Strony

środa, 26 grudnia 2012

Napój "jajeczny" raw food - ajerkoniak :-)


      Jak się okazuje eggnog to nie tylko amerykańska tradycja kojarzona z zimą, świętami i nowym rokiem. Popularny u nas powiedzmy "odpowiednik" to nic innego jak ajerkoniak, w wielu rodzinach również tradycyjnie przygotowywany na Boże Narodzenie.
     Zauważyłam, że odpowiedników w witarianiźmie szukają i potrzebują głównie osoby na początku tej drogi oraz bardziej ci przeciwnicy zdrowego jedzenia, co myślą, że raw to tylko jabłka i pomarańcze :-), więc dziś:


 AJERKONIAK W WERSJI RAW

Raw Christmas Eggnog
autor: Michelle

 
 
Składniki:
 
  • szklanka mleka migdałowego [klik]
  • garść namoczonych orzechów nerkowca
  • kilka daktyli lub 2-3 łyżeczki syropu z agawy, lub miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • ekstrakt z wanilii - około pół łyżeczki
  • przyprawy: gałka muszkatałowa, cynamon, zmielony goździk
  • odrobina soli morskiej
      Wszystkie składniki zblednować, lekko ogrzać - nie gotować!, posypać cynamonem.
 
 

7 komentarzy:

  1. Czytam przepis i już mi ślinka cieknie! Dzięki Kochana, na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ekocentryczko

      Polecam pić podgrzane, "prawie" jak ajerkoniak smakuje :-)

      Usuń
  2. jak tylko gdzieś dorwę migdały i orzechy to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada przepyszenie! musze koniczenie spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zamieć nerkowce żeby smak został? Może słonecznik +?

    OdpowiedzUsuń