Strony

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Orzechy pistacjowe i orzeszki arachidowe, cz. 2

ORZECH PISATCJOWY (PISTACJA)

źródło
  • orzechy pistacjowe to owoce drzewa pistacjowego, czyli pistacji właściwej,
  • roślina znana jest od ponad 2000 lat,
  • uprawiana w Turkmeni, Afganistanie, Iranie, Iraku, Syrii, Izraelu, Turcji, w Basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, Grecji i w rejonie Tesalonik,
  • orzech w miarę dojrzewania z zielonego zmienia się w żółty lub purpurowy, pęka i odpada,
  • okrywę wykorzystuje się jako surowiec do wyrobu cennych barwników, do barwienia jedwabiu i dywanów,
  • pistacje, które pękły tylko w połowie są nazywane w Indiach śmiejącymi się orzechami,
  • Gałązka pistacji właściwej z owocami
    źródło
  • pistacje od innych orzechów wyróżnia jasnozielony kolor, który jest przyczyną wysokiej ceny tych orzechów,
  • pistacje zawierają 43-62% tłuszczu, 19-23% białka i 15-18% cukru,
  • orzechy wykorzystuje się nie tylko do jedzenia na surowo, ale przerabia w przemyśle spożywczym, cukierniczym, ale i alkoholowym (słynne likiery: Mastica, Raki),
  • w Indiach najdroższym i najbardziej wykwintnym przysmakiem są orzechy pistacjowe smażone na maśle lub na tłuszczu roślinnym podawane na gorąco,
  • najwięcej pistacji spożywa się w Azji Mniejszej,
  • liście drzewa pistacjowego zawierają 30-40% garbników – mają zastosowanie w garbowaniu skór , barwieniu skór i materiałów na ciemnobrązowo lub niemalże czarno,
  • w Azji Mniejszej i krajach śródziemnomorskich rośnie kilka gatunków pistacji,
  • najbardziej znany gatunek pistacji to pistacja lentyszek, zwana drzewem mastyksowym, po nacięciu pnia lub gałązek wycieka z nich balsam zastygający na powietrzu w jasnożółte lub zielone bryłki – jest to mastyka (Mastix)– aromatyczna żywica, podczas żucia staje się miękka, wykorzystywana jest szeroko w makijażu charakteryzatorskim,
  • roztwór mastyksu można stosować do utrwalania węglowych i pastelowych rysunków,
  • kiedyś mastyki używano do żucia: w celu oczyszczenia zębów, odkażenia jamy ustnej i usunięcia nieprzyjemnego zapachu z ust oraz do kadzideł.


źródło


.....................................................................................................


ORZECH ARACHIDOWY (ZIEMNY)

źródło
  • inne nazwy: orzechy ziemne, fistaszki, arachidy, orzecha,
  • tak naprawdę nie są orzechami, ale nasionami- jak fasola czy groch,
  • roślina jest jednoroczna!,
  • bardzo ciekawe jest samo powstawanie orzeszków: roślina ma żółte, motylkowe kwiaty, które po przekwitnięciu wydłużają się i kierują ku ziemi, wpychając się w ziemię tworzą strąk, który dojrzewa pod ziemią na głębokości 5-10 cm,
  • skład chemicznych jest bardziej podobny do orzecha niż innych roślin strączkowych: 60-70% tłuszczu, 25-35% białka, 5% węglowodanów, 2-5% błonnika, 6-22% substancji glicydowych,  1,5-5% substancji mineralnych (bogatych w żelazo),
  • witaminy: B (0,54 mg%), E i C (0,14 mg%), A, biotyna, kwas pantotenowy,
  • nasiona fistaszkowe są najczęściej prażone, słodzone, lub solone,
  • idealne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na pełnowartościowe białko – przypominam znów, że fistaszek to roślina strączkowa, a te są bardzo bogate w białko,
  • ze zmielonych orzechów produkuje się masło fistaszkowe, przepis na masło domowej roboty tutaj,
dic_biology-6920-0 (400x481, 20Kb)
źródło
  • z arachidów wytłacza się olej arachidowy, zawiera on kwasy: arachidowy, lignocerynowy, stearynowy, palmitynowy, oleinowy i inne,
  • olej arachidowy jest używany często do produkcji margaryny, mydeł, past, świec, smaru, leków farmaceutycznych,
  • wytłoki z nasion arachidowych jaki i nadziemne części rośliny są cenna paszą dla zwierząt,
  • mało odtłuszczone wytłoki tzw. makuchy zawierają do 9% tłuszczu i służą do produkcji chałwy arachidowej,
  • mączka z nasion jest wykorzystywana do produkcji pieczywa dla cukrzyków,
  • z nasion sporządza się też pewnego rodzaju namiastkę kakao lub kawy,
  • w krajach, gdzie uprawia się orzechy ziemne wykorzystuje się je na świeżo tak jak u nas groch, czy fasolę,
  • uprawy: Brazylia, Argentyna, Chiny, Indie, Afryka, USA,
  • prażenie i solenie orzeszków jest sposobem na zniszczenie niebezpiecznego kropidlaka, a dla bezpieczeństwa strączki orzechów powinno zgniatać się rękami – nie zębami – po czym umyć ręce – strączki rosnące w ziemi są podatne na grzyb o silnym działaniu rakotwórczym i nie zawsze mamy pewność czy oczyszczanie strąków zapewnia 100% pozbycie się szkodliwego grzyba.

roślinka orzechów ziemnych
źródło





............................................................
Źródła:

1.1.  własne notatki
2. 2. "Wiesz co jesz? Poradnik konsumenta..." K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska
3. 3. "Jesteś tym, co jesz" G. McKeith
4. 4. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw."
5. 5. "Owoce egzotyczne". E. Lamer- Zarawska



11 komentarzy:

  1. postraszyłaś nieco ty grzybem na końcu! ja zawsze rozłupywałam fistaszki zębami :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Też gryzłam łupinki (masakra!). Dobrze wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pistacje, mniam mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie gryzłam, ale nie myłam rąk. Czyli i tak źle i tak niedobrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam pistajce, szkoda tylko że nigdzie nie można dostać ich w naturalnej postaci. W tych sklepowych jest stanowczo za dużo soli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violina

      Najbardziej naturalne są w wielkich workach w sieci super-sklepów Lid.l, są niesolone i mają dość przystępną cenę za kilogram.

      Usuń
  6. Mniam mniam, uwielbiam orzechy!
    Zawierają przyjazne tłuszcze, o ile się je je w dobrych ilościach.

    - Antek

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie troche nie na temat postu.
    słyszałaś może o tym, czy jakaś odpowiednia dieta potrafi wyleczyć krótkowzroczność? jestem skłonna zmienić tryb żywienia i wgl tryb życia, byle żeby pozbyć sie tej wady. (nie jest jakas poważna, na jednym oku -1,75, na drugim -2,00) byłabym wdzięczna za polecenie jakiejś książki, albo może artykułu, bo sama nie moge znaleźć jakiś konkretnych sprawdzonych wiadomości na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bialy krukk

      Najwięcej informacji zawsze znajduję w książce "Czy można żyć 150 lat?" M. Tombaka i do niej Cię odsyłam.

      Usuń
  8. Aniu, pisałam do ciebie jakiś czas temu e-maila, ale dalej nie dostałam odpowiedzi. :(

    OdpowiedzUsuń