
1.1. własne notatki
2. 2. "Wiesz co jesz? Poradnik konsumenta..." K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
3. 3. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
4. 4. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
5. 5. "Owoce egzotyczne". E. Lamer- Zarawska
postraszyłaś nieco ty grzybem na końcu! ja zawsze rozłupywałam fistaszki zębami :(
OdpowiedzUsuńTeż gryzłam łupinki (masakra!). Dobrze wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacje, mniam mniam! :D
OdpowiedzUsuńJa nie gryzłam, ale nie myłam rąk. Czyli i tak źle i tak niedobrze.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pistajce, szkoda tylko że nigdzie nie można dostać ich w naturalnej postaci. W tych sklepowych jest stanowczo za dużo soli!
OdpowiedzUsuńViolina
UsuńNajbardziej naturalne są w wielkich workach w sieci super-sklepów Lid.l, są niesolone i mają dość przystępną cenę za kilogram.
Mniam mniam, uwielbiam orzechy!
OdpowiedzUsuńZawierają przyjazne tłuszcze, o ile się je je w dobrych ilościach.
- Antek
mam pytanie troche nie na temat postu.
OdpowiedzUsuńsłyszałaś może o tym, czy jakaś odpowiednia dieta potrafi wyleczyć krótkowzroczność? jestem skłonna zmienić tryb żywienia i wgl tryb życia, byle żeby pozbyć sie tej wady. (nie jest jakas poważna, na jednym oku -1,75, na drugim -2,00) byłabym wdzięczna za polecenie jakiejś książki, albo może artykułu, bo sama nie moge znaleźć jakiś konkretnych sprawdzonych wiadomości na ten temat.
Bialy krukk
UsuńNajwięcej informacji zawsze znajduję w książce "Czy można żyć 150 lat?" M. Tombaka i do niej Cię odsyłam.
Aniu, pisałam do ciebie jakiś czas temu e-maila, ale dalej nie dostałam odpowiedzi. :(
OdpowiedzUsuńJustyna
UsuńE-mail wysłany.