autor: Diana Stobo |
SKŁADNIKI NA SUSHI
1 papaja
kilka liści sałaty rzymskiej lub kapusty pekińskiej
1-2 arkusze wodorostów nori pokrojone na paski
SOS A'LA WASABI
¼ szklanki oleju sezamowego lub innego
1 łyżka nama shoyu lub po prostu zwykłego sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka proszku wasabi
Papaję pokroić tak by wyglądem przypominała łososia. Kłaść na liść sałaty lub kapusty, owinąć w pasek nori - końce wodorostu zmoczyć i skleić.
Wszystkie składniki na sos zmiksować.
* W oryginale podane było jeszcze, by podawać sushi z odrobiną marynowanego imbiru. Nie sprawdzałam tego połączenia.
SOS A'LA WASABI
¼ szklanki oleju sezamowego lub innego
1 łyżka nama shoyu lub po prostu zwykłego sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka proszku wasabi
Papaję pokroić tak by wyglądem przypominała łososia. Kłaść na liść sałaty lub kapusty, owinąć w pasek nori - końce wodorostu zmoczyć i skleić.
Wszystkie składniki na sos zmiksować.
* W oryginale podane było jeszcze, by podawać sushi z odrobiną marynowanego imbiru. Nie sprawdzałam tego połączenia.
faantastyczny przepis - musze sobie cos takiego zrobic - slicznie sie prezentuje i pewnie bosko smakuje - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńblaubeere
UsuńZobacz jeszcze przepis na "sushi z kiełkami i różowym sosem" też w wersji raw food. Składniki są nieco tańsze i bardziej dostępne, a efektywność równie wspaniała.
A co do tego egoztycznego sushi - ja namieszałam jeszcze nieco przypraw więcej bo jednak lubię nieco ostre potrawy.
Pozdrawim
mam takie dziwne pytanko:) czy jesli jestem uczulona na owoce morza, to moge byc uczulona na te wodorosty???
OdpowiedzUsuńktos sie orientuje?
Monika
Moniko
UsuńOwoce morza to głównie mięso - a przynajmniej tak jest klasyfikowane. A wodorosty to roślina, glon. Ja nie wiem jak to jest...
Pozdrawiam
I smakuje dośc ciekawie!
OdpowiedzUsuń:-)
Pozdrawiam
Genialny przepis. Uwielbiam sushi, ale z papają nigdy nie jadłam. Taki wegetariański odpowiednik jest interesujący i musze przyznać, że z wasabi smakuje bardzo interesująco :)
OdpowiedzUsuńdekoracjo
UsuńNa pierwsze wrażenie przepis wydał mi się zabawny, ale jednak połączenie smaków i ten ostry chrzan daje ciekawe doznania smakowe, a papaja dla mnie nie jest na tyle smaczna by jeść ją samodzielnie.
Pozdrawiam